GasztroHírek  » 

A japán konyha egyik legjobb séfje a magyar Kurkó Zsolt

A japán konyha egyik legjobb séfje a magyar Kurkó Zsolt

2019.01.31.  | MKO

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is remekül szerepelt.

Negyedik helyezett lett Kurkó Zsolt az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen, a Washoku World Challenge-en. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a magyar séf, ezúttal már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa a tudása legjavát.

Tokióban, január 28-29-én kétnapos versenyen mérte össze a tudását a többi kontinens válogató versenyeinek győzteseivel. A Le Cordon Bleu-ben tartott kontinensviadal utána hatalmas dicséretet kapott a japán zsűritől, hiszen gyakorlatilag tökéletesnek minősítették a versenymunkáját, ezért bizakodóan készült a döntőre is: “Egyszer már jártam Japánban, de hatalmas lehetőség, hogy ismét eljuthatok oda, és

a szakma legjobbjaival találkozhatok.

Természetesen nagy célokkal kelek útra.”

A Sushi Sei séfhelyettese kiváló teljesítménnyel a negyedik helyet szerezte meg a két napos versenyen. A zsűri külön kiemelte, hogy az étel minden egyes eleme különleges ízvilággal rendelkezett. “A riválisaim nagyon komoly helyekről érkeztek, komoly tapasztalattal a hátuk mögött, hatalmas küzdelem volt, amiből rengeteget tanultam a jövőre nézve! Itt minden apróság számít, a szigorú zsűri figyelmét nem kerüli el semmi sem, a nüanszok döntenek. A Sushi Sei csapata nélkül nem sikerülhetett volna, rengeteg segítséget kaptam a felkészülés során Seiichi Kusumoto-tól, japán séfünktől és a csapat többi tagjától. Közös siker ez!”

Héder Irma, a Sushi Sei tulajdonosa is a helyszínen izgulta és tolmácsolta végig a versenyt: “Óriási élmény volt az egész, rengeteget tanultunk belőle, alapanyag-ismerettől a japán gasztronómia féltett titkaiig sok tanulsága volt -

ezeket otthon is kamatoztatni tudjuk,

a versenyen elért szép eredmény pedig az egész japán túra megkoronázás volt!”

A Washoku World Challenge ezúttal is egy szakszemináriummal kezdődött, amit közös alapanyag-beszerzés követett, majd következett a két különböző versenyétel elkészítése: egy téli ‘nimonovan’ leves meghatározott összetevőkkel, illetve a második napon (január 29.) egy minimum 5 különböző, színes étvágygerjesztő falatot tartalmazó szabadon választott étel, különleges, szögletes, úgy nevezett ‘fusidaka’ edényben tálalva a szezon szelleméhez igazodva. A bírák az ételek végső kóstolásán túl legalább olyan erős figyelmet szenteltek az elkészítésnek is: a versenyző technikai tudásának, higiénikus munkavégzésének, japán gasztronómiai ismereteinek és persze kreativitásának. Ezúttal is alaposan belekérdeztek már főzés közben is a versenyzők munkájába, több fázisban is kótoltak a verseny során, nem csak a végeredményt.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.