GasztroHírek  » 

A világ legjobb éttermében csak hatan dolgoznak

A világ legjobb éttermében csak hatan dolgoznak

2019.02.22.  | Orbán Szilvia

A World Restaurant Awards hétfőn megnevezte a világ legjobb éttermét Párizsban. A rangos elismerést egy dél-afrikai, apró étterem kapta, ahol a szakácsok minden egyes nap a tengerpartot járva kutatnak izgalmas hozzávalók után.

A festői környezetben található Wolfgat éttermet Kobus van der Merwe, egy egykori újságíró viszi Western Cape városában, a nagyvárosi nyüzsgéstől távoleső kis halászfaluban. A vendéglátóhely mindössze két éve működik egy 130 éves villa épületében, s a hat alkalmazott egyszerre mindössze 20 vendéget fogad, írja a Mirror. 

A Wolfgatban egy hétfogásos menüért 16-17 ezer forintot kérnek, ami úgy tűnik, meg is éri az árát: az izgalmas és finom ételeik hamar kivívták mind a közönség, mind a szakma elismerését. Úgy tudni, hogy

az aznapi fogásokhoz a szakácsok minden reggel a tengerpartot járják,

folyamatosan kutatva az ételekhez felhasználható növényeket, és vad zöldségféléket.

Az étterem séfje, van der Merwe meglepő módon nem foglalkozott komolyan a főzéssel egészen harminc éves koráig, s csak 2011-ben érezte, hogy váltania kell. A mostani díjat is inkább munkatársainak ajánlja.

„Nem vagyok rá méltó. Ez egy komoly, nagy elismerés” – nyilatkozta. „A csapatomnak, akik minden egyes nap a partot  járják, és gyűjtögetnek, nekik kellene itt lenniük. Ez az ő díjuk.”

Az étterem specialitásai közé tartozik a kétszer főzött tengerisaláta, a vitorláshal bokkom samballal, és a tengeri zöldségekkel tálalt kagyló. Van der Merwe a díj után sem tervezi, hogy emel az árakon.

Eközben a legjobb vörösbort kínáló étterem díját a londoni Noble Rot nyerte, ahol egy palack borért 4500 angol fontot, azaz több, mint 1,6 millió forintot kérnek.

A párizsi ceremónián átadtak néhány elég vicces díjat is: elismerésben részesült például a francia legenda,

Alain Ducasse, akinek most nem főzőtudományát díjazták – övé lett „Az év tetoválásmentes séfe” trófea.

De elismerést vehetett át a bangkoki Bo.Ian étterem is mint „Az év csipeszmentes konyhája”.

„Díjaink az éttermeket a kultúra részeként ünneplik, éppen úgy, ahogyan azt a filmekkel, a művészetekkel és a zenével már évek óta teszik” – áll a World Restaurant Awards honlapján. „Progresszív kategóriáinkat igazságosan, szakértők által bíráljuk el, azzal az eltökélt szándékkal, hogy a nemzetközi gasztronómiai szintér valódi sokszínűségét minél jobban felölelhessük. Nálunk jól megférnek egymással a fine dining innovátorai és az elérhető, egyszerűbb éttermek, ahogyan a nagy, kulináris fővárosok és a távoli helyszínek is.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.