GasztroHírek  » 

A Michelin törölte a kalauzból a rasszista séfet

A Michelin törölte a kalauzból a rasszista séfet

2020.05.19.  | Gonda Mariann

A kínai Global Times híradása szerint a Michelin azonnali hatállyal törölt kalauzából egy német éttermet, miután annak francia séfje és egyben tulajdonosa, Jean-Claude Bourgueil privát Facebook bejegyzésben rasszista megjegyzést tett a kínai vendégekre.

Az internetes népharag kíméletlenül lecsapott a düsseldorfi Im Schiffchen étteremre. Jean-Claude Bourgueil séf-tulajdonos néhány napja privát Facebook posztban hozta ismerősei tudtára, hogy éttermét újra megnyitja, de a kínaiakat nem látja szívesen.

Hiába törölte később bejegyzését, az kiszivárgott és

szélsebesen terjedni kezdett a neten, hatalmas felháborodást kiváltva világszerte,

de főként a Németországban élő kínaiak körében, akik azonnali bojkottra szólították fel honfitársaikat és jelentették az incidenst a Michelin étteremkalauznál.

A séf azóta közleményben kért elnézést “meggondolatlan és helytelen” megjegyzéséért, amellyel “egyetlen kínait sem szándékozott megbántani, szavait a kínai diktatúrának címezte”. Elmondta, hogy felesége ázsiai származású, az éttermében összesen kilenc különböző náció dolgozik együtt és ő maga is idegen az országban, ahol él, ezért rasszizmussal a legkevésbé sem vádolható. Az elmondottak ugyan némiképp árnyalják a képet, a magyarázkodás mégsem bizonyult elegendőnek az indulatok lecsillapításához.

A Michelin Guide WeChat üzenőfalán éles kritikával illette a séf diszkriminatív megjegyzését és azonnali eltávolításáról döntött ajánlott éttermeinek listájáról.

A 73 éves Bourgueil 1977 óta dolgozik az Im Schiffchen-ben. Vezetése alatt az étterem 16 éven át volt 3 csillagos, 2007-től 2 csillagos, mígnem 2018-ban 1 csillagra minősítették vissza. Míg a csúcsgasztronómia több képviselője a válság alatt tanúsított - őszinte vagy PR-célú - segítő akcióival került közelebb a nagyközönséghez, Jean-Claude Bourgeuil neve, figyelemreméltó pályája ellenére, nem ilyen kontextusban lett széles körben ismert. Kár.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.