Ízvadászat » Alapanyagok

Családi program: menütervezés a gyerekekkel

Családi program: menütervezés a gyerekekkel

2020.05.22.  | Orbán Szilvia

Ha bevonjuk a kicsiket, a sokszor gyötrelmes feladat is játékosabbá válhat – közben pedig a gyerekek is sokat tanulhatnak.

Igaz, otthon vagyunk, ám a családi asztalra minden nap változatos, meleg ételt rakni mégsem egyszerű. Ott a saját munkánk, mellette a szintén egész embert kívánó tanítóskodás az iskolásokkal, vagy a totyogós hasznos foglalkoztatása. Ráadásul most még az ovi-suli menzája sem segít ki bennünket délben – nem csoda, hogy sokaknak igazi kínszenvedés az önkéntes karantén sokadik hetében olyan ételek kitalálása, amelyek kellőképp táplálóak, s az elkészítésük sem igényel hosszú órákat. Az sem hátrány persze, ha az ebéd nem kerül egy vagyonba, és még a gyerekek is szeretik, de mégsem csak ugyanaz az öt-tíz étel van mindig terítéken.

A hozzávalókkal és a családi költségvetéssel való zsonglőrködés tehát semmiképp nem egyszerű feladat, és könnyű elveszíteni a lelkesedést, ha időről időre nem találunk egy kis új motivációt.

Inspirálódásra tökéletes az alábbi angol történet, amelyről a Metro számolt be: egy 32 éves családanya, aki egy nyolcfős háztartást vezet, a karantén idején új kreatív elfoglaltságot talált a gyerekeinek.

Sarah Chick állítólag nem középpályás a menütervezésben – a beosztás és előre gondolkodás a kisujjában van, ahogyan a főzés is, amelyet már egész fiatal korában elkezdett. Amikor egy alkalommal két idősebb lánya arról faggatta, hogyan tudja előre kiszámolni, hogy kinek mekkora mennyiség lesz elég, és hogyan dönti el, mi készüljön két nap múlva, a dorseti asszony elhatározta, hogy játékos konyhai kihívás elé állítja a gyerekeket.

„Szerettem volna bölcsen és hasznosan eltölteni az időt a gyerekekkel most, amikor mintha minden lelassult volna körülöttünk. Egy este épp a vacsorát készítettem elő, amikor odajött hozzám a 12 és a 11 éves lányom, és arról kezdtek kérdezősködni, hogy hogyan tudok napról napra, ennyi emberre változatosan főzni, és honnan tudom, hogy mekkora adagokat kell elkészítenem” – elevenítette fel az eseményeket a háziasszony, aki gondolt egyet, és a konyhapultra pakolta a heti bevásárlás összes termékét, majd megkérdezte a lányokat, hogy ők milyen ételeket készítenének ezekből az élelmiszerekből a héten a családnak.

Az anyuka azt kérte a gyerekektől, hogy tervezzék meg a heti menüt, majd próbálják – persze felügyelet mellett – el is készíteni. Annyi volt a feltétele, hogy csak azokat az alapanyagokat használhatják fel a kislányok, ami éppen otthon volt. A gyerekek annyira izgatottan láttak a tervezéshez, hogy az édesanya is meglepődött.

„Azt mondtam nekik, hogy nem segítek, csak tanácsokkal, ha kérdésük lesz, illetve a sütőt, tűzhelyet én kezelem” – fogalmazott.

„Volt néhány magától értetődő választásuk: sültek, füstölt sonka és tojás, de sok más, szokatlan ötlettel is előálltak.”

Azt javasoltam nekik, hogy mindig vegyék figyelembe, mi maradt az előző napról, mert azt felhasználhatják az aznapi ételükben.

„Első napra a lányok sonkát, tojást, sült krumplit, párolt zöldborsót és ananászt terveztek. A második napra a 11 éves lányom érdekes menüvel állt elő: sajtos tésztát szeretett volna, de brokkolival, hagymával, szalonnával és gombával felturbózva. Először szkeptikus voltam, pedig nem kellett volna, mert remekül sikerült!” – meséli az anyuka.

A héten készült még házi pizza és ratatouille is – ez utóbbihoz az animációs film adta az inspirációt. Az asszony elmondta, hogy a kihívás megtanította a lányait arra, hogy milyen mennyiségű élelmiszer szükséges egy adott étel elkészítéséhez, de arra is, hogy egy kis kreativitással bármiből készíthető valami finomság.

„Azt is megtapasztalhatták, hogy egy étel elkészítése mennyi munkával jár – úgy általában is, de egy nagycsalád esetében különösen” – ecseteli az édesanya.

„Minden gyerekem kiveszi a részét a teendőkből, a legkisebbek is, és ha nem a konyhában segédkeznek, akkor segítenek kicsit a mosásban, hajtogatásban, vagy a mosogatásban.”

Az asszony a bezártság miatt kialakult folyamatos nassolás ellenszerére is rájött: minden nap kis snack zacskókat készít össze a gyerekeknek, amibe kerül egy-egy keksz, gyümölcs, pár chips és feldarabolt zöldség is. A gyerekek aztán ezzel gazdálkodnak a nap során; ha már délben elfogy, akkor sincs több. Ezzel a módszerrel pedig nem csak a kicsik tanulhatnak, de a szükségtelen nassolást is kordában tarthatják, sőt, a költségeket is sikerült valamelyest visszafogni.

„Belefogtunk a zöldségtermesztésbe, és azt is tervezem, hogy megtanítom őket kenyeret sütni” – nyilatkozta a családanya. „Ez egy olyan tudás, amit bármikor hasznosíthatnak, ha valaha rosszabbra fordulna a sorsuk. Az önellátás biztonságérzetet ad. A kihívás arra is megtanította a lányaimat, hogy a főzésnek nem kell robotnak lennie. A főzés igenis lehet jó móka, és azt is megtapasztalhatták, hogy mekkora örömöt tud okozni, ha a főztünk az utolsó morzsáig elfogy. Azt is értik már, hogy a finom étel nem feltétlenül kerül sokba. Remek hét volt: a lányok kicsit megtapasztalhatták az önállóságot, közben mégis még közelebb kerültünk egymáshoz.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.