GasztroHírek  » 

Budapesten ragyognak a Michelin-csillagok

Budapesten ragyognak a Michelin-csillagok

2018.03.26.  | Nábelek Zsófia

Több mint száz Michelin-csillagos érkezett hozzánk, hiszen ma este, március 26-án Budapest ad otthont az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményének, az európai Michelin Guide díjátadó ünnepségnek. Öt ország – köztük Magyarország – most tudja meg, hogy mely vendéglátóhelyek érdemeltek ki az újabb csillagot.

A Michelin Guide a legelterjedtebb és a legnagyobb hatással bíró gasztrokalauz. A Michelin fivérek (Edouard és André) 1891-es találmányával, a leszerelhető gumiabronccsal kezdődött a története. Hogy több abroncsot adjanak el, a cégalapítás után kitalálták, hogy

egy térképes kalauzt is kiadnak azokról a szállodákról és éttermekről, amelyekért megéri kisebb-nagyobb kitérőket tenni,

tehát, hogy felgyorsítsák egy kicsit az abroncsok kopását.

1904-re nemzetközivé nőtte ki magát a vörös könyv, mára a világ számos országa külön kalauzzal rendelkezik.

Az egy Michelin-csillag, ami valójában inkább egy kis virághoz hasonlít, azt jelzi az étterem neve mellett, hogy megér egy kitérőt, a maximálisan adható három csillaggal pedig azokat a helyeket jelzik, amelyek külön utazást is érdemelnek.

Fontos szempont, hogy nem a séfeket tüntetik ki, hanem az éttermeket (vagy szállodákat), tehát valójában, ha valakit Michelin-csillagos séfnek neveznek, az elég fals kifejezés. Fontos továbbá, hogy nincs magyar Michelin-kalauz, a budapesti éttermeket a Main Cities of Europe kiadványban találjuk, amely hagyományosan márciusban jelenik meg.

Magyarország 2010-ben kapott először Michelin-csillagos kiemelést a vörös könyben: a Miguel Vieira vezette Costes érdemelte ki az elismert, amivel Budapest lett Prága után a második kelet-európai főváros Michelin-csillaggal. Ugyanebben a kalauzban négy Bib Gourmand elisméréssel kitüntetett budapesti étterem is szerepelt: a Bíró Lajos vezette Bock Bisztró, Litauszki Zsolt és a 21 étterem, Pethő Balázs és a Csalogány 26, valamint Fazekas László és az Arcade Bistro. A Bib Gourmand ajánlás a kiemelkedően jó ár-érték arányú helyeket illeti.

A következő évben

csatlakozott a Costes csillagához az Onyx étterem Szulló Szabina és Széll Tamás vezetésével.

2012-ben a Bib Gourmand-os felsorolásban változás történt, a 21 elvesztette az ajánlást, a helyére került viszont a Vár: a Speiz étterem. 2013-ban nem történt változás sem a csillagos, sem a Bib Gourmand éttermeknél.

2014-ben újabb csillag érkezett a Borkonyha neve mellé, de elvesztette Bib Gourmand ajánlását az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Vár: a Speiz éttermek, viszont

a Csalogány 26 megtartotta, amelyhez csatlakozott a Déryné bisztró.

2015-ben csatlakozott a csillagosokhoz az akkor Pesti István vezette Tanti étterem és két Bib Gourmand kiemelés maradt a városban, a Déryné Bisztró és a tavaly ősszel bezárt LaciKonyha.

Még mindig nem ért véget a sikersorozat, 2016-ban a Costes testvérétterme, a Costes Downtown lett az ötödik Michelin-csillagos budapesti étterem Tiago Sabarigo vezetésével. A Déryné lekerült a Bib ajánlásról, helyette viszont feljött a Petrus.

A 2017-es év törte meg a sikerszériát: nem került új étterem neve mellé csillag,

sőt, a Tanti elvesztette csillagos ajánlását, a Fricska gasztropub viszont Bib Gourmand ajánlást kapott.

A Michelin Guide megítélése szakmai körökben egyre vitatottabb, főleg azért, mert a Michelin főként nagyvárosokat értékel, amelyek fejlődésére nem tud kellő figyelmet fordítani, hiszen az értékelést központilag irányított rendszerben működtetik. Az inspektoroknak rövid idejük van egy-egy étterm tesztelésére, így nincs lehetőség arra, hogy akár egy város, akár egy ország teljes gasztronómiai kínálatát vizsgálják, többször újraellenőrizzék vagy elmerüljenek egy-egy város megismerésében.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.