GasztroHírek  » 

Biztos, hogy ételallergiája van?

Biztos, hogy ételallergiája van?

2019.02.19.  | Orbán Szilvia

Tegyünk különbséget az ételallergia és az élelmiszer intolerancia között! Téves, hogy a kettő „lényegében” ugyanaz.

Alighogy befejezte az étkezést, máris görcsbe rándul a gyomra, a torkában pedig mardosó, égető érzés jelentkezik, amely szinte azonnal a mosdóba űzi? Ezek a tünetek jelezhetnek allergiát is, azonban nagyobb a valószínűsége, hogy ön élelmiszer intoleranciában szenved.

Egy új tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy nagyjából kétszer annyian gondolják magukról, hogy ételallergiások, mint amennyien valójában azok. Az Egyesült Államokban például minden ötödik felnőtt hiszi azt, hogy allergiás, pedig a betegséggel küzdők aránya a valóságban 10 százalék körüli, írja a FoodAndWine.

"Rendkívül gyakori, hogy az emberek összekeverik az allergiát és az élelmiszer intoleranciát” – magyarázza a dietetikus. „Sok esetben az emberek tudatosan ferdítenek: egyszerűbb az étteremben azt mondani, hogy ételallergiánk van, ha azt szeretnénk, hogy az ételekkel szembeni korlátozásainkat valóban komolyan vegyék. Sokszor azonban nem is vagyunk tisztában azzal, hogy a bizonyos ételek elfogyasztása után fellépő, kellemetlen tünetek igazából nem felelnek meg az allergia kritériumának.”

A valódi ételallergia ugyanis az immunrendszer reakciójával jár, míg az élelmiszer intolerancia nem.

„Az allergiának és az intoleranciának sok hasonló szimptómája van. Intoleranciát okozhat például az, ha a szervezetünkben hiányzik az adott étel vagy összetevő (például a laktóz) lebontásához szükséges enzim. Ilyen esetekben gyakran tapasztalható túlzott gázképződés, puffadás vagy hasmenés. Amennyiben viszont allergiások vagyunk a tejtermékekre, nem a lebontáshoz szükséges enzim hiányzik, hanem a szervezet egy túlzott immunreakciót produkál – ennek is lehetnek a fentiekhez nagyon hasonló tünetei, de okozhat bőrkiütést, légzési nehézséget, súlyosabb esetekben pedig akár anafilaxiás sokkot is.”

A legfőbb különbség

Az ételallergia életveszélyes, az élelmiszer intolerancia nem – ezért is rendkívül fontos a pontos diagnózis felállítása, ha étkezések után kellemetlen tüneteket tapasztalunk.

Vegyük komolyan szervezetünk jelzéseit, és ne feltétlenül gondoljunk arra, hogy csak egy „kis” intoleranciával küzdünk. A másik oldalról viszont, ne játsszuk ki az „allergiás vagyok”-kártyát indokolatlanul, hiszen ezzel a valódi ételallergiásokat is veszélyeztethetjük.

„Ha az étteremben azt mondjuk a pincérnek, hogy allergiások vagyunk a búzalisztre, ezért speciális, gluténmentes tésztát kérünk, majd az étkezés végén jóízűen bekebelezünk egy búzalisztes csokitortát, a pincér egy idő után már nem fogja komolyan venni a hasonló, allergiás kéréseket” – mutat rá a szakember.

A fent említett tanulmányból egyébként az is kiderült, hogy az ételallergiás felnőttek közel fele az allergiáját felnőtt korában „szerezte” – amely egyeseket arra enged következtetni, hogy hirtelen is beteggé válhatunk, akár olyan ételektől is, amelyeket azelőtt több százszor is fogyasztottunk már.

Honnan tudhatjuk, hogy ételallergiában szenvedünk?

Először is: az allergiás, túlérzékenységi reakció nagyon gyorsan jelentkezik, gyakran szemmel is jól látható tünetekkel (bőrkiütés, bőrpír), illetve hányással, légszomjjal, hasmenéssel, anafilaxiával. Igaz, hogy az intolerancia is okoz bélrendszeri problémákat, azonban ételallergia esetén ezek lefutása rendkívül gyors és tomboló.

Jó, ha tudjuk, hogy a leggyakoribb allergének közé tartoznak a halak, a mogyorófélék, a kagylók, a diófélék, a szója, a tehéntej, a tojás és a búzaliszt – ugyanakkor az utóbbi négy az élelmiszer intoleranciát okozó leggyakoribb étel is egyben, ezért is keverik össze annyira könnyen a két kategóriát a laikusok.

Létezik egy fura jelenség is, amikor valaki például a pollenekre allergiás, de egyben azokra az ételekre is túlzott immunválasszal reagál, amelyek a pollenekkel azonos enzimet tartalmazzák: az almára, az őszibarackra, a petrezselyemre vagy a répára.

A legfontosabb, hogy akiben felmerül a gyanú, hogy ételallergiában szenved, ne késlekedjen, és vizsgáltassa ki magát. Az allergológus az, aki el tudja dönteni, mi okozza a tüneteket: a testünk csupán figyelmeztet, hogy a jó közérzet érdekében bizonyos ételeket jobb, ha elkerülünk, vagy a szervezetünk valójában ténylegesen az életünkért küzd.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.