GasztroHírek  » 

Együk meg a művészetet!

Együk meg a művészetet!

2018.09.08.  | Orbán Szilvia

Medvecukor, mályvacukor, cukormáz… ezek egy olyan művész eszköztárának tipikus elemei, aki alkotásaival a modern ételkultúra állapotát tükrözi.

Elizabeth Willing ételekkel dolgozik – de nem séf, nem is food stylist. Az ausztrál Willing Brisbane városában működik, s úgy használja az élelmiszereket, mint más „normális” művész a gipszet, vásznat vagy LED-fényeket:

készített már monumentális kollázst gyümölcstorta fotókból, töltött kekszre utaló installációt

(amihez két egymásra fordított asztallapot és az édesanyja által készített házi mályvacukrot használt),

és idézett elő üvegfestés-effektet medvecukor üvegre préselésével,

- írja a GourmetTraveller.

Willing figyelmének középpontjában a mindennapjainkat átszövő rituálé – az étkezés – minőségében bekövetkező, nem feltétlenül pozitív változások állnak, és munkáival szeretné felhívni a figyelmet azokra a rejtett erőkre, amelyek választásainkat irányítják, amikor étkezésre kerül a sor.

Willing munkáiban visszatérő elemek az őshonos alapanyagok, amelyek évszázadokon át hiába voltak meghatározóak az ausztrál étrendben, csak az utóbbi időben váltak elfogadottá az ország fine dining kultúrájában.A művész legutóbbi kiállítása (Strawberry Thief) nemrégiben nyílt meg Melbourne-ben, ahol Willing alaposan szemügyre veszi az ausztrál ételkultúrát, amely mindig is – a kolonizáció korától a mai modern trendekig – fogékony és érzékeny volt a külső hatásokra.

Hatni az érzékekre

Willing vonzódása az ételekhez részben neveltetéséből, részben pedig abból az évekkel ezelőtti felismeréséből ered, hogy a főzéssel jelentősen csökkenthető a stressz. Az ételek azóta is folyamatos inspirációt jelentenek számára – főleg, mióta felfedezte, hogyan építhető be a multiszenzorosság az alkotásokba.

Az emberek akár meg is ízlelhetik, megnyalhatják, megérinthetik, szétszedhetik őket”

– ecseteli.

Ez volt az ötlet a 2014-es Goosebump (Libabőr) projekt kapcsán is, amikor a művész egy hétméteres falat borított be kekszekkel.

Olyan volt, mint egy nagy mézeskalácsház – kicsit ’Jancsi és Juliska’-érzetet keltett”

– meséli. A 300 darab kekszet ugyanis fehér cukormázzal vonta be, így azonban nem volt egyértelmű, hogy ehető finomságokról van szó. Bár nem volt kiírás, és a kiállítás személyzetének sem volt szabad felhívni arra a figyelmet, hogy a kis fehér dudorok valójában kekszek, fog- és rúzsnyomok bizonyították az emberek játékos kedvét.

Gourmet vacsorák – kis csavarral

Willing számos ún. dégustation stílusú vacsora megalkotásában is részt vett, legutóbb Josue Lopezzel, a Brisbane-i Modern Művészetek Galéria GOMA nevű éttermének akkori séfjével. Lopez exkluzív, hétfogásos menüt alkotott Willing ételek által ihletett tárgyai köré.

Voltak tükrös tányérok, amelyek egy negyed cikk sajtot egésznek mutattak, de a wagyu marhához és gombához passzoló, illatosított evőeszközök is. A késeket, villákat a GOMA építkezésénél megmaradt faanyagból faragták azzal a szándékkal, hogy a porózus felület felveszi a bőr és szarvasgomba illatát, amely majd kiegészíti a séf által készített étel aromáit.Nem kérdés, hogy ez a fajta ételművészet még gyerekcipőben jár, ám ahogyan kultúránkban az ételekkel összefüggő élményszerzés egyre fontosabbá válik, az olyan művészeknek, mint Elizabeth Willing még sok keresnivalója lehet.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.