Kiváló kezdeményezésként, immár hagyományossá lett a 2013 óta évenként megrendezett a Közétkeztetési szakácsverseny, amely a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében valósul meg. A kiírás szerint a verseny célja az étkezési kultúra fejlesztésén kívül a hagyományos ételek modernizálása.
A tét valóban óriási, hiszen Magyarországon napi rendszerességgel kétmillió embert vesz részt a közétkeztetésben. És a megújulást nemcsak a szakmai igényesség, illetve a fogyasztói elvárások ösztönzik, hanem a konkurencia is, mivel a különféle ételfutár cégek alaposan megszorongatták az üzemi-, iskolai és egyéb konyhákat.
A kiírás szerint a versenyzőknek
háromfogásos, felnőtteknek szánt menüt kellett kitalálni és elkészíteni, amelynek egyik fő eleme a friss alapanyagokból főzött lecsó lehetett.
Az idei évben már nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagokat is meghatároztak a szervezők. Édesítőszerek, ízfokozók, élelmiszer színezékek nem kerülhettek az ételekbe. És ami ugyancsak lényeges: az ételsor elkészítéséhez
az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.
A versenyzőknek pontosan előírták azt is, hogy hazai, szezonális – ez alkalommal tehát friss, nyári –alapanyagokat kell használniuk. De fontos értékelési szempont, hogy a menü biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai, illetve a helyi szokásokat és ízeket is hordozza magában.
A zsűri külön odafigyelt az újszerűségre és a kreativitásra, és persze alap
elvárás volt, hogy az ételek egy átlagos közétkeztetői főzőkonyhán akár több száz adagban elkészíthetők legyenek.
Az elődöntő értékelésén elhangzott, hogy a csapatok idén is kiválóan teljesítettek, és jó úton haladnak abba az irányba, hogy a közétkeztetésben végre ne ellátottakról, hanem vendégekről beszélhessünk.
Az elődöntőben 39 csapat közül kiválasztották azokat, akik részt vehetnek a 2020. februári döntőn.
A döntő résztvevői:
- Hungast Bakony Gaszt, Veszprém
- Hungast Pécs, Pécs
- Melódin Róbert, Budapest XIII.
- Hungast Budapest, Budapest
- Melódin K&H, Budapest IX.
- RC Team, Budapest XXII.
- Deutsche Schule, Budapest
- Prizma 44, Békéscsaba
- Eurest Győr, Győr
- Eurest Rácalmás, Rácalmás
- Eurest Szeged, Szeged
- Zrínyi harcosai, Kaposvár
Tartalék csapatok:
- GasztVitál Miskolc, Miskolc
- Szalki csapat, Szalkszentmárton