GasztroHírek  » 

Pohner Ádám nyerte a magyar Bocuse d'Or döntőjét!

Pohner Ádám nyerte a magyar Bocuse d'Or döntőjét!

2018.02.08.  | Nábelek Zsófia

Óriási küzdelemben Pohner Ádám nyerte a magyar versenyt, így Csillag Richárd commis-val ők képviselik Magyarországot a torinói európai döntőn júliusban.

Az eddigi legkeményebb hazai Bocuse d'Ort nyerte meg Pohner, így már csak egy komoly akadály választja el a lyoni világdöntőtől. 2015-ben már részt vett a versenyen Molnár Gábor csapatában commis-ként, de most egyénileg is sikerült kijutnia a legnagyobb gasztronómiai megmérettetés európai döntőjére, ahol mint kiderült, Széll Tamás lesz a zsűri elnöke.

A verseny eredménye a következő:

1. Pohner Ádám (és Csillag Richárd commis)

2. Volenter István

3. Veres István

Az eredményhirdetésen kiosztották a különdíjakat, amelyek:

A legjobb konyhai munka: Pohner Ádám

A legjobb csapatmunka: Volenter István

A legjobb vegetáriánus tányér: Veres István

A legjobb hústál: Volenter István

A legjobb commis: Friderika Spekova (az egyetlen női résztvevője a versenynek)

Mivel győzött Ádám?

Húsételének középpontjában

a feltekert borjúszűz állt, amely szarvasgombával, valamint velővel lett megtöltve.

A köretek között helyet kapott a velő paprikaszószban, borsóval, marinált zöldségekkel és petrezselyemmel.

A tányéron ott volt a szarvasgomba és körte, libamájjal, valamint egy káposztasaláta tökmaggal. További izgalmas köretelem a "túrós csusza", valamint a zellerkrém.

A tányéron szerepelt egy szarvasgomba-jus is, petrezselyemolajjal.

Ádám vegetáriánus koncepciójának az összetevői: egg royale fürjtojásból, gombával, tetején csicsókachips-szel, mandulazselé, póréhagyma mustármaggal,

spárga-gorgonzola veluté, marinált karalábé, körte petrezselyemszárral, marinált spárga,

zellerpüré és zöldségrolád, valamint rizottó karfiollal és zöldborsó gorgonzola szószban.

Mi ez a verseny?

A Sirha élelmiszeripari szakkiállításon rendezik meg két évente a Bocuse d’Or szakácsversenyt Lyonban: a világ legnevesebb gasztronómiai versenye, és

2013 óta már magyar vonatkozása is van.

Ma végre kiderült, hogy melyik magyar csapat mehet a torinói európai döntőre, ahol ha jól szerepelnek, részt vehetnek a 2019-ben a világversenyen is.

Magyarország 2013-ban jutott ki először a Lyonba, akkor Széll Tamás versenyzett Garai Ádám commis-val (segítő) és Hamvas Zoltán coach-csal. A 2012-es brüsszeli Bouse d’Or Europe-on kilencedik helyet értek el, Lyonban pedig a kiemelkedően jó tizedik helyen végeztek.

2014-ben Molnár Gábor versenyző, Pohner Ádám commis és Várvizi Péter coach a stockholmi versenyen jutottak be a végső döntőbe, ahol már Vomberg Frigyes coach-csal a tizenharmadik helyet érték el.

A 2016-os budapesti európai döntőt Széll Tamás versenyző, Szabó Kevin commis és Vomberg Frigyes coach által irányított csapat nyerte, majd végül

a 2017-es lyoni döntőn épphogy lecsúszva a dobogóról a negyedik helyet érték el.

Néhány év alatt egy friss Bocuse-versenyző nemzet ilyen mértékű lépdelése egészen kiemelkedő, úgyhogy a mai nyertes csapatnak nem lesz könnyű dolga Torinóban.

Az eddigi kiváló Bocuse-eredmények után Magyarország felkerült a verseny térképére.

Túlzás lenne azt mondani, hogy kapásból az élmezőnybe került,

de mindenképp egy olyan csapatot jelent a versenyen, amivel a többi indulónak keményen számolnia kell, ezek már nem csak szárnypróbálgatások.

A 2017-es döntőre a dán Rasmus Kofoed készítette fel Szélléket: a három Michelin-csillagos Geranium séfje, aki egyedülálló módon a Bocuse-dobogó mindhárom fokán állt - addig versenyzett, míg az aranyszobrot meg nem szerezte. 

A versenyzők

Elek Richárd debreceni tanulmányai után került Budapestre, ahol néhány bisztró megjárása után jelenleg a Fausto’s Ristorante szakácsa. Indult már a Bocuse d’Or hazai versenyein commis-ként és 2011-ben versenyzőként is, de van tapasztalata a Hagyomány és Evolúció, a Chaine de Rotisseur-n is. Legutóbbi versenye a Wacs Global Chef Challenge volt, majd a thesszaloniki-i döntőn 24 csapatból a tizedik helyen végzett.

