GasztroHírek  » 

Chips még nem készült avokádóból – eddig

Chips még nem készült avokádóból – eddig

2019.04.16.  | Orbán Szilvia

Sokan gondolják úgy, hogy az avokádónál nincs sokoldalúbb élelmiszer. A szokásos felhasználási módokon kívül lehet belőle pizzafeltét, de akár fagyi, vagy sör is. Újabb oldalát megmutatva, most chips készül belőle.

A gyümölcs – mások szerint inkább zöldség – sokoldalúsága valóban vitathatatlan, s az élelmiszeriparban a népszerűsége ma a fénykorát éli. Az „avokádó-jelenséggel” egyébként már nem csak a gasztronómiában kell számolni, hiszen például a divatiparban is megjelent a növény hatása:

az avokádózöld egyre menőbb színnek számít, s ha elég nyitott szemmel járunk, akár arra is rácsodálkozhatunk, hogy vannak, akik reggelente egy avokádós pirítós által inspirált cipőbe bújnak.



De hogy visszakanyarodjunk az ételekhez: az avokádós variációk száma úgy tűnik, egyelőre kiaknázhatatlan; a napokban például egy szárított avokádóból készített, egészséges chip alternatívával lépett piacra az AvoLov nevű cég, írta a FoodAndWine.



A rágcsálnivaló jelenleg három ízesítésben – Himalája-sós, chilis-lime-os, illetve srirachás – elérhető. A most bevezetésre került ropogtatnivaló teljesen más, mint az eddig boltokban elérhető, avokádóolajas burgonyachips, hiszen ez szárított avokádóból, és – a megfelelő állag elérése miatt – tápiókalisztből készül.

A termék glutén-, cukor- és magmentes, keto- és paleobarát, illetve teljesen vegán.

Aki pedig inkább kihagyná az ízesített változatokat, a cég kínálatában találhat ömlesztett kiszerelésű, natúr, szárított avokádót, vagy a növényből készült port is, amelyet a vásárló turmixokba keverhet, illetve vízzel keverve villámgyorsan guacamolét készíthet belőle. A friss ízekkel valószínűleg ezek a termékek sem veszik fel a versenyt, de nem árt tudni, hogy a világban már létezik egy hosszabb ideig eltartható verzió is végszükség – értsd: kőkemény vagy épp már szottyadtra érett avokádó-vásárlás – esetére.

Az avokádót (Persea americana) már az inkák is fogyasztották afrodiziákumként. Azték neve – ahuacacuahat – herefát jelent. A növényt a spanyol hódítók a XVI. században hozták Európába.

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő gyümölcs, melynek elsősorban semleges ízű húsát fogyasztjuk, illetve a magjából nyert olaját hasznosítjuk.

A gyümölcs kitűnő tápanyagforrás:

az érett gyümölcs jelentős A-, B-, C-, és E-vitaminforrás, tartalmaz káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot, emellett gazdag telítetlen zsírsavakban is. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri problémákra, kitűnő antioxidáns, és csökkenti a koleszterinszintet. A magjából készült szirup enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

Magas olajtartalma miatt az avokádó nagyszerű bőrápoló, amit még az érzékeny bőrűek is bátran használhatnak. Táplálja a száraz, öregedő bőrt, de segít az ekcémás panaszok enyhítésében is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.