Receptek

Malaccsülök káposztával, zsemlegombóccal, balzsamecettel

Ráspi (Horváth József) receptje

2020. november 20.
  • 4 db 15 dkg-os csontos malaccsülök
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 8 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 4 db zsemle
  • só, bors, szerecsendió
  • hagyma, zöldségzöld
  • 4 db tojás
  • 2 dl tej
  • sör
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A MALACCSÜLÖK KÉSZÍTÉSE:
A csülköt tepsibe tesszük, sózzuk (fontos, hogy már az elején megfelelő mennyiségű sóval dörzsöljük be, mert ha a végén kerül rá a só, akkor belül íztelen marad), borsozzuk, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy egyharmadát lepje el.

1-1,5 órát sütjük 180 fokon úgy, hogy közben sörrel és a saját levével folyamatosan locsoljuk és forgatjuk.

Amikor a csont megmozdul a húsban, akkor készült el. Fontos, hogy puhára süssük. Utána kivesszük, félretesszük, az összesült szaftot leszűrjük, lábosba tesszük, s a malaccsülköt tálalás előtt ebben melegítjük, így szaftosabb lesz.

Közvetlenül a tálalás előtt 250-260 fokon néhány percig ropogósra pirítjuk.

A KÁPOSZTA KÉSZÍTÉSE:
A savanyú káposztát szükség esetén megmossuk és kettévágjuk, az apróra vágott kolozsvári füstölt szalonnát lepirítjuk, rádobjuk a savanyú káposztát, meglocsoljuk a csülökből kifolyt szafttal. Ne főzzük puhára, épp csak rottyanjon egyet.

A ZSEMLEGOMBÓC KÉSZÍTÉSE:

Másnapos zsemlyét 1 centis szeletekre vágunk, meglocsoljuk tejjel, hozzáöntjük a felvert tojást (nem áztatjuk, nem gyúrjuk, csak lazán keverjük), felvágott friss petrezselymet, sót, borsot, szerecsendiót, pirított hagymát adunk hozzá, de még pirított, apróra vágott malacmájat is adhatunk hozzá, majd lazán összedolgozzuk.

Gőzölőedényt készítünk, amelyet vízzel töltünk meg, majd a gombócok nagyságától függően, fedő alatt 15-20 percig gőzöljük.

Az elkészített párolt káposztát a tál közepére rakjuk, ráhelyezzük a szép pirosra sült malacsültet, meglocsoljuk a közben egyharmadára sűrített saját szaftjával, és mellérakjuk a zsemlegombócot. Balzsamecettel meglocsoljuk.


malaccsülök , savanyú káposzta , kolozsvári szalonna , szerecsendió , zsemle , hagyma , zöldségzöld , tojás , tej , sör

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra