Ízvadászat » Magyar ízek

A budapesti gasztrokocsma

A budapesti gasztrokocsma

2014.11.21.  | Laky Zoltán

Huszonhárom évvel ezelőtt két brit úriember megvásárolt egy lepukkant londoni pubot, a szokásos angol kocsmai fogások helyett elkezdett változatos ételeket felszolgálni, és kibővítette a szegényes italválasztékot. A kritikusok hamarosan gasztropubként kezdték emlegetni a The Eagle-t, majd a koncepció Nagy-Britannia-szerte elterjedt. Az utóbbi években Budapesten is sok hasonló hely nyílt, és egyre több ivót csap meg a rohamosan terjedő kézműves sörkultúra szele is.

A híres brit kocsmakultúra a kilencvenes évek elejére csak árnyéka volt egykori önmagának. Leszűkült a sörválaszték, a nagyüzemi sörök kerültek túlsúlyba, kiveszőben volt a „guest ale” (vendégsör) intézménye. A gasztronómiai kínálat északon sohasem volt fontos eleme a pubnak, délen azonban (beleértve Londont is) egykor még tenger gyümölcseit, kagylókat is felszolgáltak, és ebből sem maradt sok.

A „pub grub” (kocsmai kaja) főleg hideg fogásokban merült ki – a leggyakrabban „ploughman’s lunch” (szántólegény ebédje, azaz sajt, chutney és kenyér), egy tál mogyoró, netalántán fish & chips járt az egyensör mellé. Az áldatlan állapotoknak két brit vállalkozó, David Eyre és Mike Belben vetett véget, amikor 1991-ben megvásárolta a farringdoni The Eagle pubot. Lassan, de biztosan elkezdték emelni az ételkínálat színvonalát, bővítették az itallapot (és a borkínálatra is odafigyeltek). A helyet idővel gasztropubként kezdték emlegetni, és a koncepció annyira népszerű lett, hogy Britannia-szerte elterjedtek a bisztrószerű ivók, amelyek átmenetet képeznek a kocsma és az étterem között, sőt kulcsszerepet játszottak a brit kocsmakultúra újraélesztésében is.

 

 

Időközben Amerikában kitört a kézműves sörfőzdék forradalma, és Magyarországra a két trend már kéz a kézben érkezett meg. Ahogy nőtt az igény a minőségi étkezésre, úgy lett kereslet a nagyüzemi, kukoricagrízes löttyökön túlmutató sörökre. És jött egy harmadik trend is: Budapest bulifővárossá vált, s a romkocsmák első hullámának lecsengése után jól kitalált, igényes belsőépítészeti kialakítással és dizájnnal kitűnni próbáló helyek lepték el a várost. E három trend eredőjeként született meg a budapesti gasztropub.

 

 

 

Az alábbiakban a legjobbakat értékeltük.

 

Bookta

KÖNYV ÉS PÁLINKA
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest II., Margit utca 3.
Nyitva: H–Cs 11–23-ig, P–Szo 11–02-ig, V 11–23-ig

Könyvesbolt helyén kialakított, könyvespolcokkal berendezett kultúrkocsma a Margit hídnál, kiváló hangulattal, ám szerény sörválasztékkal – ebből a szempontból kivétel a listán. Csapon csak nagyüzemi sör van, üvegben egyetlen kézműves tétel, de sok a bor és pálinka. A boruralom az olasz bisztrókonyhának köszönhető. Vannak pizzák, de egy esti borozgatáshoz elég az „olasz spejz legjava” is: pármai és speck sonka, olasz szalámi, panzetta, sajtválogatás, olívabogyó.

 

 

Semmi Extra

HIÁNYPÓTLÁS BUDÁN
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest XI., Bartók Béla út 62–64.
Nyitva: H–P 9–23-ig, Szo–V 12–23-ig

Gyermekbetegségei dacára hiánypótló hely a budai oldalon. A csapon a St. Michaelsburg sörei, üvegben Praga pils. A barna jólesik a hamburgerhez, de a sörválasztékot lehetne bővíteni. A helyiség múltjáról a moziszékek tanúskodnak. Az étlap gerincét burgerek, tortillák és vasalt szendvicsek alkotják, s látszik rajtuk az ipari színvonal meghaladásának igénye: házi szószok, helyben sütött zsemle. A lilahagyma-lekvárral és a rozmaringos konfitált pecsenyekacsa-májjal készített kacsaburger is igazolta jó hírét. A heti menü változatos és szezonális.

