GasztroHírek  » 

A magyar furmintot méltatják a britek

A magyar furmintot méltatják a britek

2019.08.07.  | Orbán Szilvia

A The Guardian szerint a furmintra nagyon is érdemes odafigyelni.

A patinás brit napilap méltatja a jellegzetes magyar szőlőfajtát, illetve a belőle készült honi borokat.

A furmint (vagy furmin) egy jellegzetes magyar fajta; a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete pontosan nem ismert: egyesek szerint Dél-Itáliából vagy a Szerémségből származik, mások szerint tősgyökeres honi fajta.

Első hazai említése 1623-ból való. Hazánkban igen elterjedt, főleg Tokaj-Hegyalján és Somlón termelik. A domináns fehér változatot későn, október második felében szüretelik.

A laza, közepes nagyságú, sárgászöld bogyójú fürtökből készült bor finom illatú – általában a körte, a szegfűszeg, illetve a birs illatjegyeivel rendelkezik –, savdús, és harmonikus.

Eleganciája a Rajna menti száraz rizlingekéhez hasonlítható. Aszúsodva remek csemegebor (aszú, szamorodni) alapanyag.

A cikk szerint a világ legjobb fehérborainak van egy közös ismertetője, ez pedig az italban jól felfedezhető savas gerinc, amitől a rizlingek, chardonnay-k annyira itatják magukat. Ez alól pedig a britek által mindinkább felfedezett és kedvelt magyar furmint sem kivétel. A magyar borfajtát egyre könnyebb megvásárolni a szigetország borkereskedéseiben, áruházaiban, illetve megrendelni az újra nyitott, szélesebb látókörrel bíró éttermekben.

A The Guardian ajánlásában több magyar furmintot név szerint is megemlítenek, ezek közül az első a 2017-es Royal Tokaji száraz furmintja, (Taste the Difference, Sainsbury’s) amely esetében megjegyzik, hogy Tokaj nem csak a méltán híres édes borok hazája, de például a britek egyik új kedvencének, ennek a bizsergető, száraz fehérbornak is.
Az ital mögött álló – a szovjet érát követő időszakban, 1990-ben alakult – Royal Borászatnak ráadásul elévülhetetlen érdemei vannak a régió megújításában is. A pincészet 2016-os évjáratú, Mézes Mály dűlőről származó száraz furmintja hozza a szőlőfajtára jellemző íz- és illatjegyeket, amelyeket gyönyörűen egészít ki a gyümölcsös gazdagság, a viaszos textúra, és a finom virágosság.

Szintén érett illatokat vonultat fel a Hétszőlő 2016-os furmintja is, amelyet acélos savasság és ásványosság is jellemez. Mindkét utóbbi ital remek választás fehérhúsokhoz, míg a Kardos Szőlőbirtok 2017-es furmintja élénk citrusosságával remekül passzol halas ételekhez.

A napilap kiemeli, hogy bár a fajta leginkább Tokajban elterjedt, nem csak azon a vidéken találunk szép magyar furmintokat: a Bakony nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából kiemelkedő Somló vidéke szintén kiváló furmintot ad. A Nagy-Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű bortermelő régiója, amelyet gyakran állítanak párhuzamba a burgundiai Cortonnal. A térség kiváló minőségű borokat ad, amelyek vetekednek a klasszikus francia borvidék száraz chardonnay-jával, bár ízkészletük különböző.

kép: Furmint pohár, Szendeff Lőrinckép: Furmint pohár, Szendeff Lőrinc

Tornai Pincészet 2016-os prémium furmintja élénk, krémes, illatos őszibarackosságával a szerzőt a viognier-re, illetve az albarinóra emlékeztette, és szívből ajánlja a Kolonics Pincészet 2017-es, gazdag somlói furmintját is.

S bár nyáron általában szívesebben keressük a száraz borokat, ilyenkor sem szabad elfeledkezni a leghíresebb, furmintból készült borról, az édes aszúról, amelyből a Dereszla 2013-as évjáratú, 5 puttonyos változatát említik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.