GasztroHírek  » 

Biztos, hogy jól ismeri a fűszernövényeket?

Biztos, hogy jól ismeri a fűszernövényeket?

2019.05.21.  | Orbán Szilvia

Felmérések szerint a mai gyerekeknek fogalmuk sincs a zöldfűszerekről. De vajon mi, felnőttek jobban teljesítünk?

Egy új felmérés szerint a 4-8 év közötti brit gyerekek kétharmada nem tud megnevezni egyetlen egy fűszernövényt sem, amiért a szakértők főként a túl sok képernyő előtt töltött időt okolják, ahelyett, hogy a kicsik a szabadban játszanának.

A szomorú eredmény – a fenti ok mellett – valószínűleg annak is a következménye, hogy egyre ritkulnak a közös piacra járások és családi főzések, s a mai gyerekek a szüleiket is jóval kevesebb alkalommal látják a tűzhely mellett, ami pedig néhány évtizede még teljesen megszokott volt. Ez azért meglehetősen ellentmondásos, mert a gasztronómia iránti érdeklődés mostanában vitathatatlanul a csúcson van: hasítanak például az ilyen témájú tévéműsorok, és a közösségi média egy elég nagy szelete is a kulináris élvezetekre kihegyezett.

Felmerül a kérdés:

vajon mi, felnőttek jobban teljesítenénk a gyerekeknél? Rögtön felismerünk mondjuk egy korianderlevelet? Itt az alkalom; akinek van kedve, most tesztelheti magát!

Szabályok:

Minden fűszernövényhez tartozik egy néhány szavas, nem túl egyértelmű leírás, illetve egy fotó. Akinek sikerül a fotó nélkül, már a talányos leírás alapján kitalálni, melyik növényről van szó, büszke lehet, de annak sincs szégyenkeznivalója, aki a fotó és a leírás alapján tippel helyesen. Játékra fel!

1. Neve a görög basileus, azaz király szóból ered, őshazája India.2. Leginkább fűszeres ételekhez illik, a Biblia is említi. Az emberek általában felemás viszonyban állnak vele: vagy imádják, vagy utálják az ízét.
3. Az amerikai indiánok a levelét sebgyógyításra használták, ma előszeretettel fűszerezzük vele például a pulykatölteléket vagy a pástétomokat.4. Egy világszerte ismert angol balladában a petrezselyem, a zsálya és a rozmaring tökéletes társa. Az ókori Egyiptomban szívesen alkalmazták a mumifikálás során.5. Latin neve tengeri harmatot jelent. A bárányhús kiált érte.6. Tojásos ételekhez kiváló fűszernövény. Úgy tartják, hogy a római katonák egyik alapétele volt.


7. A thai konyhában rendkívül népszerű, de kitűnő szúnyogriasztó és méhvonzó szer is egyben.8. Remekül illik a halakhoz. Hagyományosan a sokat síró babákat nyugtatták vele.

9. Az arab világ turkum, azaz sárkány néven ismeri, a béarni mártás (sauce béarnaise) egyik alapfűszere.

10. A Tudor-kori Angliában csodás hajnövesztő erőt tulajdonítottak neki; felhasznált levele lehet sima vagy fodros is.

11. Illata rovarriasztó hatású, kitűnő például molylepke ellen. Pörköltek, raguk nagyszerű fűszere.


12. Bár leginkább az olasz konyhával kapcsolják össze, neve görög eredetű. Jelentése: a hegyek öröme.

13. A középkorban előszeretettel használták a jövendőmondók. A csinos kis lila virágú fűszernövény a póréhagyma rokona.

14. Hagyományosan a gyomor és a mellkasi fájdalmak enyhítésére használták szívesen, ma a közel-keleti konyha népszerű fűszere, de teaként és rágógumi ízesítőként is közismert.
 

15. Volt idő, amikor elsősorban orvosságként használták a belőle készített alkoholos főzetet. Íze kissé a petrezselyemre, zellerre emlékeztet; az erdélyi konyha egyik alapfűszere.

16. Az árvacsalánfélék családjába tartozik. Teáját fejfájás, köhögés kúrálására itták, olaját fájó tagok bedörzsölésére használták. Erősen aromás, kissé kesernyés ízű, kitűnő fűszer.
Megfejtések:

1-bazsalikom, 2-koriander, 3-zsálya, 4-kakukkfű, 5-rozmaring, 6-vízitorma vagy zsázsa, 7- thai citromfű vagy citromnád, 8-kapor, 9-tárkony, 10-petrezselyem, 11-babérlevél, 12-oregánó, 13-metélőhagyma vagy snidling, 14-menta, 15-lestyán, 16-majoránna

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.