Ízvadászat » Alapanyagok

Koktélok farsang farkára

Koktélok farsang farkára

2020.02.07.  | Szöveg: Száraz Zsuzsanna - Fotók: Sebestyén László

A farsang a lakomák, a dőzsölés, a jókedv időszaka, amikor hagyományosan több alkohol fogy. Ez az ünnep még jelmez nélkül is színesebb, tematikusabb, mint egy hétköznapi buli: különleges ízekkel, fűszerekkel, ötletes elemekkel és csavarokkal tehetjük látványossá a karneváli koktélokat. Ehhez adunk most néhány ötletet.

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó másfél-két hónapos időszak, mulatságok, bálok ideje. Mint számos más ünnep, a farsang is a kereszténység előtti idők természeti vallásaiban gyökerezik, van benne valami pogány és buja. Világi ünnep, a télvégi párválasztás ideje, az újjászületést hozó tavaszt megeloző időszak. A lakomák, a dőzsölés és dorbézolás közepette a lényeg a jókedv, a megkönnyebbülés amiatt, hogy lassan kilábalunk a hosszú, nehéz télből.

A farsang tetőpontja az utolsó három nap, a farsang farka. Farsangvasárnap, azaz a sonkahagyó vasárnap kivételes ünnep: régen ezen a napon az asszonyok is úgy mulathattak, mint a férfiak. A farsang farka pedig húshagyókedden, avagy madzaghagyókedden ér véget, hamvazószerdától ugyanis a hagyomány szerint 40 napig nem fogyasztjuk a kamarában madzagon himbálózó ételeket, legközelebb a böjt után, húsvétkor lesz itt az ideje a vigalomnak, lakomázásnak, esküvőknek.

A riói és a velencei karnevál mindenkinek ismerős, az európai keresztény kultúrkörben a farsang talán az egyetlen igazi beöltözős ünnep – a mi karneválunk a busójárás. Jelmezben vagy sem, mindenképpen jó alkalom baráti összejövetelekre, amelyeknek központi eleme hagyományosan az italozás. Ez az ünnep pedig színesebb, tematikusabb is, mint egy hétköznapi buli.

A hazai bárélet sokat fejlődött az elmúlt időszakban, számos új hely nyílt a megbízható, régi koktélbárok mellett. Kocsis Tamás, a Hotsy Totsy bartendere a feltörekvő generációt képviseli, őt kértük meg, hogy készítsen számunkra farsangi koktélokat. Szerinte nem szabad túldíszíteni a karneváli italokat sem, különleges ízekkel és fűszerekkel, ötletes elemekkel és csavarokkal a legjobb feldobni, látványossá tenni. Az általa kreált italok némelyikét jelmezek inspirálták, vannak köztük egyszerűbbek és különlegesebb italkészletet igénylő koktélok is, de mind látványos, és van bennük egy kis trükk.

Kocsis Tamás, a Hotsy Totsy bartendere.Kocsis Tamás, a Hotsy Totsy bartendere.

„A farsang a színek kavalkádja, a díszes öltözékek és jelmezek miatt túlcsicsázott, rikítóan színpompás koktélokat juttathat eszünkbe, ám ez az irány évek óta nem meghatározó a koktél gasztronómiában” – mondja Morafcsik Péter, a Bols Mixer Akadémia vezetője is, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik a koktélok világában.

Szerinte a világítóan kék Swimming Poolok és látványos, színátmenetes Tequila Sunrise-ok mai szemmel régies világában a koktélok vagy inkább long-drinkek cukortartalma sokkolóan magas volt. Pedig farsangkor nem árt, ha az ember nem dől ki az elso (két-három) italtól, így jobb alacsonyabb alkoholtartalmú és hosszabban kortyolgatható koktélokat választani, hogy ne csak a bulin, de a másnapi ébredéskor is kellemesen érezzük magunkat.


KEVESEBB ALKOHOL

„A farsangi ünnepkörhöz különlegesen díszített italok illenek, én például Hendricks gin-tonicot készítenék klasszikus ginfűszerekkel, ehető virágokkal és színben passzoló csíkos, papír szívószállal" – mondja Morafcsik Péter. A Bols Mixer Akadémia vezetője szerint napjainkban a friss, fűszeres, kevésbé édes, de mindenképpen alacsony alkoholtartalmú italok a kedvelt és divatos koktélfajták.

A KEZDETEK

A koktél első említése a The Balance, and Columbian Repository napilap 1806. május 13-i számából való: „Különböző szeszes italokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital.” Az első koktélkönyvet Jeremiah Thomas, a New York-i Metropolitan Szálloda mixere adta ki 1862-ben, de a koktél születésének több mint hatszáz változata ismert a maja istennőtől egy mexikói királylányig, aki szerette kevertetni az italokat. A legrégibb koktél a punch, amely a modern koktélozás elvárásainak is megfelel, és máig szerepel az itallapokon. Ha korábbra tekintünk, mondjuk a rómaiak korába, akkor a vermut. De a kínaiak több ezer éve készítenek kevert italokat.

