GasztroHírek  » 

550 forintból csodát tenni? Lehet!

550 forintból csodát tenni? Lehet!

2019.11.13.  | Réthly Ákos

Napjainkban szerencsére egyre több figyelem jut arra, hogy mit lehet enni a munkahelyen, az iskolában, netán a kórházban. Régebben legfeljebb a mennyiség miatt lehetett reklamálni, sokan az iskolai menzákon ismerkedtek meg a „repeta” fogalmával, amit a jóságos konyhás nénik boldog mosollyal csempésztek tányérjainkra. Ám táplálkozási szokásaink változását követően ma már az is érdekes, hogy milyenek ezek az ételek. Elég finomak? Táplálóak? Miből készülnek? Egészségünkre válnak?

Kiváló kezdeményezésként, immár hagyományossá lett a 2013 óta évenként megrendezett a Közétkeztetési szakácsverseny, amely a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében valósul meg. A kiírás szerint a verseny célja az étkezési kultúra fejlesztésén kívül a hagyományos ételek modernizálása.

A tét valóban óriási, hiszen Magyarországon napi rendszerességgel kétmillió embert vesz részt a közétkeztetésben. És a megújulást nemcsak a szakmai igényesség, illetve a fogyasztói elvárások ösztönzik, hanem a konkurencia is, mivel a különféle ételfutár cégek alaposan megszorongatták az üzemi-, iskolai és egyéb konyhákat.

A kiírás szerint a versenyzőknek

háromfogásos, felnőtteknek szánt menüt kellett kitalálni és elkészíteni, amelynek egyik fő eleme a friss alapanyagokból főzött lecsó lehetett.

Az idei évben már nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagokat is meghatároztak a szervezők. Édesítőszerek, ízfokozók, élelmiszer színezékek nem kerülhettek az ételekbe. És ami ugyancsak lényeges: az ételsor elkészítéséhez

az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

A versenyzőknek pontosan előírták azt is, hogy hazai, szezonális – ez alkalommal tehát friss, nyári –alapanyagokat kell használniuk. De fontos értékelési szempont, hogy a menü biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai, illetve a helyi szokásokat és ízeket is hordozza magában.

A zsűri külön odafigyelt az újszerűségre és a kreativitásra, és persze alap

elvárás volt, hogy az ételek egy átlagos közétkeztetői főzőkonyhán akár több száz adagban elkészíthetők legyenek.

Az elődöntő értékelésén elhangzott, hogy a csapatok idén is kiválóan teljesítettek, és jó úton haladnak abba az irányba, hogy a közétkeztetésben végre ne ellátottakról, hanem vendégekről beszélhessünk.
Az elődöntőben 39 csapat közül kiválasztották azokat, akik részt vehetnek a 2020. februári döntőn. 

A döntő résztvevői:

 • Hungast Bakony Gaszt, Veszprém
 • Hungast Pécs, Pécs
 • Melódin Róbert, Budapest XIII.
 • Hungast Budapest, Budapest
 • Melódin K&H, Budapest IX.
 • RC Team, Budapest XXII.
 • Deutsche Schule, Budapest
 • Prizma 44, Békéscsaba
 • Eurest Győr, Győr
 • Eurest Rácalmás, Rácalmás
 • Eurest Szeged, Szeged
 • Zrínyi harcosai, Kaposvár

Tartalék csapatok:

 • GasztVitál Miskolc, Miskolc
 • Szalki csapat, Szalkszentmárton
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.