Ízvadászat  » Legjobb helyek

Hol kapható a Balaton gasztrokalauz?

Hol kapható a Balaton gasztrokalauz?

2019.07.08.  | MKO

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz? – tesszük fel nyár elején évről évre a kérdést. Jó bor, jó ételek, jó társaság. És egy tisztességes gasztrokalauz. Kedvcsinálóként néhány vendéglátóhely, pincészet, abc, ahol kapható a Magyar Konyha nyári száma a Balaton 2019. gasztrokalauzzal együtt. Íme!

A Magyar Konyha nyári lapszámához tartozó Balaton 2019 gasztrokalauzban 333 balatoni helyet mutatunk be. Az újság a kalauzzal együtt 985.-Ft-ért megvásárolható. Kapható az újságárusoknál (Relay és Inmedio boltokban), a benzinkutakon, a hiper- és szupermarketekben és a Balaton körüli éttermekben. Ízelítőül néhány:

Kővirág (Köveskál, Fő út 9/A)

Tel.: +36-20/568-4724
Nyitvatartás: júniustól szeptember 1-ig h.–v. 12–22

Ha Köveskál, akkor Kővirág: évek óta a Káli-medence egyik gócpontja, ahol elfelejthetjük a rohanós hétköznapokat. Romantikus környezet, családias hangulat, a konyha ajánlata naponta változik a szezon és a környékbeli piacok kínálata szerint, a vendégház pedig télen-nyáron várja vendégeit. Az ételekért Zakar Kata tulajdonos és Tóth Pál séf felelnek, a kísérletezés és a hagyományok egyensúlyoznak az étlapon, legyen az csíramálé, túrógombóc vagy rántott tokhal. Kézműves sörök, házi szörpök, és persze a környék legjobb borai az itallapon. Szoba- és asztalfoglalás is ajánlott.

Mi a Kő - Étterem és Borház (Köveskál, Fő utca 25.)

Tel.: +36-87/468-277
Nyitvatartás: h.–p. 12–21, szo.–v. 10–21

Idén hatéves a Mi a Kő, a Munkácsy-díjas Trombitás Tamás képzőművész és Márványi Katalin étterme, vendégháza, borbárja, ami egyben galériaként is működik, a falakon kortárs képzőművészek munkáival. Fogadó tágas kerthelyiséggel, néhány vendégszobával. A konyha hagyományos, idényjellegű ételeket kínál: híres a kovászolt, nyári töltött káposztájuk, a reggeli bőséges, a borlapon a Trombitás pincészet és a Káli-medence borai. Ajánlott telefonon asztalt foglalni.

 Dobosi Pincészet és Vendégház (Szentantalfa, Fő utca 81.)

Tel: +36-30/640-2770
Nyitvatartás: júliusban és augusztusban h.–v. 8–18, szezonon kívül v. zárva

A szentantalfai nazarénus közösség oszlopa a Dobosi család. Dobosi Dániel 25 hektár szőlőt művel organikusan, főleg olaszrizling, szürkebarát, juhfark, kéknyelű, chardonnay kerül a palackba. Egy gyors kóstoláshoz be sem kell jelentkezni, ilyenkor a borok mellé a rokonok által termelt helyi sajtokból kapunk ízelítőt. Az egyeztetett borvacsorákon paraszttálat (sonka, kolbász, szalonna) vagy kemencés ételeket (debreceni, csülök, csirkecomb) választhatunk. Csoportoknak bortúrát is szerveznek, mely négy pincét és egy éttermet érint.

Liliomkert (Káptalantóti, a Zánka felé  kivezető úton)

Tel.: +36-30/266-0706
Nyitvatartás: v. 9–12

A piac, amelynek rajongói oldala van, ehhez mérten már lassan inkább turistalátványosság, mint hagyományos piac. Korán érdemes érkezni, főleg, ha nyugodtan reggeliznénk, ücsörögnénk, esetleg be is vásárolnánk a helyi termékekből – őstermelők, kézműves finomságok, házi sütemények is megférnek a régiségek, alkalmi fellépők, művészek mellett. Ha autóval megyünk, érkezzünk minél korábban, a parkolóhelyek ugyanis hamar elfogynak.

Gyógynövényvölgy (Zánka, Fő utca 3–7.)

Tel.: +36-30/726-3401
Nyitvatartás: h.–p. 10–16, sz.–v. 10–18, időjárástól függően

A Neked Főztemtől néhány lépésre, a Káli-medence keleti kapujában fekszik a hétezer négyzetméteres Gyógynövényvölgy Ökoturisztikai Látogatóés Oktatóközpont. Egész évben, állandó nyitvatartással fogadnak vendégeket, a teázóban különféle szörpök, teák, gyógyborok kaphatók. Több mint 400-féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni, a növények feldolgozásának gyakorlati lépéseit is kipróbálhatják az érdeklődők. A teázóban különféle gyógyteák, szörpök, gyógyborok közül válogathatunk.

