GasztroHírek  » 

Húsvéti átverés: 6,5 tonna füstölt húst foglaltak le Budapesten

Húsvéti átverés: 6,5 tonna füstölt húst foglaltak le Budapesten

2017.04.06.  | MKO

Bizony, vigyázni kell a sonkákkal: közeledik a húsvét, s akik nyerészkedni akarnak, ilyenkor nem ritkán folyamodnak tisztességtelen, törvényszegő eszközökhöz.

A Cinkotai Húsüzem Húsipari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft-hez kapcsolódó egységben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

A helyszínen mintegy 6,5 tonna nem nyomon követhető terméket foglaltak le az ellenőrök,

valamint – többek között higiéniai problémák miatt – felfüggesztették az egység tevékenységét.

Az egységben semmilyen nyomon követési rendszert sem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható. Az ellenőrök továbbá több higiéniai problémát is találtak az ellenőrzés során: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tároltására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett, a mérleg koszos és rozsdás volt.

A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő nem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben, a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C volt.

A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, továbbá

hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei.

Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak. 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6 500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.

A szakemberek a higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, valamint elrendelték a termékek forgalomból történő visszahívását.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább