GasztroHírek  » 

A szép emlékektől jobban ízlik az étel is

A szép emlékektől jobban ízlik az étel is

2019.01.20.  | Orbán Szilvia

A Michelin-csillagos éttermeket vezető séf legalábbis azt állítja, hogy egy egyszerű fortéllyal bármilyen bor ízén könnyen javíthatunk.

Heston Blumenthal nemrég egy, a Sydney Morning Heraldnak adott interjúban arról is beszélt, hogy van egy trükkje, amivel akár egy közepes bort is egyszerűen átlagon felülivé változtathatunk.

Az excentrikus brit séf arra esküszik, hogy ivásnál gondoljunk valakire, akit nagyon szeretünk. Az alig egy hónapja felfedezett saját tapasztalatot a riporterrel is megosztotta: arra kérte, hogy

az első kortynál gondoljon egy, a szívének kedves emberre, majd a következő hörpintésnél valakire, akit ki nem állhat.

Az újságíró megdöbbenésére a különbség érezhető volt; a második korty egy kesernyés mellékízzel társult, amelyet az elsőnél egyáltalán nem érzett, írta az Independent.

Blumenthal szerint az ízkülönbség magyarázata a gyomor és az emlékek közötti szoros kapcsolat. Az agy és a bélrendszer közötti kapcsolat jelentőségét – amelyről korábban már mi is beszámoltunk http://magyarkonyhaonline.hu/van-egy-masodik-agyunk-is – a séf az elmúlt hetekben francia tudósok segítségével kutatta.

„Ez lehet a legnagyobb felfedezésem”

– fogalmazott Blumenthal.

Mi az a neurogasztronómia?

A neurogasztronómia, azaz annak vizsgálata, hogy az agy hogyan érzékeli az ízeket, egy viszonylag új tudományág, amelynek kérdésein tudósok és séfek közösen dolgoznak.

A Columbia University új kutatásából kiderül, hogy a tudósok úgy vélik: a

„nyelvünk nem feltétlenül elengedhetetlen az ízek érzékeléséhez”

, és az ízek manipulálhatóak az agy bizonyos területeinek aktiválásával.

The Fat Duck nevű híres éttermében Blumenthal az új felfedezések és megállapítások egy részét már be is építette a menübe: ha vendége például a „Tenger hangjai” nevű fogást választja, akkor a pincér egy halas, tenger gyümölcseivel elkészített ételt, illetve egy fülhallgatót visz az asztalhoz. A fülesben

a tengerpart hangjai szólnak, amelyek úgy tűnik, azt az érzetet keltik a vendégben, hogy a halakat épp az imént fogták ki, ízük pedig nem is lehetne ennél frissebb.

Elképzelhető, hogy az új kutatásoknak köszönhetően közeleg az az idő, amikor merőben megváltoznak étkezési szokásaink, de Heston Blumenthal felfedezéséből egy átlagember jelen pillanatban valószínűleg annyit szűr le, hogy nem muszáj méregdrága borokra költeni – elég, ha csupa szép dologra gondolunk, miközben kortyolgatunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.