GasztroHírek  » 

A nitrokávé biztosan felpörget

A nitrokávé biztosan felpörget

2018.07.29.  | Orbán Szilvia

Volt idő, amikor jószerivel csak kétféle kávé közül választhattunk: volt a fekete és a tejes verzió. De ezek az idők elmúltak. Ma már a bőség zavarával küzdünk, ez azonban nem tartja vissza az újítókat. Ihatunk már szenes indonéz, zöld-, vagy nitrokávét is.

Valójában a nitrokávé néhány éve már a piacon van, úgy tűnik azonban, 2018 lesz az az év, amikor feltör a mainstreambe: a közösségi média felületein egyre többször bukkan fel a neve – ez pedig szinte egyet jelent a slágerré válással.

Miről beszélünk?

Leegyszerűsítve:

a nitrokávé nem más, mint egy cold brew, amelyhez nitrogént adnak. A nitrogéntől a kávé önmagában is – tehát bármiféle krémesítő hozzáadása nélkül – sűrű és krémes lesz.

A cold brew egy eljárás, amely során a kávét az őrlemény hideg vízben való áztatásával (kivonatolásával) készítik. A folyamat során a kávé elveszíti az italra annyira jellemző savas és édes ízjegyeket, az eredmény pedig egy kávés jellemzőit tekintve visszafogott, kellemes ízvilág.

Ha a kávés ízjegyeket sem szeretnénk nélkülözni, a készítés során érdemes a kávéhoz cascarát – azaz a kávétermés aszalt gyümölcshúsát – is adni.

Az eljárás során az őrleményre hosszú időn keresztül hideg vizet csepegtetnek, a kávé tehát sokáig ázik, amely egy rendkívül ütős koncentrátumot eredményez.

Mivel a cold brew-k kofferintartalma eleve magasabb, nem meglepő, hogy a nitrokávé is nagyjából 30 %-kal több koffeint tartalmaz egy átlagos kávéhoz képest – ezt nem árt észben tartani. De a nitrokávé nemcsak erős, hanem rendkívül látványos ital is:

sűrű, krémes textúrája mellett kitöltéskor gyönyörködhetünk a kávé finom „buborékolásában” is, amelynek a nitrogén és a víz keveredése az oka.

Először valamikor a kétezres évek elején találkoztam a nitrokávéval, még Japánban, de csak tavaly estem vele szerelembe Kaliforniában”

– mesélte Stuart Forsyth, a Minor Figures nevű, Londonban és Melbourne-ben működő cold brew cég vezetője a Metronak

Itt a nyár. Ki ne szeretne egy jéghideg kávét, amely úgy habzik, akár egy Guinness, az íze pedig csokira emlékeztet, közben mégis frissítő?”

– tette fel a költői kérdést.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.