GasztroHírek  » 

ChardonnÉJ a Kárpát-medence boraival

ChardonnÉJ a Kárpát-medence boraival

2019.06.24.  | S.N.

A Kárpát-medence tételeit kóstolhatták az érdeklődők az ötödik ChardonnÉJ rendezvényen, ahol húsz boros kiállítót látott vendégül az Etyeki Kúria.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság öt évvel ezelőtt határozta el, hogy minden júniusban, a ChardonnÉJ alkalmával igyekszik bemutatni a borkedvelőknek

a világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, a chardonnay sokszínűségét.

A kúria egyre több külföldi rendezvényen jelenik meg boraival, számos szakmai úton vesznek részt, ennek köszönhetően az idei rendezvény az évről-évre visszatérő borászatok mellett új kiállítókkal bővült.

A június 22-én megrendezett ötödik ChardonnÉJ kiemelten foglalkozott a Kárpát-medence chardonnay-ival: jelen volt a szerb Vinarija Kovačević, a szlovén Puklavec Family Wines, a szlovák Vinárstvo Mavín, az erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet és a Recas Pincészet, valamint az osztrák Weingut Esterházy egy-egy tétele. A pincészetek mindegyike olyan területeken gazdálkodik, ahol már több száz éve foglalkoznak borkészítéssel. Ercsey Dániel borszakíró, a Közép-Európa boraival foglalkozó angol nyelvű WineSofa blog és a Pécsi Borozó magazin szerkesztője tartott a résztvevőknek mesterkurzust. Előadásában többek között elmondta, hogy a szlovéniai Jeruzalem település hogyan kapcsolódik a Szentföldhöz, de szóba került az észak-erdélyi szász almatermesztés, a Fruska Gora és Tokaj kapcsolata, valamint az is, hol a stájer morillonok helye a chardonnay-k között.

A délutáni sétáló kóstolón a külföldi borászatok mellett a Villa Tolnay (Badacsony), a Vesztergom Pince (Balatonfüred-Csopak), a Kovács Nimród Borászat (Eger), az Etyeki Borút Egyesület, a Nyakas Pince (Etyek-Buda), a Gál Pincészet (Kunság), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, a N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), a Paulus Molnár Borház (Mór), a Babarczi Szőlőbirtok és Pince, a Pannonhalmi Főapátság Pincészete (Pannonhalma), a S2ALAY Pince (Sopron) a Sauska (Tokaj), a Günzer Családi Birtok (Villány) és a Bortársaság szerepelt. A legtöbb közönségszavazatot a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének standján kínált tételek (Pannonhalmi Főapátság Pincészet és Kárásztelek Pezsgőpincészet) kapták.

Legközelebb 2020. június 13-án invitálja a Kúria a fajta szerelmeseit a chardonnay-k felfedezésére. Ez az egész világon közkedvelt szőlőfajta kezdetben leginkább Burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható.

A szőlőfajta nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű kis faluról kapta,

elterjedését elsősorban a bencés monostoroknak köszönheti. Hazánkban mintegy háromezer hektáron termesztik a nyolcvanas évek óta. A chardonnay – a reduktív eljárással – lehetőséget ad könnyedebb borok készítéséhez, emellett a tradicionális pezsgőkészítés egyik fő fajtája.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.