GasztroHírek  » 

Cirfandli és a Rotgipfler: Bortavasz Alsó-Ausztriában

Cirfandli és a Rotgipfler: Bortavasz Alsó-Ausztriában

2019.03.29.  | S.N. / Fotó: www.bildarchiv.niederoesterreich.at

Kerékpáron és gyalogos kirándulásokon is felfedezhetjük az osztrák heurigerek világát, megkóstolhatjuk a borászatok legújabb tételeit.

Több mint 28 ezer hektárnyi szőlőterülettel Alsó-Ausztria az ország legjelentősebb és legnagyobb bortermelő tartománya, s amikor beköszönt a tavasz, kinyílnak a pinceajtók és előkerülnek az újborok. A négyezer éve, a rómaiak előtt megkezdett hagyományokat napjainkban nyolc borvidéken viszik tovább:

Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és Thermenregion Wienerwald.

Az itteni sztár, vagyis a zöld veltelini mellett számos különlegességre, de leginkább fehérborokra számíthatunk, ha felkerekedünk egy tavaszi kirándulásra a szomszédba. Az őszi szüret és a téli érlelés után ugyanis ekkor érkezik el az a pillanat, amikor a borászok az új évjárat kóstolására invitálják a látogatókat a pincesorokra, présházakba és a szabadba. Alsó-Ausztriában ezt bortavasznak hívják, ahol számos program közül választhatunk.

Az egyik ilyen a Bortúra a Weinviertelben: április 27. és 28. között Ausztria legnagyobb borvidékén, a Weinviertelben kétszáz borász nyitja meg kapuit a borkedvelők előtt. Megszállni Poysdorf vagy Retz településén javasolt.

A mássik a Wachaui bortavasz május 4. és 5. között, amikor a Vinea Wachau borász-szövetkezet tagjai pincékben, szőlőskertekben és hagyományos borozókban mutatják be a 2018-as évjáratot. Itt a belépő áráért száz borász tételeit kóstolhatjuk, valamit igénybe vehetjük a wachaui buszokat, a helyi vasutat, kompokat és hajókat is.

De azok is felkerekedhetnek, akik nem szeretnének időpontokhoz alkalmazkodni: a Kamp-völgyben, a Loisum szálloda WeinErlbenisWelt boros élményvilágában megtudhatjuk, hogyan készülnek a borok és meg is kóstolhatjuk őket a 900 éves pincében. A Bécsi-erdő termálrégiójában, a „Wein im Casino” nevű rendezvényen majd 50 borász 300 tételét mutatják be különleges környezetben, a Thallern vinotékában, Baden bei Wien város közelében pedig összegyűjtötték a régió 50 borászatának 40 különböző típusú borát: a cirfandli és a Rotgipfler (vöröshegyű) fajták itt őshonosak.

A tavasz kiváló alkalom arra, hogy felfedezzük az úgynevezett heurigereket, vagyis a régióra jellemző hagyományos borozókat, az őstermelőket, éttermeket, látnivalókat és szálláshelyeket akár biciklivel, akár gyalogosan kirándulva.

Az előbbire például a Langenlois településén található bortúraútvonalon nyílik lehetőség, ahol frissítőpontokat és borhűtőket helyeztek el a helyi borászok. Ezekhez a kulcsot az Ursin Haus vinotékából hozhatjuk el.

Wachauban pedig a spitzi bortúra során fedezhetjük fel leginkább az UNESCO világörökséghez tartozó teraszos szőlőskerteket. Biciklivel csillagtúrákat érdemes tenni például Retz borásztelepüléséről, ahol Közép-Európa legnagyobb, 21 km hosszú borospincéjét is megtekinthetjük. Innen számos kerékpárút indul, amelyek pincesorok, szőlőskertek, várak és egy nemzeti park érintésével visznek vissza a városba.

A Duna-menti kerékpárút is számos látnivalót tartogat: Dürnsteinban a nevezetes várromot és a kolostort, Melkben a világhírű apátságot, Artstettenben pedig a reneszánsz kastélyt érdemes megnézni.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.