Receptek

Töltött libanyak burgonyapürével

Kalla Kálmán receptje

2020. november 11.

Töltött libanyak
Hozzávalók:

  • 300 g bőrös libamell, csont nélkül
  • 50 g hagyma finomra vágva
  • 50 g gomba, kockákra vágva
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 10 g trifla (szarvasgomba)
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek vágott petrezselyem
  • 1 ek vágott friss majoránna
  • 120 g libamáj
  • 2 db tölteni való libanyak

Köret
Hozzávalók:

  • 600 g burgonya
  • 2,5 csésze tej
  • 100 g póréhagyma
  • 120 g libamáj
  • 10 g trifla
  • só, frissen őrölt fehér bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Töltött libanyak elkészítése:
A libamellről lefejtjük a bőrös zsiradékot, kockákra vágjuk és kisütjük a libazsírt.

A töpörtyűt félretesszük a tálaláshoz.


Három evőkanál libazsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, majd 1-2 percig pároljuk. A libamellhúst finomra daráljuk. A zsemléket vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd egy keverőtálba tesszük a hagymás gombával és mellhússal együtt. Hozzátesszük a tojásokat, az apró kockákra vágott triflát és a zsemlemorzsát. Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és majoránnával. A tálban lévő anyagokat jól elkeverjük, végül hozzákeverjük a kockákra vágott libamájat. A hústűvel a nyakak vékonyabb felét bezárjuk. Megtöltjük a töltelékkel, aztán a nyakak vastagabb végét is elzárjuk hústűvel.

Kizsírozott tepsibe fektetjük a töltött libanyakakat, öntünk alájuk egy kevés vizet, és 150 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsoljuk, forgatjuk. Végül 180 °C-os sütőben megpirítjuk a töltött nyakak minden oldalát.



Köret elkészítése:
A körethez a tisztított, negyedekre vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. A vizet leszűrjük róla, és átpasszírozzuk egy keverőtálba. A tejet felforraljuk, az áttört burgonyához adjuk, majd habverővel simára keverjük. A burgonyapürét melegre tesszük. Serpenyőben három evőkanál libazsíron megpirítjuk a finomra vágott póréhagymát. Rátesszük a kockákra vágott libamájat. Sózzuk, borsozzuk, és 2 perc alatt óvatosan kevergetve készre pároljuk. A burgonyapürébe belekeverjük a libamájat, és a kis kockákra vágott szarvasgombát. A püréből galuskákat formázunk.

Tálalás:
A töltött nyakakból kivesszük a hústűket, és 10 mm vastag szeleteket vágunk belőlük. A burgonyapüré mellé tálaljuk, és megszórjuk a ropogósra sült töpörtyűvel.


libamell , vöröshagyma , gomba , zsemle , trifla , tojás , zsemlemorzsa , libamáj , libanyak , petrezselyem , majoránna , burgonya , tej , póréhagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra