GasztroHírek  » 

Bezár a Miért éppen Alaszka? legendás kávézója

Bezár a Miért éppen Alaszka? legendás kávézója

2019.10.17.  | Orbán Szilvia

Volt a kilencvenes években egy tévésorozat, amely mind a nézők, mind a kritikusok szívébe egyaránt belopta magát: a Miért éppen Alaszka? A széria egyik legemlékezetesebb épülete a tevés falfestménnyel bíró kávézó volt, amely most bezárta a kapuit.

A Miért éppen Alaszka? eredetileg csak egy néhány részből álló nyári cseresorozatként indult, azonban hamarosan a CBS egyik legnépszerűbb sorozatává vált. A végül 6 évadot megélt, különleges hangulatú széria a metropoliszból az isten háta mögé „száműzött” orvos, és a helyiek – egy alaszkai fiktív kisváros, Cecily lakói – közötti kulturális különbségek bemutatására épített finom (vagy épp fanyar) humorral, és szokatlan, már-már költői ábrázolásmóddal.

A karaktereket mesteri módon kitalálták; bizarr csapatukat erősítette például egy filmőrült indiánfiú, egy filozofikus hajlamú rádiós, egy tűzrőlpattant nyugdíjas boltosnő, egy királyi leszármazott kocsmáros, egy űrhajós veterán, egy ex-szépségkirálynő, egy kissé maszkulin, de gyönyörű pilótalány, és egy sztoikus nyugalmú, legkevésbé sem szószátyár orvosi asszisztens is.

A Northern Exposure eredeti címen futott sorozat végül korának egyik legelismertebb televíziós szériája lett: több mint 50 Emmy-, és számos Golden Globe-díjra is jelölték, amelyekből jó párat be is zsebelt.

Bár a sorozat egy ízig-vérig alaszkai miliőt varázsolt a nézők elé, a forgatások valójában a Washington állambeli Roslynben zajlottak, ahol

a kisváros sok meglévő épületét felhasználták díszletként.

Így volt ez a kávézó esetében is, amelynek ikonikus falfestménye a sorozat rajongóinak egyik hatalmas kedvence lett.

A vendéglátóhely – amely a tévés megjelenésnek köszönhetően kisebb zarándokhellyé vált az évek során – azonban most bezárja a kapuit. Év elején már olvashattunk https://seattle.curbed.com/2019/1/23/18193974/northern-exposure-camel-mural-cafe arról, hogy a kávézót eladásra kínálja Cody Martz és Jessica Koeth, akik közel 10 évig voltak a hely szerető gazdái.

„Még mindig imádjuk. De ideje új projektbe vágni itt, Roslynben” – indokolta januárban a döntésüket a helyi születésű Martz, és a 15 éve a kávézóban dolgozó Koeth. Szívügyük volt a vendéglátóhely, akiket mindig lenyűgözött, hogy oly sok évvel a sorozat indulása után is mennyire ragaszkodnak az épülethez az emberek.

„Egyszerűen elképesztő, milyen sokáig kitartott ez az ismertség. A világ minden tájáról érkeztek a rajongók, és egyikük sem hagyta volna ki a kávézó tevés fala előtti fényképezkedést.”

Oázis Alaszkában

Roslyn belvárosában nem sok minden változott azóta, hogy csaknem 30 éve Mort, a rénszarvas először baktatott keresztül a főutcán a sorozat főcímében.


A képsor egyik fénypontja épp az a tevét és pálmafákat ábrázoló festmény, amely a kávézó falát díszíti, egy „Oázis” felirattal egyetemben. Az épület emeletén 5 irodahelyiség, míg földszintjén a már említett kávézó található.

Az ikonikus festményt a ’80-as években pingálta az ódon épületre egy helyi művész, Dan O’Conner. Úgy tudni, hogy azért festett épp egy tevét a falra, mert a korábbi tulajdonos, Kim McJury odavolt az állatért, olyannyira, hogy egy Irving nevű tevét névlegesen örökbe is fogadott – a kép neki állít emléket.

A falfestményen túl, a Roslyn Café egy, a legutóbbi időkig működő és kedvelt vendéglátóhely volt, amelyet legutóbb 2003-ban újítottak fel, ügyelve arra, hogy a modern berendezéseket ízlésesen vegyítsék a régi kő- és téglafalakkal. A kávézót tágas hátsó terasz és kültéri bár is kiegészítette.

A vendéglátóhely tulajdonosai év elején már egy egész hónapot kihagytak, de február végén, újra felvérteződve ismét szélesre tárták az ajtókat. Néhány napja, október 14-én azonban feltöltöttek egy búcsúfotót a kávézó Facebook-oldalára, amelyben megköszönik az eddigi támogatást, és hírül adják, hogy lehúzzák a rolót. Némi reményre ad okot, hogy a bejegyzésben azt sejtetik: a bezárás a kultikus helyszín számára valami új kezdetét jelentheti.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.