 

 

SonkaArcok bárkonyha

SPANYOL MINTÁRA

SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest V., Kecskeméti utca 2.
Nyitva: V–Sze 11–00-ig, Cs–Szo: 11–02-ig

Újabb hely, ahol a sör helyett a bor uralkodik (ígérjük, ez lesz az utolsó), bár a Staropramen- és Hoegaarden-csapoknak köszönhetően a legtöbb budapesti kocsmát így is veri a sörválaszték. A bárkonyha a spanyol tapasbárok hangulatát eleveníti fel a Belvárosban. Egyszerű fogások prémium alapanyagokból, mindenekelőtt ibériai érlelt sonkákból, hiszen Spanyolországban ez az alapértelmezett kocsmai étel. Az alap serranótól a különleges, makkon nevelt pata negra sertés combjából készült bellotáig terjed a paletta, szendvicsben, magában, kóstolótálban. 

 

A Matróz Kocsma Söntése

BELGÁK BUDÁN
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest I., Bem rakpart 15.
Nyitva: H–V 11–22-ig

Budapesten a Lánchíd budai hídfője körül koncentrálódnak a belga sörözők. A műfaj legújabb képviselője idén nyáron nyitotta meg kapuit. 35 belga főzde 200 söre, 20 csapról – már látványban is impozáns a pult fölött sorakozó csapok félköre. Vallon búza, apátsági világos tripel és barna dubel, meggyes búza, scotch ale – csak az nem talál innivalót, aki nem szereti a sört. Világos fafelületek teszik otthonossá a söntést, és személyre szabható sörkorcsolyák teszik fel az i-re a pontot. Ardenneki sonka, olasz prosciutto, magyar házi kolbászok, ropogós bagettek, ecetek és krémek állnak rendelkezésre az ízlés szerinti harapnivalóhoz.

 

 

Élesztő

A MAGYAR SÖRPARADICSOM
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest IX., Tűzoltó utca 22.
Nyitva: H–V 15–03-ig

Magyar kézműves sör itt áll a legnagyobb választékban rendelkezésre a városban, mégis kilóg egy kicsit a sorból az Élesztő, mivel a gasztro jelzőt csak jóindulattal tudjuk a pub elé tenni. A kínálat melegszendvicsekben és úgynevezett bodagokban merül ki (négy-négy ízben). Utóbbi legalább különleges, máshol nem láttunk még ilyen töltött roma kenyeret, melyet egyébként a IX. kerületben élő cigány asszonyok dagasztanak. A szűkös ételkínálat ellenére sörkánaánról van szó: a 20 csapról 26 magyar sört mérnek. A fiatalok által kedvelt, bulis hangulatú kocsmát a Guardian Európa tíz legjobb brewpubja közé választotta, bár ez nem az, hiszen saját söreit nem itt, hanem különböző főzdékkel együttműködve főzi. Annyi baj legyen!

 

 

Spíler

ROMKOCSMA 2.0
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest VII., Király utca 13.
Nyitva: V–Sze 08–00-ig, Cs–Szo 08–02-ig

A bulinegyed egyik felkapott helye a Gozsdu-udvarban, de ez ne riasszon el senkit: a fiatalos és laza külsőhöz tartalmas belső társul. Konszolidált bár, romkocsma-hangulatú pince. Csapon a külföldi felső középkategória (Staropramen, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue Kriek) plusz a magyar keserű méz, de üvegben minden jegyzett magyar főzde söre kapható a Rizmajertől a Hopfanatikig, a Békésszentandrásitól Róth Zoliig. Hozzá érdemes a fatüzeléses kemencében sült, kovászolt, tönkölyös tésztával készült kenyérlángosok közül választani (főleg a füstölt mangalicasonkásat), esetleg egy bárányburgert fenyőmagos rukkolával, fetás paprikával.