KAKASFAROK

„Koktél, cocktail, kakasfark – kevert pálinka, angol találmány, vagy inkább amerikai: nyilván onnan nyerte nevét, hogy tarka, mint ama tüzes és hetyke baromfikirály farktollazata s hatása is kitör belőled – néhány jól kevert pohár s úrnak érzed magad a világ legválogatottabb és legelőkelőbb szemétdombján és lyukketrecében. A nemes találmány, pálinkák szeszélyes és egyéni kompozíciója, valamikor a pénz és rangarisztokrácia kiváltsága, az életfölösleg duhaj ötlete, demokratizálódik.” (Karinthy Frigyes)

NÉGY ALAPELEM

A koktélozás élményszerzés, ízutazás; kicsit olyan, mint a francia konyha. Nem degeszre kell tömni magunkat, hanem új ízeket felfedezni. Egy koktél akkor jó, ha a négy alapelem – édes, savanyú, erős és gyenge – egyensúlyba tud kerülni. A likőrök, a cukorszirup adják az édes ízt, a citrusfélék, savasabb borok a savanyút, a párlatok az erőset, a víz meg a jég a gyengét. A jó koktélban nem a különféle alapanyagokat lehet külön-külön érezni, hanem egy új harmóniát.

AZ ESZKIMÓ

illatos-jeges téli krém-szóda

Hozzávalók:

  • 5 cl Monkey Shoulder whisky
  • 2,5 cl citromlé
  • 1,5 cl cukorszirup
  • 1 cl Bols bodzalikőr
  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • szóda
  • mályvacukor

Elkészítése:
Shakerben jéggel összerázzuk a mályvacukron és szódán kívül az összes összetevőt. Koktélszűrőn talp nélküli ballon- vagy whiskyspohárba, jégre szűrjük, feltöltjük a poharat (max. 5 cl) szódával, megkeverjük és mályvacukorral díszítjük.

A CÁPA

fűszeres-egzotikus tengerek ananászragadozója

Ananászfalernum (ún. prebatch, azaz előre elkészített koktélalap, kb. 6-8 italhoz elegendő)

Hozzávalók:

  • 1 dl Ron Varadero rum
  • 2 dl Sailor Jerry fűszeres rum
  • 15 db csillagánizs
  • 3 rúd fahéj
  • 10 db fekete kardamom
  • 1 db szerecsendió durvára törve
  • 150 g gyömbér felszeletelve
  • 6 db lime héja vékonyan reszelve vagy peelelve
  • 4 db citrom héja vékonyan reszelve vagy peelelve
  • 1 dl lime-lé
  • 5 cl citromlé
  • 2 dl cukorszirup
  • 1 dl Bols Amaretto likőr
  • 1 dl Bols Butterscotch likőr
  • 200 g ananász felszeletelve

Elkészítése:
Az összetevőket a rum kivételével kis lángon felfőzzük, amikor felforrt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumot. Leszűrjük, lehűtjük. Whiskys- vagy vékony, egyenes falú vizespoharat telehalmozunk jéggel, erre töltjük a falernumot. Az ananász maradékát nagyobb darabokra vágjuk, egy fogpiszkáló egyik végére ananászdarabot tűzünk, a másikra pedig az ananász levelének végéből levágott darabot szúrjuk, és ezzel díszítjük.


A SZELLEM

különleges túlvilági találkozás

Hozzávalók:

  • 5 cl Hendricks gin
  • 2 cl citromlé
  • 2 db kígyóuborka-karika
  • 2 cl Bols zöld banánlikőr
  • világító jégkocka

Elkészítése:
Shakerbe egy marék jeget teszünk és az összes hozzávalót jól összerázzuk, long-drinkes vagy talpas pohárba, kockajégre szűrjük, világító jégkockát dobunk bele.

AZ ÖSZVÉR*

kardamomos hátas Oroszországból

Hozzávalók:

  • 5 cl Russian Standard Original
  • 1,5 cl lime-lé
  • 0,5 cl cukorszirup
  • 2 dash kardamombitter
  • gyömbérsör

Elkészítése:
Az összetevőket kockajégre, fémbögrében összeöntjük, teletöltjük a poharat gyömbérsörrel. Bárkanállal megkeverjük, egész kardamommaggal díszítjük.

*MULE MINT ÖSZVÉR

1941-ben Amerikában született meg az ötlet, üzleti megfontolásból. Egy amerikai kereskedő a vodkát szerette volna népszerűsíteni, az egyik bár tulajdonosa pedig a felhalmozódott gyömbérsörkészletén kívánt túladni, ebből a találkozásból született meg a Moscow Mule, amelyet eredetileg rézbögrében kezdtek szervírozni.

 

A KESERŰ NARANCS

aromás mediterrán citrusgyümölcs

Hozzávalók:

  • 5 cl Cointreau
  • 1 cl lime cordial
  • 2 dash cseresznyebitter
  • tonik

Elkészítése:
Highball pohárba jeget halmozunk, erre töltjük az összetevőket, feltöltjük tonikkal és megkeverjük. Lime-mal, naranccsal díszítjük.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.