GasztroHírek  » 

20 éven belül több mesterséges húst eszünk, mint igazit

20 éven belül több mesterséges húst eszünk, mint igazit

2019.09.03.  | Orbán Szilvia

Egy új jelentés azt állítja, hogy 2040-re az emberek zömében már nem állatokból fedezik hússzükségletüket.

Az AT Kearney nevű, világszerte elismert tanácsadócég által kiadott jelentés az ágazat szakértőivel készített interjúkon alapszik. Ezekből kiderül, hogy a szakemberek jóslata alapján húsz év múlva a húsok, hús alapú termékek mintegy 60 százaléka már növényi alapú helyettesítőkből, illetve tartályokban előállított „húsalternatívákból” készül majd. A jelentés szerint

az átmenet egyrészt a hagyományos hústermelési módszerekkel szembeni növekvő tudatosság, másrészt pedig a vegán lehetőségek iránti, folyamatosan növekvő kereslet logikus következménye lesz.

Az újfajta, mesterségesen tenyésztett hús előállítását a tanulmány úgy magyarázza, hogy az lényegében „egy bioreaktorban, exponenciális sejtnövekedéssel létrehozott” hústípus, amelyhez nincs szükség az állatok életének kioltására. A folyamat során az élő állatból sejteket vonnak ki, amelyet aztán egy bioreaktorban szaporítanak tovább, írja az Independent.

A végeredmény a hagyományos hússal tökéletesen egyező hús lesz – állítja a jelentés, amely megjegyzi, hogy már ma is sokan foglalkoznak a különféle prototípusok előállításával, azonban a mesterséges húsok egyelőre még nem kaphatóak üzletekben.

Az AT Kearney becslése szerint a növényi alapú húshelyettesítők gyártásába a cégek (például Beyond Meat, Impossible Foods) idáig mintegy 1 milliárd dollárt fektettek csak az amerikai piacon.

„A nagyipari élőállat ágazatra sokan egyre inkább egy szükségtelen rosszként tekintenek” – állítja a kiadott jelentés. „Az újfajta vegán húshelyettesítők, illetve a mesterségesen tenyésztett húsok előnyeit tekintve csak idő kérdése, hogy a hagyományos hústermékekkel szemben mikor veszik át a vezetést a piaci részesedésben.”

A tanulmány utal az étkezési szokások világszerte tapasztalható, tagadhatatlan változására:

a vegán, a vegetáriánus, illetve a fél-vega étrendek egyre nagyobb térnyerésére,

habár megjegyzi, hogy hosszú távon valószínűleg a mesterségesen előállított húsok lesznek a legnépszerűbbek – a becslések szerint az össz-húsfogyasztás nagyjából 35 százalékát az ilyen termékek teszik ki 2040-ben –, ám az átmeneti időszakban lényeges szerepet kapnak majd a vegán húshelyettesítők is.


„Mindent egybevetve úgy tűnik, hogy a mesterséges húsok és új húshelyettesítő termékek hamarosan lerombolják a ma még milliárdos üzletnek számító hagyományos húsipart, illetve az azt ellátó vállalatokat. Ezt a folyamatot nagyban támogatja az is, hogy a fogyasztási szokásokban megfigyelhető egy általános trendváltozás, miszerint az emberek a hús helyett egyre inkább más fehérjeforrások (hüvelyesek, olajos magvak) felé fordulnak, fenntarthatóbb és egészségesebb étrendet keresnek maguknak, illetve mind hangosabban fejezik ki igényüket a hagyományos húsipar szigorúbb szabályozására.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.