GasztroHírek  » 

Meglepetés: jóval több a szőlő, mint azt hitték

Meglepetés: jóval több a szőlő, mint azt hitték

2019.08.17.  | Orbán Szilvia

Ausztrália teljes területét érintette az az átfogó projekt, amelynek célja az ország szőlőtermelő vidékeinek feltérképezése volt.

A Nemzeti Szőlőhegy Felderítés néven futó intézkedés meglepő eredménnyel zárult:

az országban 8 százalékkal nagyobb területen terem szőlő, mint ahogyan azt eddig gondolták.

A Wine Australia által megálmodott programot a Consilium Technology segített lebonyolítani. A megvalósításában egyaránt igénybe vették a mesterséges intelligencia, és a műholdas képalkotási módszerek segítségét, így vált lehetségessé, hogy a rendszerbe minden egyes olyan földdarabka bekerüljön, amelyen szőlőtőkék teremnek.

Az új adatok az ausztrál statitsztikai hivatal 2015-ös kutatását váltják le, írja a TheDrinksBusiness.

Az akkori számok szerint a borára büszke ország 2015-ben 135133 hektár szőlőheggyel rendelkezett, azonban most ennél 8%-kal többet, mintegy 146128 hektárt sikerült feltérképezni.

A korábbi adatokhoz képest nőtt a szőlőtermelésbe vont földterület Barossa Valley, Riverland és Margaret River térségében, míg a szőlőtőkék száma Riverina és Murray Darling környékén jelentős mértékben csökkent.

Néhány további érdekesség a felmérésből: ha az összes szőlőtőkét, ami jelenleg Ausztráliában terem, egyetlen sorba rendeznénk, annak hossza körülbelül 463718 kilométer lenne – ezzel a hosszúsággal 11-szer lehetne körbekeríteni a Földet. Az országban 75961 különálló szőlősterületet azonosítottak, a legnagyobb a dél-ausztráliai Riverland, a legkisebb pedig a New South Wales-ben található Hastings River.

A mostani felderítés arra is lehetőséget adott, hogy a szakemberek most először megbecsülhessék az ültetési sűrűséget egy adott régión, alrégión belül.

„Ez a program rendkívül jó alapokat ad a következő időszak kutatásaihoz” – fogalmazott a Wine Australia vezérigazgatója, Andreas Clark.

„A legutóbbi statisztikai adatok szerint a szőlőhegyek területe Ausztráliában 135133 hektár, azonban a jelenlegi program adatai szerint ennél jóval nagyobb területről van szó. Hiba lenne azonban erre a számszerűsített különbségre teljes egészében úgy tekinteni, mint konkrét növekedésre. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a két felmérési módszer – a statisztikai becslések és a valós feltérképezés – nem teljesen azonos adatokat hoz” – magyarázza Clark. „Ha csak a számokat nézzük, azok könnyen vezethetnek tévútra; azok alapján három év alatt az ország szőlőbirtokai 11 ezer hektárral növekedtek, ami nagyjából 4 százalékos éves növekedést jelentene.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.