Mini ABC Élelmiszerbolt (Zánka, Rákóczi út 31.)

Tel.: +36-30/217-5147
Nyitvatartás: h.-szo. 6.30–20, v. 7–18

Fotó: Facebook.comFotó: Facebook.com

 Neked Főztem (Zánka, Fő utca 7.)

Tel.: +36-70/365-1003
Nyitvatartás: h.–v. 8–22

A Zánkáról Köveskálra vezető Fő út kanyarját mintha pont ilyen teraszos, pörgős étteremnek tervezték volna. Igazi találkozóhely fáradt bicikliseknek, éhes autósoknak: ebédre és vacsorára is érdemes erre fordulni, de egy frissítő szörp vagy fröccs is könnyen legurul a teraszon. Változatos étlap harcsával, mangalicával, báránnyal, szezonális zöldségekkel, szörpökkel, helyi borokkal, és ha van, megéri az olajban sült túrógombócot választani édes tejföllel. Horváth Csongor tulajdonos-séf tavaly Balatonfüreden is nyitott egy egységet. 

Neked Főztem Balatonfüred (Balatonfüred, Aranyhíd sétány 2.)

Tel.: +36-70/602-8531
Nyitvatartás: h.–v. 12–23, télen időszakos

A Kisfaludy strand mellett, az Aranyhíd sétányon, a lakópark aljában lévő üzletekben kialakult egy kis minőségi gasztroközpont. Itt nyitott Horváth Csongor, a zánkai Neked Főztem tulajdonos-séfje éttermet, amely
már kevésbé gasztrokocsma, inkább bisztró. A lényeg, hogy kiváló minőségű alapanyagokból folyamatosan változó, szezonális étlap mellett kaphatunk olyan fogásokat, mint a marhapofa juhtúrós sztrapacskával, a préselt oldalas snidlinges újburgonyafőzelékkel vagy az igen elegáns citromkrémes.

Szálka Bisztró Aszófő (Aszófő, Balaton utca 12.)

Tel.: +36-70/602-8532
Nyitvatartás: h.–v. 12–23

Szinte Dél-Franciaországban érezhetjük magunkat, ha kiülünk Horváth Csongor, Horváth-Kertész Orsolya és Südi Viktória haléttermének teraszára. Középpontban a hazai édesvízi halak, de a tematikus kínálatba tengeri alapanyagok is bekerülnek. A tok Keszthelyről, a harcsa Balatonboglárról, a pisztrángfélék Tapolcáról érkeznek. A balatoni (passzírozott) halászlé gyufatésztával, harcsafilé-darabokkal és belsőséggel készül. Izgalmas a ropogós haltepertő és a süllőpofa carbonara tésztával.

 Kalóz Strandbisztró (Balatonudvari-Fövenyes, strand)

Tel.: +36-30/749-7847
Nyitvatartás: április 28.–október 1. h.–v. 10–22

Strandbüfé 2.0 – a műfaj úttörője. Idén is ötletes beach foodokat kreáltak. A legnépszerűbb Harcsa&Krumpli mellett magyar tarka húsából készülnek a burgerek, és új lepények is étlapra kerültek. A fő újdonság a Főleves, azaz a magyar hús134 balatonfüred és tihany környéke leves és a vietnámi pho leves fúziója keleti fűszerekkel, hatalmas májgombócokkal, kacsazúzával, cérnametélttel, roppanós zöldségekkel. Az itallapon balatoni borok, sörök, szörpök. Árnyas terasza családok, vitorlással és kerékpárral érkezők számára ideális pihenőhely.

Fék Étterem és Üzletház (Balatonakali, Pacsirta utca 1.)

Tel.: +36-87/544-044, +36-87/544-015
Nyitvatartás: termelői piac: szo.–v. délelőtt, étterem: h.–v. 8–21, élelmiszerbolt h.–szo. 6–20, v. 6–20

Tóth Béla családi vállalkozásánál érdemes megállni, itt van a környék legjobb élelmiszerboltja is. Az éttermben kipróbálhatjuk az óriás daragaluska levest, a tócsniételeket, a kakaspörköltet nokedlivel, a túrós csuszát, s persze a vadas, a szalontüdő és a pacalpörkölt sem megvetendő. Nagy kedvencek az akali mandulából készült édességek, de a káposztás rétes is hódít.

