GasztroHírek  » 

Ezekből tényleg körültekintően együnk!

Ezekből tényleg körültekintően együnk!

2019.08.14.  | Orbán Szilvia

Az ételek testünket tápanyaggal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el – ez szükséges ahhoz, hogy szervezetünk működni tudjon, hogy erősek legyünk testileg-lelkileg. Ám előfordulhat, hogy egy étel elfogyasztása akár bénulást vagy szívritmuszavart is okozhat.

Furcsa belegondolni, de valóban vannak olyan ételek – köztük sok teljesen mindennapi – amelyek, ha nem megfelelően vannak elkészítve, illetve nem vagyunk elég körültekintőek a fogyasztásukkor, veszélyesek is lehetnek számunkra. Mutatunk néhány példát, amikor nem árt az óvatosság:

Fahéj

Ki emlékszik még a néhány éve a neten végigsöpört fahéjas kihívásra?  Eleinte viccesnek tűnt, de az emberek hamar rájöttek, hogy jobb nem viccelődni ezzel az egzotikus fűszerrel. A különleges aromájú porított fakéreg ugyan elképesztő ízeket képes adni egy-egy fogásnak, azonban csak egészen kis mennyiségben ajánlott a használata. A belégzése pedig egyenesen fatális következményekkel járhat – jó esetben a delikvens megússza hányással, gyulladásokkal, a tüdőlebeny hegképződésével…

Lima bab (holdbab)

A babfélék fogyasztása rendkívül egészséges, népszerűségük pedig – a növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb térnyerésével – folyamatosan nő, hiszen remek fehérjeforrások. Azonban nem árt odafigyelni az előkészítésükre: a lima bab például egy linamarin nevű vegyületet tartalmaz, amely elfogyasztás és lebomlás után hidrogén-cianiddá, azaz ciánná alakul. Úgy szabadulhatunk meg tőle, ha a babot teljesen átfőzzük, miközben az edényt fedetlenül hagyjuk, majd a megfőtt hüvelyest leszűrjük és átöblítjük.

Brazil dió

Hiába nagyon finomak, jó, ha óvatosak vagyunk az adagokkal: a brazil dió szelént tartalmaz, amely nagyobb mennyiségben akár toxikus is lehet, de okozhat hajhullást, körömproblémákat, bőrkitütést, hasmenést is. Aki meg szeretné védeni magát mindezektől a hatásoktól, napi 3 szemnél ne fogyasszon többet ebből a rágcsálnivalóból.

Fugu (gömbhal)

A fugu Dél-Koreában vagy Japánban igazi csemegének számít, de sokat hallottunk már arról, hogy a hal bőrében és néhány szervében méreg, tetrodotoxin termelődik. Ez az anyag 1200-szor mérgezőbb a ciánnál, és egyetlen rosszul elkészített gömbhal akár 30 felnőtt embert is képes megölni a testében lapuló méreggel. Aki elég vakmerő, megkóstolhatja ezt a különleges halat, de jobb, ha előtte meggyőződik arról, hogy az ételt egy speciálisan képzett, igazolással rendelkező, gyakorlott szusi séf készítette el a számára.

Paradicsom

Magával a lédús gyümölccsel szerencsére nincs baj, azonban a paradicsom szára és levele gliko-cianidot tartalmaz, amely nagy mennyiségben elfogyasztva szintén mérgező – bár nem tudjuk, ki az, aki ezeket a szőrös hajtásokat étvágygerjesztőnek találja.

Ricinusolaj

Íme egy gyógynövény, ami egyben erősen mérgező is. A ricinusolaj gyógyító ereje, bőr- és hajregeneráló hatása régóta ismert. Mindazonáltal nem véletlen, hogy nem használjuk úgy, mint más olajokat, például az olívabogyóét vagy a kókuszdióét. A ricinusolajat a növény babjából nyerik, amely halálos mérget rejt: ricint. Egy felnőtt számára már 5-10 ilyen apró bab elfogyasztása végzetes lehet. Enyhe hashajtóként azonban – megfelelő elővigyázatossággal – belsőleg is alkalmazható, ilyenkor 0,7 mg adagolható testsúlykilogrammonként.

Élő polip

Lehet, hogy európai ízléssel gyomorforgató, de mondjuk Dél-Koreában az élő polip az egyik legnagyobb ínyencség. Lényegében arról van szó, hogy az élő állatot feldarabolják, így tálaláskor a csápok még mindig vonaglanak a tányéron. Bár maga a hús gyakorlatilag íztelen, sokan a szívó hatás miatt kedvelik ezt a fogást, amit az elfogyasztásakor tapasztalnak a szájban. A legvakmerőbbek egészben eszik meg a polipot, és ez az a pont, amikor az étel tényleg végzetes is lehet. Ha valaha is kipróbálnánk ezt a fogást, a legfontosabb, hogy nagyon körültekintően rágjuk meg a húst, illetve, hogy legyen mellettünk egy pohár forró víz arra az esetre, ha a polip úgy döntene, hogy megkapaszkodik a szánkban, vagy befúrná magát a torkunkba.

Nyers mandula

A mandula az egyik legfinomabb egészséges snack, egyben remek fehérjeforrás, azonban nem árt tudni, hogy a nyers vagy keserű mandulával jó, ha vigyázunk. A nyers mandula ugyanis cianidot tartalmaz, ezért – testalkattól függően – már 8-32 szem elfogyasztása is halálos lehet. Ez a háziasított nyers mandulára nem igaz, annak fogyasztása biztonságos, mindazonáltal jó, ha duplán ellenőrizzük a címkét, mielőtt elropogtatnánk egy maréknyi nyers mandulát – inkább, minthogy az legyen az utolsó.

Cseresznye

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az emberiség egyik kedvenc gyümölcse a mézédes vagy épp fanyarkás cseresznye, amely már pusztán a megjelenésével is mosolyra késztet mindenkit. De ne dőljünk be a szemfényvesztésnek: apró magjainak ugyanis rendkívül magas a ciántartalma, és ha egy törött magot lenyelünk, akár betegek is lehetünk tőle, extrém esetben pedig végezhet is velünk. Az még rosszabb, ha szándékosan elropogtatjuk a magot, hiszen így a toxikus anyag közvetlenül a véráramba jut. Már 2 törött magocska is komoly problémákat, sőt akár egy felnőtt ember halálát is okozhatja, ezért a magot inkább mindig köpjük ki.

Alma

Az alma magjai ugyanazt a halálos toxint tartalmazzák, mint a cseresznyemagok. A parányi fekete magocskák szétrágása bénuláshoz, szívproblémákhoz, sőt, halálhoz is vezethet, azonban jó hír, hogy ehhez nagyjából 200 magot kellene elcsócsálni.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.