GasztroHírek  » 

Átmeneti tűzszünet kötöttek a sörgyártók

Átmeneti tűzszünet kötöttek a sörgyártók

2019.05.11.  | Horváth Balázs

A sörpiac szereplői különböző fórumokon jogi és kereskedelmi háborút vívnak egymással, de csütörtökön összegyűltek a hagyományos szimbolikus szezonnyitó sörcsapolásuk – össznépi sörözős ölelkezésbe nem alakult így sem a szezonnyitó, de a kicsik és a nagyok együtt indították az évadot, és megtudtuk, hogy várhatóan folytatódik idén a prémiumsörök előretörése.

A nagy sörgyárak képviselői mellett megjelentek a kisüzemi, az újhullámos (Kraft) sörfőzdék és az egyetlen közepes (Pécsi Sörfőzde) képviselője is a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) hagyományos évadnyitó rendezvényén az Off Kultúrszövőgyárban. Ők jelenleg olyan

sok fronton küzdenek egymás ellen, hogy megszámolni is nehéz, kezdve a szabadalmi kérdésektől, a versenyhivatali eljáráson át a szokásos konkurenciaharcig.

Nem kis diplomáciai feladat volt a Sörszövetség új igazgatójától, Dr. Kántor Sándortól, hogy az elődjéhez hasonlóan a közös ügy, a sör népszerűsítése mellé összehívja a sörpiac szereplőit: Ali Rawech Szami, HopTop Brewery vezetője a kis Kraft sörfőzdék képviseletében szimbolikusan sört is csapolt az igazgatóval, amellyel elindították a szezont. Remélhetőleg ezt az időjárás is hamarosan észreveszi.

A Sörszövetség igazgatója szerint 2019-ben folytatódni fog a tavaly megkezdődött tendencia. Idén is egyre többet fogunk fogyasztani a prémium sörökből,

tovább fog nőni az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes sörök forgalma,

míg az olcsóbb, alacsonyabb minőségű termékek fogyasztása tovább csökken.

A magyar sörpiacon tavaly 6,29 millió hektoliter sör fogyott, szemben a 2017-es 6,22 millió hektoliterrel. Az öt legjelentősebb sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Calsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes belföldi értékesítése a múlt évben több mint 15 millió palackkal haladta meg az előző évit, ami 1,2 százalék feletti növekedésnek felel meg.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.