GasztroHírek  » 

Akik a legtöbbet tették idén a borért

Akik a legtöbbet tették idén a borért

2018.12.17.  | Dénes Judit

Tévedésben élünk, ha a sommelier pozícióban a borspecialistát látunk csupán. Ideális esetben a konyha egyenrangú partnere, hiszen a cél, hogy az étlapon ne szerepeljen olyan fogás, amihez ne lehetne bort ajánlani. A Sommelier Szövetség idén se hagyta Par Exellence díj nélkül azokat, akik kiemelkedő munkát végeznek ezen a területen, vagyis, a bor és a gasztronómia harmonikus kapcsolatának kialakításában, fenntartásában és előre mozdításában.

Ötödik alkalommal, öt kategóriában díjazták év legjobbjait. A szövetség tagjai titkos szavazással jelölnek az év során, a 3 legtöbb szavazatott kapott között dönt az elnökség. Akinél a jelölést követően egyértelmű a többség, ott várhatóan a végeredmény se okoz meglepetést.

Az idei győztesek:

1. Termelő: Holdvölgy Borászat, Tokaj-hegyalja és Mád
„A szakmai szenvedély elengedhetetlen.”

A Holdvölgy 26 hektáros birtokán 250 évnyi hagyományt gondoz hűséggel, a történelmileg minősített dűlő komoly felelősség a borásznak. Szortimentjük számos budapesti top étterem borlapján megtalálható, számukra azért is különösen fontos a sommelierek munkája, mert ők kötik össze boraikat a fogyasztókkal. Akár értő, akár csak érdeklődő a vendég, a sommelierek tudják kellő módon közvetíteni az üzenetet.  Magyarországon egyedülálló, kincskereséssel egybekötött pincesétájukat a VinCE Awards egymást követő két évben (2016, 2017) is a „Best Wine Tour” díjjal jutalmazta.

2. Vendéglátó: Márga, Csopak
„A Balaton nem csak gumimatrac, télen ugyanolyan ígéretes és csábító, mint nyáron. Csopak pedig kimeríthetetlen.”

A balatoni vendéglátás megújulásáról sokat hallottunk az utóbbi években. A Balaton Kör tagjaként a csopaki Márga is az „egész évben Balaton” mozgalom elkötelezett híve. Közös tulajdonban a Szent Donát Birtokkal le se tagadhatja bor iránti szenvedélyét, igaz, nem is szeretné.  Sőt, a bisztróban a klasszikus étel-bor párosítást megfejelve a chefek a borhoz tervezik és készítik ételeket. Tavasszal a bisztrót, a borterasz és a szomszédos kúria egybeolvadásával Szent Donát Borkúria néven találhatjuk meg. A gasztronómia és a bor egységén dolgoznak egész évben, ígéretük szerint a jövőben még inkább.

3. Kereskedő: Radovin Borkereskedés, Budapest
„Küldetésünk egyszerű; 2020-ra az ország 2. legjobb borkereskedőjévé szeretnénk válni.”

A 2001-ben nyitották első, pesthidegkúti szaküzletüket, mára négy fővárosi kereskedéssel büszkélkedhetnek. A kis hálózat bizonyíték arra, hogy 25m2-en is lehet nagyot alkotni. Kínálatukban minőségi, prémium borok szerepelnek, a jelzőt nem nemzetközi elismeréssel lehet kiérdemelni, a szelekciót a saját elbírálás és a vásárlói kereslet metszete határozza meg. A vevők 19 ország borai közül választhatnak, az üzletekben kóstolni, kávézni és falatozni is lehet.

4. Szakíró: Dékány Tibor, Bor és Piac
„Megfogadtam, hogy tollammal és fényképezőgépemmel segítem a magyar borok kiteljesedésének munkáját.”

A szőlőhegyek szerelmese a ’70-es évektől, a rendszerváltásban meglátta a magyar borkultúra kiugrási lehetőségét, azóta is a magyar borágazat felemelkedésén munkálkodik. Elsősorban fotós, 2014-ben első – és máig egyetlen – közép-európaiként a párizsi OIV által szervezett szőlő-, bor témakörű „Terroir d’Images” fotó világ-pályázaton elnyerte a zsűri nagydíját. Újságíróként számos hazai magazin munkatársa-, és szerkesztője volt, jelenleg a Bor és Piac rovatvezetője, valamint online szerkesztője.

5. Oktató: Sárkány Péter
„Ahol csak annyi a kérdés, hogy fehéret, vagy vöröset, ott nincs szükség sommelierre. Egy magyar sommeliernek egyszerre kell ismernie és képviselnie Magyarország mind a 22, elképesztően sokrétű borrégióját.”

Okleveles aranydiplomás borász, kertészmérnök, élelmiszerminősítő szakmérnök, nemzetközi okleveles borbíráló, borújságíró, arany fokozatú Kiváló Feltaláló. A francia agrárminiszter lovagrendi kitüntetettje 1999-ben. A hazai borélet meghatározó szereplője, a gasztronómiához a Gundel étteremben került közelebb, ahol sommelierként a felszolgálókat a bor és az étel párosítására, ajánlásra tanította.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.