GasztroHírek  » 

Ingyen sör jár, ha okos vagy

Ingyen sör jár, ha okos vagy

2019.01.08.  | Orbán Szilvia

A világ számos városában van már lehetőség arra, hogy a felelősen gondolkodók például úgynevezett közbringákra pattanjanak ahelyett, hogy autókban pöfögnének – vagy inkább rostokolnának egy dugóban. Ez a választás idáig „csupán” annak tudatával járt, hogy jót tettünk a környezetünkkel, Olaszországban viszont mostantól jutalmat is kaphatunk választásunkért.

Praktikus szempontból egy ilyen kerékpármegosztó hálózat igénybevétele – a hagyományos utazási formákkal összevetve – sokszor jóval hatékonyabb, gyorsabb és főleg stresszmentesebb, környezetvédelmi aspektusból azonban kevés egyéni előnnyel jár: a használó általában megelégszik a „ma is tettem valamit a világért” gondolattal. De lássuk be, egy, a jótettért beváltható, kézzelfogható jutalomnak azért mindenki örül – főleg ha sörről vagy fagyiról van szó.

Bologna városa még 2017-ben döntött úgy, hogy egy formabontó gesztussal igyekszik ösztönözni a zöld közlekedési formák igénybevételét, írja a FoodAndWine.

Az elsőre elég megmosolyogtató ötlet úgy tűnik, bevált: az olasz várostervező, Marco Amadori – a helyi szervekkel és az EU-val karöltve – álmodta meg a Bella Mossa programot, amelynek az a lényege, hogy a felhasználó egy telefonos applikáció (BetterPoints) segítségével virtuális pontokat szerez, ha környezetbarát utazási formát választ. A pontokat aztán beválthatja a programmal szerződött, száznál is több helyi vállalkozás bármelyikében.

Az egyén az app segítségével rögzítheti minden útját, amelyet akár tömegközlekedéssel, akár gyalogosan, akár bringa nyergében tett meg, ezt pedig mobiljának GPS-e igazolja.

A program pedig sikeres: az applikációt jelenleg 15 ezren használják, s működésének kezdete óta a felhasználók összesen 3,5 millió kilométernél is több utat rögzítettek. Amadori azonban a BBC News-nak elmondta, hogy a projekt célja nem csupán az, hogy minél több megtett kilométert rögzítsenek, hanem elsősorban az, hogy az emberek minél több alkalommal használják az alkalmazást.

A pontgyűjtési rendszer nem a megtett távolság alapján, hanem az utazások száma alapján működik – hiszen az is célunk, hogy a rövid, 1 km-nél rövidebb utak esetében is felhívjuk a figyelmet a fenntarthatóságra”

– magyarázta.A virtuális pontok többek között ingyen fagyira, sörre, vagy akár mozijegyre is beválthatók – azonban van egy trükk: a felhasználók naponta maximum 4 utat regisztrálhatnak, így az applikációt folyamatosan használni kell a „jutalmak” megszerzéséhez. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.