GasztroHírek  » 

A Magyar Konyha a 20 éves Gastronomika kongresszuson

A Magyar Konyha a 20 éves Gastronomika kongresszuson

2018.10.31.  | Madary Orsolya

San Sebastián elérte azt, amit Cannes vagy Velence: híres fesztivál- és konferenciaközpont lett. A gasztronómia fellegvára, ahol nemcsak a Michelin-csillagos éttermekben, de szinte minden bárban jót lehet enni.

Huszadik alkalommal rendezték meg a Gastronomika kongresszust, ahol az előadásokon ismét új technológiákról, újításokról, a konyhaművészet új megközelítéséről hallhattunk. Mára világossá vált, hogy a gasztronómiai kongresszusok jelentős szerepet játszanak a világ konyhaművészetének fejlődésében.

Ma már a séfek nem titkolják receptjeiket, hanem a szakma előtt mutatják be újdonságaikat, osztják meg tapasztalataikat. Az évente sorra kerülő találkozóknak köszönhető, hogy a világ legismertebb séfjei végre az éttermeken kívül beszélhetnek, vitatkozhatnak a tendenciákról és lehetőségekről, mindezt más szakmabeliek, szakújságírók jelenlétében.

A kongresszuson a legtöbben a második napon megrendezett vitára voltak kíváncsiak. Hol tart az avantgárd konyha? Mi történt a spanyol gasztroforradalommal? Többek között Joan Roca és Pedro Subijana vitatkozott egy kerekasztal-beszélgetésen a modern konyha jövőjéről. Nagy vita bontakozott ki arról, hogy megállt-e a fejlődés, elpolgáriasodott-e a szakácsszakma, eltűnt-e a kritikai szellem, és hogy túl sokan képzelik-e magukat művésznek a szakácsok közül.

Igen, volt egy krízis az avantgárd konyha fejlődésében, de átvészeltük és még nagyon sok mondanivalónk van”

– válaszolta meg a kérdést a világ jelenleg második legjobb szakácsának tartott Joan Roca. A séfek felelőssége, hogy egy étel ne csak látványt nyújtson, hanem az íze legyen meghatározó.

És hogy mi a divat és a tendencia 2018-ban és 2019-ben? Az előadásokon továbbra is fontos szerepet kaptak a vadon élő és az őshonos növények, a fermentáció, az ázsiai konyha, de két előadásban is láthattuk, hogyan készül a modern garum, a latin konyhaművészet alapszósza.

Előadások sora szólt a pácolás, a sózás új technikáiról, főszerepet kapott a kaviár, és előadást hallhattunk arról, hogy egy rákot a lábától a fejéig fel kell dolgozni, mert a farok és a fej melletti részek íze egészen más, nem is szólva a ropogós lábakról.

A kongresszus kiállítási termében fő hely jutott a magyar pavilonnak, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) szakácsaival együttműködve mutatta be a magyar konyha jellegzetességeit.

A látogatók kóstolhattak libamájat, kecsegekaviárt, szarvast vadasan, mangalicapofát, somlói galuskát és zserbót is. Gál Zsombor borszakértő egyórás előadásban mutatta be Magyarország legjobb borait. A San Sebastiáni Gastronomika azt bizonyította, hogy a konyhaművészet 2018-ban sem ment ki a divatból.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.