GasztroHírek  » 

Elkezdődött a Borfesztivál

Elkezdődött a Borfesztivál

2019.09.06.  | Horváth Balázs

Eger legjobbjaival, Champagne sztárjaival és különleges rántott csirkével indult a Borfesztivál.

Csütörtök délután még szellősen lehetett közlekedni, és évjárat, termőterület vagy éppen buborék alapján kóstolni a borokat, aztán estefelé már megérkezett a tömeg, és a sorok is megnőttek, így sem maradtunk a legjobb kortyok és falatok nélkül.

Budapest tetején, a Budai Vár teraszain délután kettő tájékán kihúzták a borosüvegekből – illetve kiszisszentették a pezsgősökből – az első dugókat. A méltán Európa legszebb borfesztiváljaként aposztrofált rendezvényen ekkortól kezdve egész hétvégén közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát lehet kóstolni, így még senki nem maradt még le semmiről.

A Borfesztivál nagy erénye, hogy bár egy fesztiválnap alatt rengeteget lehet sétálni a standok között, de még így is több száz kilométert spórolhatunk meg azzal, hogy nem mi járjuk be az ország borvidékeinek pincéit, hanem azok jönnek hozzánk egy helyszínre. Így egyben keresztmetszetet kaphatunk a hazai kínálatból, és fél decilitereket kóstolva, nem is kell feltétlenül attól tartanunk, hogy túl hamar átveszi az érzékek felett az uralmat az alkohol. Érdemes mindemellett délután érkezni, mert akkor jobban kiélvezhetjük a teraszokat a napfényben, és kevesebben is vannak.

Ha valakinek vannak kedvencei, akkor akár le lehet cövekelni, így akár az fesztiválnapot el lehet ott tölteni. Például Magyarország úttörő pezsgőházánál a jégbe hűtött magnumpalackokból kóstolhatjuk a legfrissebb tételeiket, vagy éppen a világ vezető Champagne-házai legizgalmasabb vintage különlegességeit. Ezután még a borokra is áttérhetünk, és Somló mellett Burgundia legjobbjait is kortyolhatjuk, és még mindig nem kellett a pultot elhagynunk.

Persze nem kell egy helyen lecövekelni, akár egy-egy borvidéket is ki lehet választani, és az azonos fajtáikat is össze lehet hasonlítani, így például a somlói juhfarkakat, a tokaji furmintokat vagy éppen az egri bikavéreket, csillagokat, hiszen idén az Egri borvidék került a fókuszba.

Rengeteg kóstoló játékra kaphatunk itt lehetőséget. Megpróbálhatjuk kiérezni, hogy melyik borász mennyire hagyja érvényre jutni az évjáratot, a termőterületet, a szőlőfajtát, és mennyire alakítja ki saját stílusát. Akár egy-egy borfajta különböző évjáratait is összekóstolhatjuk, hiszen sok borász ezekből is külön-külön hozott. A lehetőségeknek tehát szinte csak a fantázia szab határt.

Ha a játékot inkább vezetett formában választanánk, akkor idén is meghirdette a fesztivál a Pár Borpár kóstolóprogramját. A rendezvény teljes nyitva tartása alatt elérhető program keretében, előre meghirdetett borpárokon keresztül, a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak. Az „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben elérhető borpárok két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik, így a párhuzamos kóstolással nagyon könnyen megérthetjük, milyen módon jelennek meg a borban például a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása vagy a fahordós érlelés. A tételek között kiemelten szerepeltetik az idei vendégrégióból, vagyis az Egri borvidékről érkező borpárokat.

A lényeg persze legtöbbeknek egyszerűen, hogy jól érezzék magukat, és megbízható minőségű bort, pezsgőt, ihassanak, és hozzá ugyancsak jó falatokat, sajtokat, sonkákat, desszertet kóstolhassanak.

Szerencsére ebből is megtalálhatja mindenki a magáét akár mennyiségi, akár minőségi szemlélettel közelít. Jól megfér itt egymás mellett a hagyományos fesztiválkínálat, a modern street food és a gourmet-konyha is.

A Plus 52 Event&Gastro Hall csapata például Füst és Buborék Gasztro Roadshow-val készült, amely keretében megkóstolhatjuk, a húsimádónak is nevezhető fogásukat, amely faszénen sült hátszínt, olvasztott sajtot, cafatos húst és a boeuf bourguignon elemeit is megidézi, de a burgundi vörösbor helyett egri bikavérrel vadítják meg a fogást. Tőlük desszertként ugyancsak jó választás lehet verjus-vel készült tart is, amelyre szivacspiskótaként sült kovász is került.

Nem messze innen a street food és a házias ínyenckonyha fogásait ehetjük a Glédától. Itt Kerekes Sándor séf ugyanazokból az alapanyagokból főz, mint az óbudai konyhájukban, de persze a fesztivál közönségének igényeihez szabva. Így kaphatunk például tépett kacsacombos szendvicset, amelybe káposztasaláta is került. Beleharaphatunk náluk az enyhén füstölt sült kolbászba is, vagy akár kanállal is ehetjük az omlós tarját.

A rántott csirke is jó választás lehet. Ez utóbbit egyébként nem a szokásos nyeleshúsként kapjuk meg, hanem sütés előtt a combot kicsontozták, sous-vide-ban puhították, csíkra vágták, végül panko morzsával bundázva sütötték ropogósra. Hozzá pedig majonézes burgonyasalátát adtak, amelybe zeller is került, így ennek a roppanós állaga is nyújt némi meglepetést. Igazán jól megy egy könnyű fehér mellé.

A meleg fogások mellett persze rengeteg különféle sajtkülönlegességet ehetünk a borokhoz, így a legendás litván érlelt sajtot, a Dziugast is kóstolhatjuk, vagy a Szega Market válogatásait.

A Kanálka kézzel készült chutney-jai, zöldségkrémjei ugyancsak remek kísérők lehetnek egy-egy tortillachipsszel. A konfitált fokhagymájuk ugyancsak jó kiegészítő lehet, hiszen alacsony hőn sülve szépen lekerekedett már az íz, így egyáltalán nem harsány.

Az érzékekre nemcsak a borral és az ételre igyekeznek hatni a fesztiválon, hanem zenével így a kóstolók mellett érdemes lehet a színpadokat is útba ejteni. Pénteken a klasszikuszenei Cziffra Fesztivál fellépői hoznak az egykori zongoraművész, Cziffra György által képviselt, műfajilag nyitott és rendkívül izgalmas műsort. Az idei Kamara Virtuózok döntőse, Sárközy Lajos és zenekara arról ismert leginkább, hogy klasszikus stílusban is tudnak virtuózan játszani, amit a Borfesztiválon is meg fognak mutatni.

Szombaton a Magyar Jazz Szövetség jóvoltából egy igazi Jazz Vágtán vehetünk részt, együtt zenél mindenki, aki számít: Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Egri János, Kőszegi Imre, Berki Tamás, Fekete - Kovács Kornél, Gőz László.

A vasárnap idén is a népzenéről szól, lesz Szüreti Felvonulás, a Borfesztivál műsorát este az ethon-beat zenét játszó Aurevoir zenekar zárja.

A Tokaji udvarban a 90.9 Jazzy Rádió színpadán 16 órától a funk, soul és smooth jazz ritmusai töltik meg a poharakat. Pénteken és szombaton a rádió legkedveltebb jazzy mixeit készítő DJ-i forgatják a lemezeket MyT és Jazzkovács László személyében, míg vasárnap Dj Effendi gondoskodik a hangulatról. 

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.