GasztroHírek  » 

Boroshordóból készül az egyedi bicikli

Boroshordóból készül az egyedi bicikli

2019.04.19.  | Orbán Szilvia

A kézműves italok népszerűségének ugrásszerű növekedésével együtt az elmúlt években nőtt az érdeklődés az alkohol tárolására szolgáló hordók kreatív újrahasznosítása iránt is.

Régóta tudjuk, hogy egy boroshordónak is lehet izgalmas, második élete. Készülhet belőle szörfdeszka, gitár, bárszekrény, formabontó karácsonyfa, mosdó, hinta – de akár kerékpár is.

Bár korábban már többen eljátszottak az utóbbi gondolattal, ám most egy tervező tényleg egy olyan járgányt alkotott, amely kellően kényelmes és strapabíró, s így valóban alkalmas akár egy hosszabb kerékpáros túrára is.

A biciklivel egy kansasi építőmérnök professzor, Lance Rake keltett feltűnést a nemrégiben, Sacramento városában megrendezett Észak-Amerikai Kézi Készítésű Kerékpár Kiállításon, írja a FoodAndWine.

„Tavaly a kaliforniai Ferndale-ben jártam egy barátommal, ahol megpillantottam egy öreg hordódongákból készített padot” – mesél inspirációjáról Rake.

„Épp akkoriban fejeztem be egy biciklitervet, amelyhez ívesre hajlított bambuszt használtam. A gőz felett formára hajtott hordódongák ezekre az ívekre emlékeztettek. Hamarosan vissza is autóztam Ferndale-be, megálltam a Jaxon Keys Borászatnál, és kértem tőlük egy hordót.”

A felajánlott hordó – mint később kiderült – több faanyagot is adott, mint amennyire egy kerékpárhoz a dizájnernek szüksége volt. Rake elmondta, hogy maga az építési folyamat „nem volt túl bonyolult”:

„Lemértem az íveket, a hosszúságot, a dongák átlagos vastagságát, és a méreteket az egyik kedvenc városi bringatervemhez igazítottam 3D CAD-ben” – magyarázza.

„Építés közben rájöttem, hogy néhány donga nem elég hosszú, ezeket csapolással toldottam, az ősi technika csodálatosan bevált. A kerékpár fém elemei szokványos acél biciklicsövek. Az összeállítás meglepően könnyen ment:

a dongák szénnel kezelt belső felületét lecsiszoltam, így előbukkant a bor által megszínezett tölgy.

A külső felületet kicsit megtisztogattam, de csak annyira, hogy azért még láthatóak maradjanak a korábbi használat, illetve a dongákat korábban összetartó abroncsok nyomai.” Az elkészült járgány a kerékpározás – illetve a formatervezés – szerelmesei számára igazi csemege.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.