GasztroHírek  » 

Bizarr fogások egy viktoriánus szakácskönyvből

Bizarr fogások egy viktoriánus szakácskönyvből

2018.05.11.  | Orbán Szilvia

Ki kapott kedvet egy kis tojásborhoz? Vagy inkább jöjjön egy csésze sült marha tea?

Mit ettek-ittak a XIX. századi Angliában? Ebbe enged betekinteni egy érdekes, 1861-es kiadású könyv, amely segítségével egy virágzó viktoriánus háztartás mindennapjaiból csemegézhetünk. A Mrs. Beeton’s Book of Household Management címet viselő szakácskönyvben mai szemmel meglehetősen bizarr recepteket is találunk, olvasható az Independent cikkében.

A világ rengeteget változott Viktória királynő óta. A XX. századdal például hatalmas technikai fejlődés köszöntött az emberiségre; megjelentek, majd életünk szinte minden területére betörtek a számítógépek, mindennapossá vált a légi közlekedés, a legnagyobb hatalom pedig már nem a főnemesi családok, sokkal inkább a televízió kezében van.

Ahogy minden, a főzési gyakorlat is sok tekintetben átalakult és fejlődött, s a valaha népszerű csemegének számító pirítós kenyeres szendvics (szó szerint értendő), vagy

a „sült marha tea” hallatán a mai olvasó bizony már inkább értetlenül áll.

A pirítós szendvicset, amelynek abban az időben több variációját is ismerték, például elsősorban betegeskedőknek ajánlották. Az eredeti változathoz – micsoda meglepetés – egy vékony szelet hideg pirítóst tettek két szelet friss, vajazott kenyérszelet közé.

A bizarr nevű „sült marha tea” lényegében nem más, mint egy melegítő, húsos főzet: a marhahúst apró darabokra vágták, majd egy edényben, meghatározott mennyiségű vízzel és sóval, három-négy órán át hagyták a tűzön rotyogni.

A „tojásbor” elkészítéséhez egy főre mindössze egyetlen tojásra, kevés vízre, egy pohár sherryre, cukorra és reszelt szerecsendióra volt szükség.

A feltört tojáshoz egy evőkanálnyi vizet adtak, azzal felverték, majd felöntötték egy pohár víz és ugyanennyi sherry enyhén felmelegített keverékével.

Ízlés szerint cukrozták, szerecsendióval ízesítették az elegyet, amelyet aztán kis lángon elkezdtek főzni, s addig melegítették-kevergették, míg szépen besűrűsödött.Bár ma, az eredeti megjelenés után több mint 150 évvel a fenti receptek már meglehetősen szokatlannak és furcsának tűnnek, az útmutató a szerző – Mrs. Beeton 28 éves korában bekövetkezett – halála után is sokáig volt még bestseller.

1868-ra a könyvből csaknem kétmillió példányt adtak el, 1907-re pedig a kalauzt kiegészítették, így már 74 fejezetben és több mint 2000 oldalon lehetett olvasni a kor háztartás-vezetéséhez elengedhetetlen, hasznos tudnivalókat.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.