GasztroHírek  » 

A szűz az új vegetáriánus?

A szűz az új vegetáriánus?

2018.03.13.  | Orbán Szilvia

Úgy tűnik, nő az igény a szűz, alkoholmentes italok iránt; egyre több fiatal érzi úgy, hogy nem feltétlenül kell részegre innia magát, ha szeretne egy jót bulizni. De vajon mekkora a virgin italkínálat?

Az alkoholmentes koktélok (mocktails) lesznek az idei év egyik legfelkapottabb trendje – állítja számos szakmai lista, köztük az amerikai Nemzeti Éttermi Szövetség kulináris előrejelzése, a What’s Hot is. A megkérdezett séfek 45%-a úgy ítélte meg, hogy a 2018-as év egyértelműen a virgin koktélok éve lesz.

Kimutatták, hogy ma már öt fiatal felnőtt közül legalább egy tartózkodik az alkoholtól, így a szűz, avagy virgin italok iránti kereslet is egyre nagyobb. Téves nézet, hogy ezek az italok nem lehetnek éppolyan ízletesek, mint alkoholos másaik. A tudatosabb italozók igényeit mára felismerték a legjobb mixerek is, akik elképesztően látványos és ízletes koktélokat kevernek alkoholmentes alapanyagokból is – ezekhez az újításokhoz pedig gyakran inspirálódnak a séfek világából, írta cikkében az Independent.

Néhány éve még kifejezetten nehéz helyzetben voltak azok, akik egy igazán jó vegetáriánus fogást kerestek egy a la carte étlapon; most nagyjából ugyanez játszódik le a virgin koktélok világában. Ha egészségügyi, vallási vagy szimplán személyes okok miatt alkoholmentes italt szürcsölgetnénk szívesebben egy esti kiruccanás alkalmával, a lehetőségeink általában még meglehetősen korlátozottak. A szűz koktélokat az esetek többségében nem bonyolítják túl: az alkoholt gyümölcslevekkel, trópusi pürékkel, teaszirupokkal helyettesítik, néha felhúzzák kevés szódával. Sokszor a díszítés fantáziadúsabb, mint maga a pohárba töltött ital.

Ideje volt tehát változtatni, és az újító szemlélet meg is jelent – csakúgy, mint annak idején a vegetáriánus konyha forradalma idején. Egyre több, jól átgondolt és kifinomult virgin koktél kerül fel az itallapokra, és a menő bárok mindinkább törekednek arra, hogy az alkoholmentes italokat éppen olyan magas minőségű alapanyagokból és olyan technikákkal készítsék el, amelyeket korábban inkább az alkoholos verziók számára tartogattak.

A mocktailok iránti egyre nagyobb igény hatására sorra jelennek meg a keresletnek megfelelő új italok is. Erre példa a Seedlip, a világ első, alkoholmentes párlata is, amelyet 2016 végén dobtak piacra. Ben Branson, az ital megálmodója egy 1651-ben publikált, a Lepárlás művészete című könyvből merítette az inspirációt az ital elkészítéséhez – írják a cikkben. „Miért van az, hogy miközben a világkonyha annyira sokszínű és annyira dinamikusan fejlődik, a virgin koktélok megfeneklettek az édes, gyümölcsös, egyszerű vonalon?” – tette fel a kérdést Branson. Mint azóta kiderült, az általa tervezett párlat remekül működik koktélalapként, a Seedlip pedig megtalálta az utat többek között a Savoy, a The Fat Duck, vagy a Soho House vendégei felé is.  Arról megoszlanak a vélemények, merre vezet az alkoholmentes italok útja; valószínűleg ez az a vonal, amelyen a paradigmaváltás elkezdődhet. Az azonban biztos, hogy az egyre növekvő igényt sem a gyártók, sem a vendéglátás nem söpörheti már a szőnyeg alá.

Addig is, míg egy bárban megkóstolhatjuk a legújabb virgin kreálmányokat, íme néhány alkoholmentes koktélrecept:

Margarita Mocktail

Hozzávalók:

  • 6 cl méz vagy agavészirup
  • 3 cl lime limonádé koncentrátum
  • 3 cl friss lime lé
  • 1,5 cl grapefruit lé
  • 2 csepp mandulakivonat (elhagyható)
  • ¼ tk narancskivonat
  • ¾ csésze jég
  • 1 ek só
  • ½ tk chilipor
  • + lime szeletek a díszítéshez


Virgin Paloma Fizz

Hozzávalók:
A rozmaringsziruphoz:

  • ¼ csésze cukor
  • ¼ csésze víz
  • 1 ág durvára vágott friss rozmaring

A cukrot a vízzel edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a rozmaringot. Főzzük lassú tűzön, míg a cukor feloldódik, nagyjából 3 percig. Szűrjük és hűtsük le teljesen, majd öntsük egy jól zárható üvegbe.
Az italhoz:

  • ¼ csésze rózsaszín grapefruit lé
  • 2 ek rozmaring szirup
  • 2/3 csésze grapefruit szóda vagy ásványvíz
  • tört jég
  • a díszítéshez friss rozmaring és szeletelt grapefruit

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.