GasztroHírek  » 

A libamájnak annyi?

A libamájnak annyi?

2019.02.14.  | Orbán Szilvia

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság januárban lényegében helybenhagyott egy 2012-ben hozott, betiltást elrendelő kaliforniai döntést azzal, hogy elutasította a termelők és séfek által benyújtott fellebbezés meghallgatását. A rendelkezés értelmében a tilalom megszegőit akár ezer dolláros bírsággal is sújthatják.

A világ legellentmondásosabb ételeinek egyike a libamáj. Egyesek odavannak krémes, semmi máshoz nem fogható ízéért,

mások viszont felháborítónak tartják, hogy a kényszertöméssel előállított hízott máj egyáltalán kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A libamáj termelésének kétségtelen fellegvára Franciaország, ahonnan a világ foie gras állományának mintegy 70 százaléka származik. Az ottani termelők kritizálják a mostani amerikai döntést, mert szerintük a finomságot az előírásoknak megfelelően, a szabályokat betartva, humánusan állítják elő.

„Bárki hihet, amit csak akar, de én büszke vagyok a munkámra” – fogalmaz a Reutersnek egy délnyugat-franciaországi termelő, Julien, aki az aktivisták megtorlásától tartva nem járult hozzá a teljes neve közléséhez.

„Én lelkiismeretesen gondozom a libáimat, hiszen belőlük élek. Ha nem vigyáznék rájuk, hó végén nem lenne pénzem kenyérre vagy a számlákra. Semmi érdekem nem fűződik ahhoz, hogy rosszul bánjak velük.”

Az állatjogi aktivisták viszont a libamájat felszolgáló elit éttermeket bírálják, mert szerintük a foie gras előállítása az állatok számára szükségtelen kegyetlenséggel jár. Egy, az állatok jogaival foglalkozó alapítvány szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése – mely figyelmen kívül hagyta a libamájlobbi fellebbezését – véglegesen megkondíthatja a vészharangot a termék felett Kaliforniában, és ezernyi kacsát, libát ment meg a „szörnyű szenvedéstől”, idézi az Independent.

Hogy tömik a libát?

A libák és kacsát máját hízlaló procedúra a tömés, másnéven a gavage, melynek során a baromfi torkába – manapság már – egy fémcsövön keresztül alkalmanként jóval több gabonaszemet juttatnak, mint amennyit az állat önszántából megenne. Ennek eredménye az akár tízszeresére növekedett, exkluzív csemegének számító, hízott liba- és kacsamáj. A metódust a Peta (a legnagyobb állatvédő szervezet a világon) „kegyetlennek” minősítette.

A kulturális hagyományok ellenére Franciaországban is akadnak, akik elutasítják a libamájat, az annak előállítása során felmerülő aggályok miatt. Közéjük tartozik például

Albert Roux séf is, aki levette az ételt étterme étlapjáról, de néhány áruházlánc is úgy döntött, hogy szakít a libamáj árusításával.

Fabien Chevalier, a francia Lafitte Foie Gras igazgatója szerint Kalifornia hibát követett el akkor, amikor egy olyan terméket tett tiltólistára, amely szerinte mindenben alkalmazkodik a globális higiéniai előírásokhoz, és szabadon forgalmazható:

„Ha nem tudjuk az Egyesült Államokban eladni, majd megyünk máshová”

– fogalmaz. „Az ázsiai vásárlók imádják a termékeinket. Japán például a foie gras második legnagyobb fogyasztója.”

Fontos nekik

Franciaországban a libamáj 2006 óta a nemzeti kulturális és gasztronómiai örökségének része, míg más európai országokban – például Finnországban, Dániában, Németországban, Csehországban, vagy Nagy-Britanniában – tilos az előállítása. Hasonló tiltás él Argentínában és Ausztráliában is.

Nem tudni, New Yorkban még meddig rendelhető

A Kalifornia államra vonatkozó Legfelsőbb Bírósági döntésen felbuzdulva New Yorkban is indítványozták a libamáj betiltását. Carlina Rivera tanácsos által benyújtott kereset azt szeretné elérni, hogy a foie gras eladása illegális tevékenységnek minősüljön a világvárosban. Ha a finomság betiltását kérő keresetet helybenhagyják, a New York-i éttermek étlapjairól is eltűnhet a libamáj. A New York Postnak nyilatkozó Rivera reményei szerint, ha a tiltás érvénybe lép, a rendelkezés megszegői vétségükért akár ezer dolláros bírsággal, illetve egy évi börtönbüntetéssel is sújthatóak lennének.

„A libamáj nem tartozik egy átlagos New York-i lakos mindennapos étrendjébe. Igazi luxuscikk: a város éttermeinek csupán 1 százalékában rendelhető”

– idézi a Riverát az Independent.

Az indítványt más politikusok is támogatják, köztük Justin Brannan is, aki szerint a libatömés borzalmas és embertelen eljárás. „Lehet, hogy időszámításunk előtt 2500-ban ez még elfogadható volt, de azt gondolom, ma már nem” – fogalmazott.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.