 

 

Bölcső Bar & Food

CSENDES ÉLVEZET
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest XI., Lágymányosi utca 19.
Nyitva: H–V 11:30–23-ig

Egy kicsit kiesik a város forgatagából, és ez erényére válik. Árnyas teraszon és a zöldes pubhangulatú pincében ihatunk kézműves magyar és cseh söröket. Négy csap van, ebből kettő mindig Postrizinské, kettő pedig folyamatosan változó magyar sör. Stari, Rizmajer, Legenda szokott lenni, üvegben több tucat további tétel. A laza, egyoldalas étlapon a burger dominál, de azt kevés helyen készítik jobban a városban. A hús középen szaftos, a szélén pirított, harmonikus kiegészítők, mellé friss saláta, kétféle szósz és steakburgonya. A Bölcső nem merít nagyot, de amit vállal, azt maradéktalanul teljesíti.

 

 

Pirítós Pub

TOAST & BEER
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest VII., Kazinczy utca 52/C
Nyitva: H–Sze 15–24-ig, Cs–Szo 15–03-ig, V 15–23-ig

Barátságos szerviz egy otthonos bárban: itt egy jó pirítós és forró tea a gyengélkedő vendég életkedvét is visszahozza. Aki egészségesen tér be, a népszerű felvidéki Kaltenecker főzde söreiből csillapíthatja szomját: a 15 italból négyet tartanak csapon, mindennap mást, garantálva a változatosságot. (Kalteneckerék kínálata a világos lagertől, az IPA-któl kezdve bockon és porteren át a bajor búzáig és füstölt félbarna búzáig terjed.) Mindehhez – nem árulnak zsákbamacskát – pirítóst érdemes enni, de arra kenhetünk az ajvártól a tormás prosciuttón át tejszínes kacsamájpástétomig és csípős garnélakrémig mindent, amit el tudunk képzelni.

 

 

Felni Sörbisztró

SÖR ÉS SÖRKORCSOLYA
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest VI., Jókai utca 1.
Nyitva: H–Szo 10–23-ig, V zárva

Vérbeli, sörorientált kocsma egy autószerelő műhely helyén – innen a név és a félbevágott kis Polski, amelyben általában párok üldögélnek. Sok tucat kézműves sör üvegben és öt a csapon (Holba világos, Primátor búza, vörösáfonyás-mentás Holba Pink, Hangover Santa vörös IPA és Paulaner Salvator). A sörkorcsolyákra is jut energia: hot dog (klasszikus és brutál kivitelben, utóbbiban sült bacon és csípős csalamádé is jut a kolbász mellé), sajttál házi sajtokból, feketeerdei sonkás-sajtos szendvics, vasalt panini, házi töpörtyűchips vagy marhahúsos BBQ szendvics.

 

 

Kandalló Pub

A KÉZMŰVES KOCSMA
SÖRVÁLASZTÉK:

Budapest VII., Kertész utca 33.
Nyitva: H–Cs 16–00-ig, P 16–03-ig, Sz 12–03-ig, V 12–00-ig

„A Kandallót olyan bisztrónak szánjuk, ahol mindenki úgy érezheti magát, mintha otthon bulizna a barátaival. Mert szeretjük a friss kézműves sört, a paradicsomízű paradicsomot, a mangalicasonkát” – így indokolják tulajdonosai a Kandalló megnyitását. Itt ideális egyensúlyban találkozik az étel, az ital és az atmoszféra. A bulinegyed szélén vagyunk, megvan a pubhangulat, az öt csapon változó kézműves sörkínálat (most búza, almás, köleses, dupla köleses, félbarna Razzia búza), üvegben további tételek (Kapucínus, Bigfoot, Fóti, Róth). A sörhöz tejfölös-érlelt sonkás ciabattini falatok, hízott libamáj, nyúlmájpástétom ehető, vagy valami komolyabb a grillről. A marha-, lazac-, csirke- vagy disznóhúst (esetleg kecskesajtot) ízlés szerint sütik, egyedi szószokkal, pirított burgonyás buciban vagy ropogós ciabattában, és steakburgonyával, fokhagymás-tejfölös mártogatóval tálalják.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.