GasztroHírek  » 

16 híres étterem költözik Füredre

16 híres étterem költözik Füredre

2020.02.13.  | MKO

16 híres balatoni étterem séfje süt-főz azoknak a családoknak, akik ellátogatnak a balatonfüredi GasztroPiknikre. Lesz ingyenes borkóstoló a régió új közösségi borából. A gyerekek sárkányeledelt is készíthetnek - közölte a szervezők képviseletében Varga László, a Balatoni Kör tagja. Az akcióval arra szeretnének rámutatni, hogy a téli időszakban is van miért a Balatonra utazni.

Február utolsó napján a balatonfüredi Kisfaludy strand mellett, a parkolóban állítják fel azt a hatalmas sátrat, amelyben tizenhat híres balatoni étterem séfje süt – főz. Az akció célja, hogy egyetlen helyen mutassák be a téli Balaton kulináris kínálatát. Az ételek mellett ismert borászatok nedűit is megkóstolhatják az érdeklődők. Ingyenes borkóstolót is tartanak a régiós összefogással született Balaton borból, és „kerítés szaggató" balatoni pálinkát is lehet majd tesztelni.

Tudtad? A főzés segíti a tanulást!

A február 29-én tartandó gyerekprogrammal azokra a kutatásokra is fel akarják hívni a szülők figyelmét, amelyek szerint a főzés segít a gyermekek tanulási képességeinek fejlesztésében, a mozgáskoordinációban, matematikai és szövegértelmezési ismeretekben is előnyükre válik, fogalmazott Varga László.

A receptek értelmezése, olvasása, a kilók és a dekagrammok számolása pedig „iskolai" feladat is lehetne,

és mindezt otthon is megtaníthatjuk a gyerekeknek. A gasztronómiának ugyanis meghatározó szerepe van egész életünkben, nem is szólva az idegenforgalomról – tette hozzá Éskovács Péter, az akció ötletgazdája.

Mit kell tudni a balatoni sárkányokról?

A balatoni sárkányeledel készítésének „valós alapja" is van, amelyet a gyerekek megismerhetnek. Egy balatoni legenda szerint a Bakony erdejében élt egy 24 fejű sárkány,

aki naponta 24 lányt falt fel, ha pedig nem kapta meg őket, hatalmas pusztítást végzett.

Amikor a helyi hősnek, Balatonnak kedvese került sorra, a fiú úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival, amit egy forrás megtöltött vízzel – így keletkezett a monda szerint a tó. Balaton később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsó fejjel együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a szerelme ezt megtudta, ő maga is a vízbe vetett.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.