GasztroHírek  » 

A tészta, ami majdnem eltűnt örökre

A tészta, ami majdnem eltűnt örökre

2017.05.05.  | MKO

Ősi tészta, lassan kihaló tudás: már alig van valaki, aki a hagyományos szardíniai csemegét, a su filindeu-t képes lenne elkészíteni.

2010-ben, amikor először irányult nemzetközi figyelem Paola Abrainire, vele együtt csak három asszony volt képes arra, hogy a rettentően munkaigényes tésztát elkészítse. A frissen forgatott videó szerint hét év alatt több mint háromszáz százalékos javulást sikerült elérniük – most tízen képesek arra, hogy 256 szálból elkészítsék a su filindeu-t.
A Lula faluban él a szárd Abraini család: ez a sziget leginkább szeparált része. Amíg rá nem jöttek, hogy micsoda gasztrohagyomány van éppen kiveszőben, Paola is csak évente kétszer húzta az őszi és a tavaszi zarándoklat idején. Szakértők szerint nem véletlen az alkalom – a helyi kultúrát erősen áthatja a vallás, de számos átfedést találni közel-keleti étkezési hagyományokkal is, ahol szintén ismert a hosszútésztás zarándokleves fogalma.

A su filindeu-hez csupán durumliszt, víz és só kell.

Paola lassan ötven éve gyúrja, de pár éve kishíján magára maradt – akkor hiába próbálta egy neves tésztagyár is gépesíteni folyamatot, nem tudták leutánozni a gyakorlott asszonykezet.
A médiafigyelem a csodás hagyomány túlélését is jelenti: a su filindeu-t több helyi étterem felvette az étlapjára. Ha pedig van kereslet, talán a tudás sem vész el.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább