GasztroHírek  » 

A sztárséf nagy dobással tért vissza a gyökereihez

A sztárséf nagy dobással tért vissza a gyökereihez

2018.08.21.  | Orbán Szilvia

Az USA legünnepeltebb éttermeiben töltött évek, és a Top Chef című tévéműsor számos évada után Jennifer Carroll visszatért szülővárosába.

A philadelphiai séf és vőlegénye, Billy Riddle – hosszú hónapok tervezése után – július közepén nyitotta meg Spice Finch névre keresztelt éttermét. A modern, mediterrán stílusú vendéglátóhely tökéletesen ötvözi kettejük eddigi munkásságát:

Riddle korábban a washingtoni Kapnos Tavernában, a Townsendben, az Elában és a philadelphiai Volverben tevékenykedett. Jennifer Carrol pedig dolgozott Marcus Samuelssonnak és Eric Ripertnek, de tehetségével hozzájárult a francia-mediterrán stílust képviselő, washingtoni Requin sikeréhez is.

Azt hiszem, Philadelphia mindig is sokszínű volt”

– fogalmazott Carroll.

De most mintha maga az ízlés is változna. A vendégek kifejezetten nyitottak arra, hogy új dolgokat próbáljanak ki.”

Egy valami azonban nem változott: ez pedig a város együttműködő szelleme, amely a kulináris berkeket is jellemzi.

Itt különösen figyelmes mindenki. Az emberek tisztelik a másik munkáját”

– meséli Carroll.

A minap megkérdeztem Mike Solomonovot, hol tudnék igazán jó fémnyársakat beszerezni a kebabomhoz.

Erre ő:

Hát ez nehéz ügy. De augusztusban Izraelbe utazom – szeretnéd, hogy vegyek neked párat?

Így hát a modern izraeli éttermet (Zahav) vivő, díjnyertes séf szállítja Carroll kebabnyársait.

Az étterem étlapjáról választhatunk sültrépa hummuszt házi, kovászos laposkenyérrel, vagy datolyatrüffelt gránátalmás-kesudiós streusellel. A zöldségeknek külön részlege van, a halas-húsos szekcióban pedig rendelhetünk datolyával párolt bárány lábszárat, vagy akár egészben sütött halakat is.

Rengeteg dolgot készítünk házon belül”

– magyarázza a séf.

Megpróbálunk a lehető legkevesebbet pazarolni.”

Így például a harisszához azokat a hagyma és paprikavégeket használják, amelyek egyébként a szemétben végeznék.

A bár sem hétköznapi,írja a FoodAndWine.

Az italokért felelős igazgató, Michael Haggerty a Spice Finch előtt a Wm Mulherin’s Sons és az a.bar csapatát erősítette.

Michael az italkoncepció és az ízprofil kidolgozásakor a konyhában folyó munkából inspirálódott”

– mondja Carroll.

A Mediterráneum egyik legforgalmasabb kikötőjéről elnevezett Cap Spartel koktél fűszerei is a térségből származnak. Az italhoz adnak citromot, mézet, szerecsendiót és répát – ezek az ízek a menün szereplő ételekben is visszaköszönnek. A koktél alapja gin és a konyhában szintén törzsvendég görög joghurt, amihez kapor is kerül. Az pedig, hogy a tulajdonosok egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, Haggertyt alkoholmentes italok megálmodására inspirálta.

Imádjuk a koktélok ízét, szeretünk kimozdulni, szórakozni, és keressük a különleges italokat – de nem akarunk alkoholt fogyasztani. Szuper, hogy ebben partnerre találtunk, és hogy Michael örömét leli az ilyen koktélok megalkotásában”

– áradozott a séf.

Haggerty „redemption” koktéljai is figyelemreméltóak:

a szakember kissé elfeledett, vagy manapság az országban kevésbé divatos italokból, például Jägermeisterből állít össze menő koktélokat.

Ahogyan az étlap is írja:

Mindenki imádja nagy visszatéréseket”.

A 370 négyzetméteres étterem 158 ülőhellyel és egy kis külső térrel rendelkezik. Az enteriőr jellemzően art deco stílusú, sok a tükör, de van helye néhány szép fonott tárgynak is. A világos, választékos tér középpontjában pedig a gránittal kombinált fa bár áll.Amikor arról kérdezték őket, miért kapta első éttermük a Spice Finch (Instagram) nevet, Carroll és Riddle így válaszolt:

A pinty (angolul finch) a mediterrán vidék őshonos madara, amely élőhelyén számos, az ételeinkhez is felhasznált fűszert megeszik. Egyébként láttál már pintyet? Imádnivalóak!”
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.