GasztroHírek  » 

Budapest a tíz legjobb úticél egyike

Budapest a tíz legjobb úticél egyike

2018.02.09.  | MKO, MTI, MTÜ

Lendületben a hazai turizmus és a vendéglátás: 2017-ben igazán remek évet zártunk. állítják a szakértők.

Lendületben a hazai turizmus és a vendéglátás: 2017-ben igazán remek évet zártunk. állítják a szakértők.
Az európai vendégforgalom bővülésének ütemét felülmúlva Magyarországon 6,7%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly decemberi és egész éves szálláshelyi adatokról frissen megjelent tájékoztatója szerint.

A fővárosban ennél is nagyobb mértékben, 7,3%-kal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós, az országos érték pedig kishíján elérte aa 30 milliós vendégéjszaka-számot.

A magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is figyelemre méltóak:

az EU-ban 2017-ben 5,1%-kal, Ausztriában 2,3%-kal, Szlovákiában 5,9%-kal, Lengyelországban pedig 5,1%-kal, addig hazánkban 6,7%-kal növekedett a vendégéjszakák száma. A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9%-os emelkedésében nagy szerepe volt a sportrendezvényeknek köszönhetően megnövekedett érdeklődésnek.

Jön föl Közép-Európa

Rekordszámú, több mint 20 millió turista szállt meg tavaly (2017) a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, ami 9,1 százalékkal több, mint 2016-ban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
A régió többi része is fejlődik: Csehországban a kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő külföldi turisták száma éves szinten 9,2 százalékkal, a cseh turistáké 9 százalékkal emelkedett.  Ott a szállodák, panziók és más hasonló szálláshelyek vendégeinek száma első ízben túllépte a 20 milliót. A kereskedelmi szállásokat 10,2 millió külföldi és 9,9 millió cseh turista vette igénybe.

Emelkedő áron is kell

A hazai szálláshelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaár-bevétel növekedési ütemét (16,8%) produkálták, és elérték a 278 milliárd forintot. Ehhez nagyban hozzájárult a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek kiemelkedő, 18,6%-os bővülése, és a szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd Ft) is 15,6%-kal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a hazai szálláshelyi szolgáltatásokért.

Jó úti cél vagyunk

Budapest - Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelőzve - 17 745 szavazattal a

8. helyen végzett a European Best Destinations (legjobb európai úti célok) január 18. és február 8. között tartott szavazásán.

A legjobb európai úti cél címet a lengyelországi Wroclaw nyerte el 41 148 szavazattal, a 2. helyen a spanyolországi Bilbao végzett, a 3. a franciaországi Colmar lett. A versenyt az European Best Destinations szervezet hirdeti meg közel 10 éve, szorosan együttműködve a kontinens legnagyobb desztinációs és turisztikai hivatalaival.

A legjobbak egy éven keresztül használhatják a TOP 10 európai úti cél címet és logót.

Kell a fejlesztés

Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen,

minőségi fejlesztésekre van szükség

– jelentette ki dr. Guller Zoltán. Idén minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további nagyvolumenű fejlődését várjuk. Dr. Guller Zoltán emlékeztetett arra, hogy az MTÜ ezért indította el a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési konstrukciót is, amelyre eddig több mint 580 pályázat érkezett.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.