Magyar ízek

NZS, képek: Kitchy Design, Salt FB, Laurel FB, Costes Downtown FB

2020. november 14.

Most már egyértelmű, hogy a következő hetekben a hazai vendéglátás egy dologban bízhat, hogy túlélje a szigorú korlátozásokat és a kényszerbezárást: elvitel és házhoz szállítás, ami sokaknak teljes koncepcióváltás jelent. Gourmet-ötletek a bezárás idejére.

Tavasszal a kávézók, cukrászdák, pékségek és bisztrók mellett a fine dining éttermeknek is rögtönözniük kellett valami olyan megoldást, amivel a szigorú szabályozások mellett is képesek lehettek a fennmaradásra. Hogy mi történt tavasztól a nyár végéig, kik nyitottak, kik váltottak és kik kényszerültek teljes bezárásra, ebben a cikkben foglaltuk össze. Biztosak vagyunk benne, hogy sok étterem vált új stratégiára, most néhány gourmet étterem ötleteit gyűjtöttük össze, az újakkal pedig később jelentkezünk.

Belvárosból a Balatonra, Zúzdából a konyhába


Mizsei János és a MÁK csapata tavasszal a kiszállítás és az elviteles csomagok helyett új projektbe fogott: Balatonakarattyán megnyitották a MÁK pop-upot, ami a nyár egyik slágerhelye lett a mákos lángossal meg a tojásos nokedlivel. Ezzel párhuzamosan Mizsei egy másik projekthez csatlakozott, és Pásztor Anna (Anna and the Barbies) élő videósorozatot indított, amivel hetente kétszer jelentkeztek, Zúz(d)a néven.

Buza Kriszta és Pásztor Anna már másfél éve dolgoztak a koncepción, ami szerint receptes videók helyett az alapvető konyhatechnológiai eljárásokat vették végig, ez egy interaktív főzés volt, ahol olyan trükköket mutattak be, amelyeket otthon is könnyen alkalmazhatunk - például hogyan készülnek és mik pontosan az emulziók, mit kezdjünk az alaplevekkel vagy hogyan készítsük el a tökéletes spárgát, minden alkalommal egy konkrét tematikát végig járva.

A közös munka pedig annyira bejött, hogy a Kitchy Design számára ünnepi csomagokat állítottak össze,

régi ízekhez és édességekhez visszanyúlva.

“Újra is gondoltunk párat, ami szakmailag azért kihívás volt, mert állagra, kinézetre, textúrában hasonlítania kell ahhoz, ami az inspirációt szolgálta, ugyanakkor különleges ízpárosításokkal szerettünk volna mindezt megbolondítani. Cél volt, hogy eltérjen a hagyományostól, legyen izgalmas de azért mégse túl sok, készüljön minden csúcsminőségű alapanyagokból és természetesen Kitchy Design környezettudatos csomagolással” - mondta János. Minden termék a MÁK-ban készül, a Gourmet csomagban modern habcsók és téli fagyi változatok is lesznek. Fenyős, málnás, étcsokis "fagyi", étcsokis, zöld diós puffancs, mákos, gyömbéres homoktövis "habcsók" és kacsamáj, csipkebogyós hagymalekvár, knédli is lesz a kínálatban. Környezettudatos, csakis lebomló csomagolást használnak cukornádrost edényekkel, fűpapír csomagolóanyagokkal.

“Nekünk ez nagyon fontos, mert ezzel a csomaggal edukálni is szeretnénk. Hogy lehet dolgokat újragondolni, hogy lehet jó - magyar- alapanyagokkal dolgozni, hogy lehet karantén alatt más irányt venni, összefogni, azzal örömet okozni és lehet mindezt szépen és környezettudatosan csinálni, jó érzéssel.”

A karácsonyi ajándékcsomagokat itt lehet előrendelni.

