GasztroHírek  » 

Bocuse: kőkemény harc a második napon

Bocuse: kőkemény harc a második napon

2018.06.12.  | Szöveg: Nábelek Zsófia. Fotó: Nábelek Zsófia, Fekete Antonio/Designfood

Megkezdődött a Bocuse d’Or Europe 2018 második versenynapja, ami egyben azt is jelenti, hogy a nap végére kiderül, melyik tíz csapat jut tovább a jövő évi lyoni világdöntőre. A magyar csapat Pohner Ádám versenyzővel tegnap állt a boxban, és az eddigi információk szerint minden pont úgy ment, ahogyan azt eltervezték. Nézzük, kik a mai versenyzők!

A verseny menete a második napon is ugyanaz: a tíz csapat tegnap megtudta a vegetáriánus tányér titkos alapanyagát (spagetti n.7), amelyet kötelező felhasználniuk bármilyen formában. 9:30 perckor Oroszország csapata kezdi meg a főzést, majd 10 perces eltolásokkal kezd a többi box is. A tálalást a zöldség témával kezdik 14:00-kor, majd 14:30-kor az első hústálat is prezentálják a zsűrinek. A tálalás és a zsűrizés 16:00-ig tart, az eredményhirdetés pedig este hatkor kezdődik.

Így festett az aréna a második nap reggelén:

A zsűrit a versenyző csapatok elnökei alkotják, a valamint a Bocuse d’Or elnöke, Jerome Bocuse, a tiszteletbeli elnök Carlo Cracco, a zsűri elnöke pedig az előző európai válogató nyertese, Széll Tamás. A zsűrit két részre bontják, az egyik fele a zöldséges témát, a másik a hústémát kóstolja. Ebből és a konyhai zsűri pontszámaiból áll össze a végső értékelés.

Tévedés, hogy a Bocuse d’Or csak a látványosságról szólna: a kóstolózsűri természetesen az ízt, a technológiát és a megfelelő elkészítést pontozza, figyelembe véve az egyediséget és kreativitást, viszont a konyhai zsűri pontszámai is rendkívül fontosak.

Ők a tisztaságot, a rendszerezettséget pontozzák, ellenőrzik, hogy nincs-e olyan alapanyag a boxban, amelyet nem engedélyeztek előzőleg, hogy mennyire takarékosak a versenyzők, mert a pazarlás is pontlevonással is.

A mai nap azért is izgalmas, mert a sorsolás úgy hozta, hogy a Bocuse d’Oron hagyományosan kiemelkedően teljesítő skandináv országot mind ma versenyeznek. Nézzük hát!

1. Oroszország - Andrej Matyuha

Andrej Matyuha a The Pech étterem séfje, segítője Vlagyimir Minaev, aki az étteremben Matyuha jobbkeze, senior sous-chefje. A csapat coach-a Roland Debûst, aki 1997-ben ezüstérmes lett Lyonban.

2. Svédország - Sebastian Gibrand

A svédek a Bocuse d’Or történetében 1 arany, 4 ezüst és egy bronzéremmel az egyik legsikeresebb versenyzők, így most is sokan várják őket a dobogó közelébe. A coach Tommy Myllymäki, aki 2015-ben a harmadik helyen végzett, a versenyző Gibrand pedig eddigi pályafutása alatt a Bocuse d’Orra készült.

3. Horvátország - Zlatko Novak

A horvátok nem tipikus Bocuse-versenyző országok, ezen idén Zlatko Novak igyekszik változtatni: több nemzetközi és horvát versenyen is részt vett, munkáját pedig horvát gasztronómiai szervezetek segítették a felkészülés alatt.

4. Finnország - Ismo Sipeläinen

Finnországnak eddig még nem sikerült a dobogón végeznie, de rendszeres résztvevője a versenynek. Sipeläinen 2011-ben Matti Jämsén commis-a volt, 2013-ban megnyerte a Nordic Junior Chef versenyt, 2016-ban pedig második helyen végzett az északi séfek versenyén. A coach Eero Vottonen tavaly versenyzőként állt a boxban.

5. Norvégia - Christian André Pettersen

5 arany, 3 ezüst és kettő bronzérem a norvégok eddigi teljesítménye, ezzel a franciák mellett a legsikeresebb versenyző nemzet. Pettersen a Mondo nevű étterem séfje, aki fiatal korától követi a Bocuse d’Or-t, a coach pedig Gunnar Hvarnes, aki 2011-ben bronzérmes lett csapatával.

6. Dánia - Kenneth Toft-Hansen

Dánia eddig 1 arany, 3 ezüst és 1 bronzéremmel büszkélkedhet, Toft-Hansen coach-a pedig az egyik legsikeresebb versenyző, Rasmus Kofoed, aki pályafutása során addig ment, amíg a dobogó legfelső fokára ért: 2005-ben bronz, 2007-ben ezüst és 2011-ben aranyérmet szerzett, étterme azóta pedig a harmadik Michelin-csillagát is bezsebelte. Széll Tamás felkészülését is segítette a 2017-es versenyre, aki a negyedik helyen végzett. 

7. Olaszország - Martino Ruggieri

A déli nemzetek eddig nem kerültek a dobogóra, de az olasz Ruggierinek nagy löketet adhat, hogy hazai pályán versenyezhet. Ruggieri az 1999-es ezüstérmes, és egyébként a világ egyik legnagyobb nevű séfjének, Yannick Alleno Pavillon Ledoyen nevű éttermének oszlopos tagja. 

8. Bulgária - Nikola Nikolov

Nikolov 34 éves és már 17 éve a pályán van, jelenleg a franciaországi Evian resort luxushotelben dolgozik. 

9. Észtország - Pavel Gurjanov

Az észt versenyző a The Three Sisters Hotel éttermének, a a tallinni Restaurant Bordoo séfje, a coach pedig Dimitri Haljukov, korábbi Bocuse-versenyző.

10. Törökország - Mutle Sevket Yilmaz

Mutlu a 2016-os európai válogatón bekerült az első tízbe, így részt vett a tavalyi világdöntőn is. A Seasons étterem tulajdonosa, és mindent megtesz, hogy most is bejusson a világdöntőre.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.