GasztroHírek  » 

Bronzérmes lett Kocsis Zoltán séf és csapata Luxemburgban

Bronzérmes lett Kocsis Zoltán séf és csapata Luxemburgban

2018.12.10.

A kezdetek óta vezeti a szálloda konyháját Kocsis Zoltán, akinek több mint három évtizede a főzés a mindene. A komplexum konyhája az egyik meghatározó vonzereje a hotelnak, a vendégek kedvelik a házias, ínycsiklandózó ételeket. Vannak fogások, amik örök kedvencek és évek óta szerepelnek az étlapon: ilyen az újragondolt „Barackos Somlói” vagy a megunhatatlan alföldi töltött káposzta.

Idén hetedik alkalommal, november 24-28-ig rendezték meg a világ egyik legnagyobb kulináris versenyét a Villeroy & Boch Culinary World Cupot. Az eseményre több mint hetven ország 2500 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A rendezvényen a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának, egy szigorúan meghatározott szempontrendszer alapján határozzák meg azt, hogy ki milyen minősítést ér el. 

A több napos eseményen egyéni kategóriában indult a Barack Thermal Hotel & Spa csapata a „melegen elképzelt és hidegen tálalt” menüsorával.  Egy ötfogásos menüsort és két hideg, két meleg „finger-food-ot” kellett elkészíteni, kitálalni és egyedi látványtervű kompozícióba kiállítani 180 perc alatt. A versenykiírásban nemcsak az elkészítési időt, de még az adott menüsoron szereplő falatok méretét is meghatározták.

Egy olyan alapanyagra esett Zoltán választása, amit más nem mert bevállalni – a marhagyomrot, a pacalt -  és ezt a merész választást értékelték leginkább a pontozásnál a bírák.

A Barack Thermal Hotel & Spa séfjében másfél éve merült fel a gondolat – egy kollégája inspirálta, aki akkor egy szakácsolimpián vett részt -, hogy jó lenne megméretni magát egy rangosabb eseményen. A munkatársak, a szakmában a barátok és a szálloda tulajdonosai is maximálisan támogatták a verseny ötletét, mindenki egy emberként segített a háttérben. A legnagyobb kihívást a felkészülés jelentette, hiszen szellemileg és fizikailag is kimerítő az ilyen alkotó-főzés, ami az utolsó két hétben napi 8-10 órát vett igénybe.

A versenyző összerakja a menüt és kipróbálja az ideális elkészítési módot, és lepróbálja tucatszor az ételeket. Ezen kívül meg kell álmodni az elrendezést és azt, hogy milyen dekoráció illik a menüsorhoz. A sütés-főzés mellett figyelembe kellett venni azt, hogy extrém körülmények között – huzatban, neonfényben, hőmérsékletingadozásban – 15 órát lesz kiállítva a kompozíció.

Mindenesetre megérte a több hónapos felkészülés, és a négynapos kiutazás az összes nehézséggel, hiszen rengeteg gratuláció érkezik - nemcsak kollegáktól, de az étterem új és visszatérő vendégeitől is. Zoltánnak célja volt a versennyel, mégpedig az, hogy bebizonyítsa önmagának, meg tud újulni több év után is a szakterületén. Mindemellett fontos volt, hogy fiatal kollegáit inspirálja és motiválja a főzés szeretetére és a gasztronómia iránti elkötelezettségére.

Kocsis Zoltán bronzérmes Word Cup menüsora:

  • Finger–food: töltött marhagyomor dijoni mártással, gőzölt fogasfilé chilis uborkával, sütőtökös csirkerolád édesburgonya mártással, fürjtojássárgával töltött libamáj bonbon wasabi szósszal
  • Hideg előétel: trikolor halsalátával
  • Leves: tengeri halleves sáfrányos bundás haltejjel
  • Meleg előétel: töltött fürj sült zöldségekkel és túrógombóccal
  • Főétel: pisztáciába burkolt őzgerinc puliszkával, párolt gyökérzöldségekkel és gabona rizottóval
  • Desszert: málna tükör töltött ostya, citrom mousse


 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.