GasztroHírek  » 

A Gundelek visszatértek a Gundel étterembe

A Gundelek visszatértek a Gundel étterembe

2019.09.30.  | MKO, kép: Török Máté és Gundel étterem facebook

Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. Hazánk egy leghíresebb, világszerte ismert márkaneve a Gundel, amely nemcsak egy éttermet, hanem széles körű gasztronómiai örökséget takar. A Városligetben 125 éve nyitotta meg kapuit az elegáns villaépület, ahol másfél évtizeddel később Gundel Károly átvette az irányítást, és megteremtette Budapest legmodernebb vendéglátóhelyét. A Gundel diadala az ő nevéhez, de nemcsak az ő munkájához kapcsolódik, hiszen gyermekei is keményen dolgoztak az étterem mindennapi sikereiért. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.

Angelus Barbara, az étterem marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: a jubileumi év kapcsán különösen fontos a hagyományok ápolása, ezért a Gundel dinasztia ma is élő tagjait meghívták egy uzsonnára a házba, amely néhányuknak hosszabb-rövidebb ideig az otthona is volt. Ez

a nagycsaládi találkozó rengeteg emléket idézett fel, és megható pillanatoknak lehettünk részesei, amikor a világ különböző pontjairól érkezett vendégeink időt tölthettek egymással,

újra otthonosan érezve magukat az épület falai között. A legidősebb élő leszármazott, a 90 éves Gundel unoka megilletődve mutatta az emeleti bálteremben berendezett kis kiállításon a legfiatalabb rokonoknak a nagymama fotóit. Felemelő volt, amint a Gundel étterem felett - egykor a Gundel família lakhelyéül szolgált -, most rendezvénytermekként használt helyiségekben végigsétáltak az idősebb rokonok, és visszaemlékeztek arra, hol voltak a családi étkezések, vagy a gyerekszobájuk.

Az esemény házigazdája Kozma Kálmán, a Gundel márkanagykövete volt, aki eddig több mint négy évtizedet töltött itt, aktív szerepet vállalva az étterem hírnevének ápolásában, s öregbítésében. Beszédében kiemelte, hogy Gundel Károly egykor bátran vállalta a magyar konyha megreformálását, zseniális érzékkel alkalmazta a modern konyhatechnológiákat, legendás ételeket adott a hazai vendéglátásnak. Úttörő módon, saját kertészettel, helyi termelőkkel és alaposan megválogatott beszállítókkal biztosította a minőségi alapanyagokat a konyhára.

A Gundel túlélt két világháborút, de az államosítást nem kerülhette el,

és 1949-ben az Országos Idegenforgalmi Szálloda és Éttermi Vállalat, majd a HungarHotels tagja lett. A rendszerváltás előtt a Fórum hotelhez csatolták, s 1986-ban szerveződött az első Gundel-találkozó. A család ezután 1992-ben jött össze újra, ekkor kezdődött a Láng-Lauder–Kalla éra, és az étterem második legendás korszaka. A tehetséges séf, Kalla Kálmán a washingtoni magyar követséget hagyta ott, hogy hazatérésével világhíressé tegye a Gundel konyháját. 2009 óta a Danubius Hotels szállodaláncot is üzemeltető CP Holding a Gundel tulajdonosa, a Danubius Hotels managementje alá tartozik.

Kozma Kálmán nemcsak a múlt sikereiről, hanem a jelen lehetőségeiről is mesélt, hiszen Litauszki Zsolt érkezésével egy olyan ambiciózus konyhafőnöke lett az étteremnek, aki

a múlt tiszteletben tartásával képvisel egy modern, kreatív, de a hagyományokhoz is kötődő gasztronómiai koncepciót.

Ismét lett fűszerkert a házban, saját befőzésű lekvárok, nemcsak a főzésben jelenik meg az alkotómunka. Fontos a szezonalitás is, amit az évszakokhoz igazodva változó étlapon követhetünk.

Gundel Károly mondanivalója ma is éppúgy aktuális, mint nyolcvan évvel ezelőtt. Ezeket a pillanatokat szerették volna méltó módon megünnepelni egy uzsonnával a bálteremben, ahol a Gundel klasszikusnak számító libamájat és Gundel palacsintát is felszolgáltak, de a vendégek

kóstolhattak Litauszki-féle tabulét, mangalicapofát zellerpürével, harcsapaprikást túros gnocchival vagy fügés sós karamellát is.

A találkozó során számos történet látott napvilágot a családtagok életéről és gasztronómiai kötődésükről, arról, kötelez-e a név bármire, és vajon tartanak-e otthon Gundel-szakácskönyveket. Az esemény újabb ihletet adott a ház jelenlegi csapatának, hogy méltó módon őrizze a hagyományokat, de a kortárs gasztronómiai igényeknek megfelelve, innovatív, kreatív módon és a vendégek felé figyelmes odaadással.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.