Csóka Fészek (Balatongyörök, Szépkilátó)

Tel.: +36-83/378-325
Nyitvatartás: h.–v. 11.30–20

Noha Gléda néven Budapesten is éttermet nyitott, Kerekes Sándor a balatongyöröki Csóka Fészek konyháját is tovább viszi executive séfként. Így nincs változás az irányvonalban: házias magyar konyha olyan fogásokkal, mint a mangalicatarja grillezett polentával és friss lecsóval vagy roston sült fogas fehérboros-parajos rizottóval. Minden fogáshoz borajánlat az étlapon (többnyire balatoni), júniustól hétvégente a grillkertben meleg füstön és faszénen sütnek kacsát, oldalast, mangalicatarját, és szabad tűzön, bográcsban készítenek halászlevet, lecsót. Mindehhez csodás panoráma társul.

Villa Kabala (Szigliget, Kamonkői út 40.)

Tel.: +36-70/286-1113
Nyitvatartás: h., cs.–v. 12–21.30 (a konyha hétvégén és ünnepnap 15 és 17.30 között zárva)

Félreeső fekvés, de csodás kilátás, pompás ételek és italok, udvarias kiszolgálás. A környéken kevés helyen lehet olyan fogadtatást tapasztalni, mint itt: egy pohár saját készítésű bodzapezsgő (Fölföldi Bozzante), A-tól Z-ig elmesélt étlap fogadja a vendéget. A Villa Kabalát Fölföldi Péter és Terjék Petra álmodta meg; a csak megbízható alapanyagból építkező, szezonális – akár napközben is változó – étlapon előfordul kacsacomb lila káposztával, babgulyás, fogas, rakott krumpli, csodás desszertek és sajtok.

Fotó: Facebook.comFotó: Facebook.com

Lábdi Piac (Badacsonylábdihegy, a Herczeg Ferenc strand melletti sétány)

Tel.: +36-30/295-1014
Nyitvatartás: szezonban szo. 7–12

Ha vasárnap túl zsúfoltnak találjuk a Liliomkertet, íme egy barátságos, minőségi ételeket kínáló piac. Többek
között házi kovászos kenyerek, pestók, a Cifra műhely sajtjai, Mezősi-mézek, kolbász, házi tyúktojás, Hegymagasi Marhaságok.

Fotó: Facebook.comFotó: Facebook.com

Hableány Étterem (Badacsonytomaj, Park utca 26.)

Tel.: +36-30/792-9131

Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely, találkozópont a Laposa család új projektje, a híres Hableány, amelynek emblematikus épületét felújítva, új funkciókkal adják vissza a környék lakosainak és a látogatóknak. Az éttermet néhány évvel ezelőtt kezdték átépíteni, azzal a nem titkolt céllal, hogy a Hableány méltó legyen több mint egy évszázados történetéhez, nyáron pedig már újra találkozhatunk a korábbi KisHableányban megszokott beach food felhozatallal.

Fotó: Szuromi Judit/Laposa BirtokFotó: Szuromi Judit/Laposa Birtok


Kistücsök Étterem (Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 25.)

Tel.: +36-84/360-133
Nyitvatartás: h.–v. 11–23 (konyha: 12–22)

Csapody Balázs étterme a déli part nagyágyúja, itt még a káposztás cvekedli emlékébe is beleremegünk. A magabiztos konyhai tudást Jahni László és Pohner Ádám a klasszikus kedvencek tökéletesítésében kamatoztatják. Hathetente megújuló kínálatuk a természet és a helyi termelők választékára épül. Jókedvvel alkotnak, nem szitokszó az érthetőség, a húst, halat bátran körítik főzelékkel, tűzik étlapra a tojásos nokedlit, és túrós csuszájuk is legendás. A konyha hitvallása az ötfogásos Régiónk ízei kóstolómenüben tetőzik, erre bármelyik szezonban érdemes benevezni, a lenyűgöző borlapban pedig elmélyedni.

Paletta Bistrobar és Vinoteca (Balatonboglár, Kikötő utca 6.)

Tel.: +36-70/947-4971
Nyitvatartás: júniustól augusztusig v.–cs. 8–22, p.–sz. 8–23, április, május, szeptember–november: p.–v. 8–22

Bezerics Dani kikötői laza gasztrokocsmája igazi nyári törzshely. Továbbra is nívós beach food-kínálat, reggeli, kézműves hamburgerek, emlékezetes hasábburgonya és pizza saját felfogásban. Az alapanyagok a
térség termelőitől érkeznek. Idei újítás a Raszta Pasta szendvics, a saját pácolású pastramit Harangozó Gáborék csemegeubija és kanizsai mustár kíséretében a keresztúri Rácz pékség kovászos rozskenyerébe pakolják. Házi sütik Bezerics anyukától, borok a családi borászatból és gyümölcsös limonádék. Hétvégente komoly BBQ-partik, a sütőt a házigazda felügyeli. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.