GasztroHírek  » 

Amitől rémálom lesz egy vacsora

Amitől rémálom lesz egy vacsora

2018.05.15.  | Orbán Szilvia

Katasztrófa a konyhában? Bizony van, amikor Murphy törvénye életbe lép. Hogy ennek a tapasztalatlanság, az időhiány, vagy más az oka, abban a pillanatban szinte teljesen mindegy. De az okos emberek tanulnak a hibákból, így a legközelebbi vacsorát már gördülékenyen levezényelhetjük.

Íme pár tipikus hiba, és néhány ötlet, amivel kiküszöbölhetőek:

  • Tervezés hiánya és rossz időgazdálkodás

A munka utáni, pánikszerű vásárlás eredménye ritkán lesz kitűnő étel. Tervezzünk inkább előre. A heti menütervezést csak igazán összeszedett és eltökélt otthoni szakácsoknak ajánljuk, de egy-két fogással előre gondolkodni azért nem agysebészet. Tartsunk előre feldarabolt zöldséget a hűtőben, ügyeljünk rá, hogy ne fogyjanak ki az alapvető hozzávalók (tészták, só, bors, liszt, hagyma, burgonya), és egy-egy vásárláskor igyekezzünk jól kombinálható alapanyagokat a kosárba tenni.

Jó tipp: ha hétvégére vásárolunk egy nagyobb adag húst, a maradékból tervezhetünk pár hét eleji ételt (saláták, hideg vagy meleg szendvicsek, egytálételek) is. Vannak, akik nem szeretik napokig ugyanazt enni, ők néhány jól megválasztott fűszerrel (merjük használni a világkonyha izgalmas ízeit is) teljesen új köntösbe öltöztethetik ugyanazt az alapanyagot.


  • Nincs fagyasztó – vagy nem használjuk

Tárazzunk be néhány fagyasztott alapanyagot, amelyet a friss hozzávalók kiegészítéseként bármikor előkaphatunk, ha úgy hozza az élet (zöldségek, előkészített burgonya, darabolt csirke, halfilé). Egy ilyen kincseskamra esetenként hatalmas szolgálatot tehet – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk valamiből, a maradékot is érdemes adagonként lefagyasztani.


  • Rossz receptválasztás, nem a célnak megfelelő alapanyagok

Egy hét közbeni vacsora nem épp a megfelelő időpont egy háromórás főzőcskézésre. Ilyenkor nem ideálisak a hosszú főzési igényű alapanyagok; helyettük inkább válasszunk egyszerű, fél-egy órán belül elkészíthető fogást. A csirkemell, a hal, a hússzeletek, a jól grillezhető sajtok (például halloumi), illetve köretnek a tészták, a rizs vagy a kuszkusz lehet az ideális választás.

  • Túlfőtt vagy nyers étel

Ez a hiba általában a tapasztalatok hiányának rovására írható. Minél többet főz valaki, annál kisebb az esély a pépesre puhult vagy éppen ehetetlenül nyers fogásokra. Mégis, van olyan alkalom, amikor nincs idő hónapokat gyakorolni; ilyenkor is van egy egyszerű megoldás: mérjük az időt. Sok sütő rendelkezik időzítő szerkezettel, de ha nincs ilyenünk, az okostelefon alkalmazása is tökéletesen megteszi. Főzés előtt érdemes azt is végiggondolni, hogy az ételünk elemei közül melyik elkészítése igényli a legtöbb időt, illetve mi az, amit nyugodtan akár az utolsó pillanatokra is hagyhatunk.

  • Rövidítsünk, ha kell

A friss mindig az igazi, de minden gyakorló háziasszony és háziúr tudja, mekkora szolgálatot tesznek néhanap a kész szószok (segítségükkel gyorsabban készülhet a lasagne vagy a milánói), vagy paradicsompürék (egy extragyors melegszendvics alaphoz, minipizzához vagy tortillatekercshez). Számos részmunkafolyamat lerövidíthető a sokaknál tiltólistás vagy lenézett mikrosütők használatával is – szorult helyzetben érdemes mérlegelni.

  • Nem kérünk segítséget, nem rendszerezünk

Nem kell mártírkodni; nyugodtan kérjünk segítséget a családtagoktól vagy a vendégektől. Ha csak abban segítenek, hogy megkevernek valamit, vagy bepakolnak a mosogatóba, már azzal is előrébb vagyunk. A selejtezés is sokat segíthet: a mindenféle mütyűrök, és ezer éve nem használt eszközök száműzése, és a gyakorta használtak rendszerezése nagy segítség lesz a mindennapokban.

  • Túl sok ételt készítünk

Kisgyerekes családokban gyakran előfordul, hogy az anyuka külön főz a szülőknek, és külön készít valamit a gyerek(ek) szája íze szerint. Az elaprózódás kiküszöbölhető, ha olyan ételben gondolkodunk, amelyet naturálisabban elkészítve utólag aztán mindenki rigolyája szerint felturbózhatunk. A legkönnyebben ezt olyan fogásokkal tehetjük meg, ahol a húsfélét, a zöldséget és az egyéb köretet külön készítjük (például sült csirke, pirított zöldségek és tészta) – ilyenkor attól függően, ki kapja az adott adagot, a végén markánsabban fűszerezhetünk, vagy igény esetén össze is főzhetjük – akár tejszínes, paradicsomos, sajtos szószokkal dobhatjuk fel – az alapételt.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.