GasztroHírek  » 

A Google újítása az étterembe járókat segíti

A Google újítása az étterembe járókat segíti

2019.07.29.  | Orbán Szilvia

A nap viszontagságai után az egyik legkellemesebb dolog betérni egy étterembe, és egy baráti vacsorával lazítani. De még ilyenkor is akadhat stresszhelyzet: mit rendeljünk, vagy hogyan dobjuk szét gyorsan és igazságosan a számlát. Ezekre a gyakori aggodalmakra fejlesztette ki új eszközeit a Google Lens.

Az Android és iPhone termékeken is elérhető szolgáltatás kezelőfelülete új ikonnal, egy kést és villát ábrázoló képpel bővült, aminek kiválasztása után a mobiltelefon objektívjét egyszerűen csak az étlapra kell irányítani, írja a FoodAndWine. Az új szolgáltatás működéséhez fontos, hogy a felhasználó ténylegesen az adott étteremben tartózkodjon.

Miben segíthet az újítás?

Népszerű fogások és értékelések

A Lens automatikusan megjelöli a legnépszerűbb ételeket (narancs színű kiemelés és csillag ikon), illetve ha bizonytalanok vagyunk egy adott fogást illetően, a nevére koppintva az alkalmazás – Google Maps adatokat felhasználva – fotókat és értékeléseket jelenít meg a telefon kijelzőjén.

Borravaló és számlaelosztás

Nagyobb társaság esetén általában kisebb zavart szokott okozni, hogyan egyenlítsük ki úgy a számlát, hogy az mindenki számára igazságos és kedvező legyen. A Lens újítását használva csak annyi a teendő, hogy a számlát beszkenneljük, majd az automatikusan megjelenő számológépbe pötyögjük a vacsoratársaság létszámát – az eszköz pedig kikalkulálja a borravalót, és a fejenként fizetendő összeget.

Fordítás

Az angol nyelvű Lens fordító szolgáltatása akkor bizonyulhat hasznosnak, ha egy olyan országban térünk be egy étterembe, amelynek a nyelvét nem ismerjük.

Az étlapra irányított mobiltelefon az alkalmazás segítségével beazonosítja a nyelvet,

és angolra fordítja a fogások nevét. (Az újítás jelenleg 100 nyelvet képes felismerni.)

+ 1 ráadás az Android-felhasználóknak

A Google szintén bejelentette, hogy a Google Maps szolgáltatás is bővül egy újdonsággal: ha valaki a Maps-ben keres rá egy adott étteremre, az „Áttekintés” címke alatt ezentúl megtalálhatja a vendéglátóhely legnépszerűbb fogásait, míg a „Menü” fülben a keresett étel fotói és értékelései között böngészhet.

Azok pedig, akiket mélyebben is érdekel egy-egy nemzet gasztronómiája, bizonyára örömmel veszik, hogy a Google Arts & Culture digitális kiállítást nyitott, amelynek középpontjában most a spanyol konyhaművészet áll. Az összeállítás segítségével többek között betekinthetünk a legendás El Bulli étterem történetébe, vagy megismerhetjük a mediterrán ország borvidékeit is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.