Ízvadászat  » Legjobb helyek

Balatoni nyár

Balatoni nyár

2017.06.26.

Négy évvel ezelőtt olyan kiadvány jelent meg a magyar lappiacon, amilyen előtte sosem. A Magyar Konyha szerkesztősége 2013-ban Keszthelytől a Badacsonyig, Siófoktól Keszthelyig bejárta a magyar tengert, hogy kapaszkodót adjon azok kezébe, akik túl akartak lépni a fáradt olajban kisült hekken és a porból készült lángoson.

Ahogy a Magyar Konyha sem egyszerű receptújság, hanem gasztrokulturális magazin, úgy ez a kiadvány sem étteremkalauz volt, hanem kulináris útikönyv, amely újító éttermek és kiváló borászatok, igyekvő hal- és lángossütők, kézműves cukrászdák és termelők bemutatásával követte le a gasztroforradalom balatoni kibontakozásának történetét. Hogy ez a történet milyen lendülettel zajlik, jól érzékelteti, hogy kalauzunk ötödik kiadásában, több mint kétszer annyi, 360 helyet tudunk ajánlani nyugodt szívvel, mint amennyit az első kiadásban. Tavalyi listánkat felfrissítettük, és számos kulináris meglepetéssel bővítettük.

 • Top 10 legjobb éttermek az északi és a déli parton. Kalauzunk első néhány kiadásában egy listában soroltuk fel a Balaton vezető éttermeit, de tavaly már annyi jó konyhát találtunk a tó körül, hogy az északi és a déli parton is számba vettük a tíz-tíz legjobbat.
 • Top 10 legjobb kikötő éttermek a Balatonnál. Néhány éve talán még azt tanácsoltuk volna olvasóinknak, hogy nagy ívben kerüljék el a balatoni kikötőket és mólókat, mert jó éttermeket nem, csak turistacsapdákat találnak ott, mára azonban változott a helyzet. A Bezerics család keszthelyi és balatonboglári Paletta bisztrói viszik a prímet, de felzárkózott mögéjük a siófoki BlueDot is. Új szereplő a listán a Nem Kacsa letisztult bisztrókonyhája a füredi parton, Code Zero, a balatoni újhullám egyik első lovasa a tihanyi hajóállomáson, valamint a kísérletező Perlaki Pub a megújult fenyvesi vitorláskikötőben.
 • Top 10 strandbüfék. Ami a nagyvárosban a street food, az a Balatonnál a beach food. A strandbisztrók forradalma harmadik éve zajlik a tónál. A Neked főztem alsóörsi egysége bezárt, de Balatonfüreden új nyílt, a Kalóz strandbisztrók továbbra is dübörögnek. Új szereplő a listán The Spot és a keszthelyi Vitorlás bisztró. A Balatoni Kör strandételversenyén tavaly a Kishableány kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekkje győzött. Vajon ki nyer idén? Talán a pulled ponty szendvics, Bezerics Dániel rövidesen Keszthelyen és Szántódon nyíló Pavilon strandbisztróinak zászlóshajója? Esetleg a lángost és hamburgert ötvöző vonyarcvashegyi Spot Burger? 8 cukrászda és fagylaltozó + egy hely a balatoni biciklitúrázóknak: a Káli-medence vadregényes táján megbúvó Kerék bár.
 • Top 10 legjobb borászatok az északi és a déli parton. Belátjuk: nem teljesen igazságos a Balaton mindkét partján is tíz-tíz borászatot kiemelni, hiszen míg délen egy, északon négy kiváló borvidék fekszik. A bőség zavarával küzdve végül a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–csopaki és a kiadványunkban először szereplő Nagy-Somlói borvidékről is csak egy, kettő vagy legfeljebb pincét tudtunk beválasztani, miközben még legalább ennyi teljes joggal szerepelhetne a listán.
 • Top 10 legjobb piacok a Balaton körül. A sok vihart megélt Liliomkert az ország talán leghíresebb termelői piaca. A káptalantóti forgatag népszerűbb, mint valaha – szinte kötelező vasárnapi program a Balaton északi partján nyaralóknak, a látogatók száma a napi több ezret is meghaladja. Az utóbbi években jó néhány termelői piac próbált a nyomdokaiba lépni. Tihanyban két remek piac is vár minket, közülük a Piac Placcon a street food
  kínálat is kiváló, a halászati tilalom miatt azonban a gyenesdiási halpiac továbbra is csak akvakultúrából származó halakat tud kínálni.
 • Top 10 legjobb cukrászdák. Balatonfüred továbbra is viszi a prímet az édes élvezetekben, de egyre erősebb
  a verseny. Siófokon a Villa Gréta és a Dinasztia után újabb kézműves cukrászda, a Melba is megnyitotta kapuit, tulajdonosai az ország egyik legismertebb műhelyében, Nagy Annánál, a Boscolo szálló cukrászatán tanulták ki a szakmát. Az északi parton is van mozgás. A tihanyi Rege apátsági fenntartásba került, és szinte teljesen megújult, ami jót tett a kínálatának, de Füreden is akad változás: a nagy múltú Kedves új tulajdonosa modern cukrászműhely kialakításába fogott.
 • Top 10 legjobb helyek kerékpározóknak. Új listával kedveskedünk idén azoknak, akik két keréken szeretnék felfedezni a magyar tengert. Olyan helyeket gyűjtöttünk csokorba, amelyek vagy kifejezetten a kerékpárosokat célozzák meg – ilyen a köveskáli KerékBár, a füredi Világbüfé és a gyenesdiási Bringatanya –, vagy csupán jól megközelíthetők biciklivel. Van, ahol a finom falatok mellett kerékpárkölcsönzés és/vagy szerviz várja a kerékpárosokat (Tornai Pincészet, Vámosi Vendégház), de olyan étterem is akad (a Fészek), amely a Balatoni Bringakör pecsételőhelyei közé tartozik.

A TOP 10-es listákat megtalálja a Magyar Konyha június 28-án megjelenő Balaton útikalauzában.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.