GasztroHírek  » 

A levendula nem csak molyirtásra jó

A levendula nem csak molyirtásra jó

2019.07.23.  | Orbán Szilvia

A megkapó szépségű, légies levendula dísz-, gyógy- és fűszernövény is egyben. Sokaknak még mindig nagyanyáink molyirtó párnácskáit juttatja eszébe, pedig a szekrényeken kívül máshol is felhasználhatjuk – akár a konyhában is.

Az üde illatú levendula manapság igazi sztárnövény, amelynek vonzó tulajdonságait egyre sokoldalúbban használják fel. A romantikus kertek kihagyhatatlan szereplője ugyanis például remek szúnyogriasztó, de illatának nyugtató hatása is van, ami miatt alváskönnyítő szerként is közkedvelt. Készül belőle tus- és habfürdő, testápoló, s aromás olaját párologtathatjuk is, ha egy kis elcsendesedésre, lazításra vágyunk.

Honnan származik?

A száraz, napos, sziklás helyeket kedvelő, téltűrő levendula a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos. Magyarországon az 1920-as évek közepéig csak kolostorokban volt fellelhető; széles körben való elterjedését a kor neves gyógynövényszakértőjének, Bittera Gyulának, köszönhetjük, aki az első világháború után telepítette az első levendula ültetvényt Tihanyban, ahol mind az éghajlat, mind a talaj ideális a növény számára. Mára a kiváló minőségű illóolajat tartalmazó tihanyi levendula már világhírű.

De a levendula egyedi aromáját és jellegzetes színét a konyhában is bátran felhasználhatjuk – elég néhány dolgot szem előtt tartanunk:

A levendulának

több típusa létezik; egyesek aromái markánsabbak, mások visszafogottabbak a többinél.

Ezt érdemes figyelembe vennünk, amikor ételekbe, italokba szánjuk a növényt.

Kezdők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a növényt egyszerűen a készülő ételbe szórják, de azt megkóstolva hamar rájöhetünk, hogy az apró virágokat nem túl kellemes elcsócsálni. Készítsünk inkább forrázatot, szirupot vagy főzetet a levendulából – és csak a leszűrt, ízes-illatos folyadékot használjuk fel –, vagy őröljük meg kevés cukorral egy mozsárban.

Ne használjunk túl sokat belőle! Tartsuk észben, hogy elég egy apró szellő, hogy a vázában lévő kis csokor illata belengje az egész lakást – ami azt jelenti, hogy a levendula illóolaja rendkívül erős, ez pedig akár tönkre is teheti a készülő ételt. Általában remekül működik, ha a növényt más, viszonylag erős ízű hozzávalóval párosítjuk, mondjuk citrommal, amelynek könnyed aromája kiegyenlíti az ízeket, és érdekes kontraszttal gazdagítja az ételt.

Mit készítsünk belőle?

Ha a fentiek meghozták a kedvünket egy kis kísérletezéshez, első körben próbáljuk ki a levendulás limonádét! Ahogyan írtuk, a levendula és a citrom nagyszerűen kiegészíti egymást, és a frissítő ital elkészítése nem is tart sokáig.

Ha tetszett az ízhatás, tovább is merészkedhetünk.

Ízesíthetjük levendulával például a mézet: a lila virágokat keverjük a mézhez, majd az egészet kezdjük szép lassan,

óvatosan melegíteni (nem forralni!), hogy a növény átadja aromáit. Az ily módon ízesített méz egy sima vajas pirítóst is új szintre emel, de ugyanúgy süthetünk-főzhetünk is vele, mint bármely más mézzel.

A levendulát alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk: a levendulát adjuk egy üveg martinihez vagy ginhez, és tegyük hűtőbe. A hőségben kiváló koktélok alapanyaga lehet.

A cukorral ledarált levendulát süteményekhez használhatjuk: különlegesen finom egyensúly-tészták, habcsókok, macaronok készíthetőek az őrlemény segítségével, de akár mázakhoz, glazúrokhoz is hozzáadhatjuk.

A báránysült kedvelői a levendula ágacskáit kipróbálhatják rozmaring helyett (vagy vegyesen) ízesítésre: sütés előtt a húst dörzsöljük be a virágokkal, vagy néhány szállal tűzdeljük meg. Ugyanígy járhatunk el a csirkeszárnyakkal is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.