GasztroHírek  » 

Bediliztek a kávésok: a gombás fekete az új őrület

Bediliztek a kávésok: a gombás fekete az új őrület

2018.05.10.  | Orbán Szilvia

Az európaiak nagyjából a XV. század óta isznak kávét, az első kávéüzletek pedig az 1600-as években bukkantak fel a kontinensen. Évszázadokon át megelégedtünk a pörkölt, őrölt kávébabok és a forró víz elegyével, az utóbbi években azonban sorra bukkannak fel az extravagáns főzetek.

Emlékezzünk csak, néhány éve mekkora durranás volt a chai latte – egészen addig, amíg kitudódott csillagászati cukortartalma –, a Google Food Trends jelentése pedig 2016-ban a kurkumás kávét a „breakout star” jelzővel illette. Persze voltak kevésbé népszerű kísérletek is, mint amilyen a sokak szerint borzalmasra sikerült, avokádó felhasználásával készült avolatte. Az elmúlt hónapokban azonban újabb kávétrend fortyog az újítók konyhájában, amely ékes bizonyítéka a mai fiatalok bohókás, ételek és italok iránti, csillapíthatatlan kíváncsiságának.

A legújabb kávéőrület gombával készül! A menő kávézók kínálatában egyre többször futhat bele a gyanútlan vásárló, és egyes adatok szerint a „mushroom powder” kifejezésre 454, míg a „mushroom coffee” (gombás kávé) szókapcsolatra keresők száma 225 százalékkal emelkedett 3 év alatt.

A szokatlan kávé persze nem ugyanabból a növényből készül, amiből a gombapaprikás;

az elkészítéséhez használt gombafajták általában: a chaga, a reishi és a cordycep.

A chagaA chaga

A chaga egy nyírfán élősködő fajta, a reishi a hagyományos kínai orvoslás ismert gombája, míg a cordysep rovarokon él. Mindhárom fajta jól ismert a kozmetikai ipar számára, most azonban a vendéglátó ágazat is felfedezte őket magának.

A reishiA reishi

A gombás kávé állítólag jótékonyan hat a szervezetre: fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza a vércukorszintet, és felturbózza az anyagcserét.

A kávét hagyományos módon készítik el, a különbség csupán annyi, hogy a kávéőrleményhez porított gombát adnak, amely az italnak enyhén földes ízt kölcsönöz. Észak-Európában a gombás kávét már több évtizede fogyasztják, de kontinens-szerte csak az elmúlt hónapokban kezdett elterjedni.

Az emberek végre felfedezték, mennyire varázslatosak is a gombák. Persze a vacsorára készített fajták is tele vannak tápanyaggal, azonban az igazi nagymenők a gyógyászatban, például a kínai vagy ajurvédikus orvoslásban évszázadok óta használt növények”

– fogalmaz Sasha Sabapathy, a Glow Bar alapítója.

Rengeteg jótékony hatásuk ismert: gyulladáscsökkentők, immunerősítők, memóriafejlesztők. Sokféleképpen felhasználhatjuk őket a konyhában, készíthetünk belőlük teát vagy tonikot, de kávéként különösen lenyűgözőek.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új, „wellness” italok iránt egyre nagyobb a kereslet. Főként a fiatalabb korosztály keresi azokat a termékeket, amelyek fogyasztása az élvezeten túl egészségügyi előnyökkel is jár. Persze ahogyan az új kreálmányoknak vannak hívei, úgy vannak olyanok is, akik meglehetősen szkeptikusak. Andrew Knight, az Andronicas kávépörkölő alapítója szerint a divat hamarosan eltűnik.

A gombás kávé csak egy hóbort, amit szerintem gyorsan elfelejtenek majd”

– nyilatkozta a The Telegraph-nak.

Én is megkóstoltam és nem voltam lenyűgözve. Az íze túl földes. Talán az a gond, hogy én szeretem a kávé ízét. Ezt nem kávéimádóknak találták ki.”

A gombás kávéban használt növényekkel kapcsolatos kutatások (University of Malaya) mindenesetre ígéretesek. A chaga gomba például gazdag vitamin-, ásványi anyag és tápanyagforrás, amelynek gyulladáscsökkentő összetevői hatékonyan harcolnak a demencia ellen.

Azonban a dietetikusok figyelmeztetnek, arra kevés a bizonyíték, hogy egy-két csészényi gőzölgő gombás kávéban fellelhető ugyanez a jótékony hatás. Az mindenesetre biztos: legyen is bármi az indok – a különleges íz, a feltételezett egészségügyi előnyök, vagy a divatkövetés –

a gombás kávé jelenleg a kávézók egyik legnagyobb trendje manapság, amit legalább egyszer talán érdemes kipróbálni.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.