Garai Ádám az egyik legtapasztaltabb induló, hiszen 2013-ban Széll Tamás csapatában commis-ként Lyonban is versenyzett, és a tizedik helyet érték el. Az Onyx és a MÁK Bistro után az Olimpia étteremben dolgozott tovább, ahol konyhafőnökként dolgozott. A versenyek világát jól ismeri, számos Bocuse d’Or versenyen indult, Hagyomány és Evolúciót, valamint a Chaine de Rotisseur versenyen hazai és nemzetközi sikereket ért el.

Haraszti Zsolt a Béke Szállóban kezdte a pályáját, később az Aszú, majd a gödöllői Solier éttermekben dolgozott, immár séfként. Jelengelg az Alabárdos étterem szakácsa. Indult már Hagyomány és Evolúció versenyeken, valamint a Czifray-versenykurzuson is. 

Pohner Ádám jelenleg a Kistücsök étterem séfhelyettese, szintén tapasztalt versenyzője a Bocuse d’Ornak: 2015-ben Molnár Gábor commis-jaként vett részt a lyoni döntőn, ahol a tizenharmadik helyen végeztek. Később a 2016-os magyar döntőn második helyezett lett (az első Széll Tamás). Dolgozott Észtországban, a MÁK Bistroban, az Olimpia étteremben és az Alabárdosban séfhelyettesként.

Veres István, a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos, legendás L’Arpege-ben, Gordon Ramsay londoni Maze éttermében, jelenleg pedig a Babel séfje. Kifinomult, rendkívül precíz munkastílusa miatt sokan tartották esélyesnek a győzelemre.

Volenter István szintén a tapasztalt versenyzők közé tartozik, eddig háromszor volt harmadik helyezett a hazai versenyeken. Csalódottság viszont sosem látszik rajta, mivel a versenyzésben a fejlődést tartja a legfontosabb szempontnak, folyamatosan fejleszti magát. A székesfehérvári 67 Étterem séfje.

Mi a feladat?

A versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésre, hogy elkészítsék a hústálat és a zöldség tányért. A két téma alapanyagai meghatározottak, a felhasználás viszont a versenyzőkre van bízva. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő, de Torinóban már borjúkarajjal kell majd dolgozniuk a versenyzőknek.

A zöldség, vagy vegetáriánus tányéron gorgonzola, risotto rizs (Acquerello fajta) és a fürjtojás azok, amelyeket fel kell használniuk a versenyzőknek. További nehezítés, hogy egy zöldséget és egy fűszert csak a verseny előtti napon hirdettek ki, amelyek szintén kötelező alapanyagok, ez idén a metélőhagyma és a zöldborsó.

Ki volt Paul Bocuse?

Paul Bocuse a 20. Századi gasztronómia pápája, a nouvelle cuisine atyja, a Bocuse d’Or névadó ötletgazdája. Lyonban született, itt is nőtt fel és dolgozott a családja éttermében, majd 1958-ban megszerezte első Michelin-csillagát, 1962-ben a második, 1965-ben pedig a harmadikat. A MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet 1961-től birtokolja, ami az egyik legnagyobb elismerés amit egy szakember elnyerhet.

Nem csak Lyonban és Franciaországban üzemeltetett több éttermet és iskolát, de Japánban és az Egyesült Államokban is. Ikonikus étterme a l'Auberge du Pont de Collonges, amely évtizedek óta tartja a három csillagát, és ahol tradicionális francia ételeket szervíroznak.

Minden évben rajongva várták a nézők és a versenyzők, hogy a mester is megjelenjen a versenyen, de sajnos erre az utóbbi versenyeken már nem került sor - hosszú betegség után idén januárban 91 évesen elhunyt a mester.

Kemény volt

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri elnöke, a három Michelin-csillagos éttermet vezető olasz Enrico Crippa és Széll Tamás is elismerően beszélt a résztvevők munkájáról, mindketten egyetértettek abban, hogy

felkészült, eltökélt, alázatos séfeket láttak, szépen, tisztán versenyezni.

Mielőtt kihirdette, ki léphet a dobogó legfelső fokára, Hamvas Zoltán azt is bejelentette, hogy júniusban Torinóban Széll Tamás is a zsűri elnöke lesz az európai válogatón. Kiélezett verseny volt a 2018-as magyar döntő, amelyet Pohner nyert meg végül.

Vomberg Frigyes, aki a konyhai munkát pontozta, elmondta, hogy

látványos fejlődést tapasztalt a csapatok munkastílusában - az idei már a harmadik magyar döntő volt, két csapat lyoni felkészítése után pontosan látja a különbségeket.

A csapatok tisztán, precízen dolgoztak, sokat számít viszont, hogy a verseny utáni káoszt hogyan tudja uralni egy versenyző, mert az utolsó mozzanatoknál is lehet pontot veszíteni.

Volt versenyző, aki kicsúszott az időből, emiatt pontot vesztett, és volt olyan box, ahol tíz percre elment az áram, de erre minden csapatnak fel kell készülnie és tudni kell kezelni a váratlan szituációkat is. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.