Silentium


A tavaszi karantén alatt a Laurel Budapest volt az egyik leggyorsabban reagáló fine dining étterem, akik egy itthon ezelőtt teljesen ismeretlen műfajt választottak kitelepülés vagy voucherek helyett: összeállították Silentium elnevezésű csomagjukat, amivel komplett fine dining éttermi élményt kínáltak. A Silentiumot most felfrissítve, új fogásokkal fejlesztették tovább, így

az ország egyik legjobb éttermének menüjét kóstolhatjuk meg, benne Ötvös Zsuzsi cukrászséf különlegesen izgalmas desszertjeivel.

Az előkészített, vákuumzacskóban érkező fogásokhoz már csak a befejező műveleteket kell elvégezni otthon, amivel elég nagyot lehet villantani a bezártság alatt.

Mede Ádám séf és csapata a mostani bezárásra is készültek egy új csomaggal, 4+3 fogással:

●    Snack
●    Kovászos kenyér, füstölt vaj
●    Füstölt pisztráng, tökmagos zellersaláta
●    Kacsaleves, gremoláta
●    Marha stefánia, gombás nudli, savanyított szilva
●    Banán, karamell, miso
●    Petits Fours

A Silentium mellett karácsonyi csomagokkal is készülnek, itt ital, kávé és könyvválogatásokat találunk. A Silentiumot két főre szól, amit itt lehet megrendelni, a karácsonyi csomagokból pedig itt lehet válogatni.

Az igazi komfort csomag a legjobb kezek közül


A Salt a tavalyi nyitása óta az egyik legnépszerűbb gourmet étterem Budapesten, nem is véletlenül: a hazai ízeket úgy formálják kifinomult fogásokká, hogy pillanatig nem válik erőltetetté. Sőt. “Tóth Szilárd séf-tulajdonos magyar, ezen belül is főként szatmári ízekkel dolgozik az étlapon, így kerültek olyan fogások a menüre, mint a szatmári görcsleves, ami egy erős zöldség consommé zsírral töltött és font tésztával, sajtos tallér egészen új köntösben, vagy mangalica toroskáposztával. Ahogyan a skandináv irányzatra jellemző, itt is

főszereplő az alapanyag, mégpedig lehetőleg a helyi, vagy akár saját kezűleg tartósított formában.”

- írtuk róluk a nyitás után, és ez a szemlélet azóta is elsődleges a Saltban.

Tavasszal indították “Salt Deli” szolgáltatásukat, a csomagban Szilárd ropogós héjú kovászos kenyerével, Vári Zoltán mangalicaszalonnájával, házi vajjal, ezt a csomagot bővítik hamarosan a téli időszakra. Remélhetőleg Dusha Csenge cukrászséf desszertjeivel (különösen a meleg puliszkával!) is kiegészül a csomag.

Michelin-csillag a konyhában


Tavasszal a Michelin-csillagos Costes Downtown is csatlakozott a házhozszállításhoz komplett négy, öt és hatfogásos menükkel, amelyekhez bor- és sörválogatást is lehet választani. “Mi az, amit egy Michelin-csillagos étterem tud a többi vendéglátóhelyhez képest? Többek között azt, hogy minőségi alapanyagokból dolgozunk. Ehhez jött hozzá az otthoni főzőcskézés divatja, ezt a kettőt ötvöztük” - mondta tavasszal Gerendai Károly, a Costes-csoport tulajdonosa. A tavaszi menüről itt írtunk bővebben, a mostani kínálat pedig az alábbi:

●    CEVICHE
Zöldségek, zöldfűszerek és virágok, grillezett kukorica
●    SÜTŐTÖK
Mézzel sült, quinoa, narancs, gyömbér
●    SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG
Lassan főtt, mandula, brokkolini, vajmártás
●    ÉRLELT MARHA
Kétféleképpen, burgonya terrin, konfitált póréhagyma
●    MÉZ-CITROM
Sodó, szőlő, verjus
●    PAPRIKÁK
Étcsokoládé-mousse, fűszerpaprika, málna

Persze a Michelin-csillag borsosabb árat is jelent ebben az esetben, de egy ünnepi alkalomra érdemes megjegyezni. A Costes-menüt itt lehet megrendelni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek