Bor és társai

Csak óvatosan a jégkockákkal!

Csak óvatosan a jégkockákkal!

2013.06.11.  | Laky Zoltán

Újabb tanulmány figyelmezteti a gyorséttermek látogatóit, hogy érdemes megfontolniuk, kérnek-e jégkockát üdítőjükbe. Ezúttal egy brit lap, a The Mail on Sunday vizsgáltatott be tíz lánc éttermeiből vett mintákat egy dorseti laboratóriummal. Kiderült: hat étteremben a vécé vize kevesebb baktériumot tartalmaz, mint a felszolgált jégkocka.

A legtöbb mikrobát egy Magyarországon nem működő lánc, a dél-afrikai Nando’s jégkockájában találták, de a Microtech Services Wessex kutatói szerint a többek között a Burger King és a KFC mintái is rossz higiéniai körülményekről tanúskodtak, jóllehet közvetlen egészségügyi veszélyt egyik sem jelentett. A Café Rouge és a Starbucks jégkockái ugyancsak több baktériumot tartalmaztak, mint a vécék vize, ám a francia étteremlánc és az amerikai kávézó esetében mindkettő az ajánlott szint alatt maradt. A Pizza Hut és három további, itthon nem jelen lévő lánc esetében a jégkocka volt a tisztább.

A negatív eredményeket a kutatók azzal magyarázták, hogy míg egy vécéöblítés elegendő a legtöbb mikroorganizmus eltüntetésére, a jégképeket ritkán tisztítják, és az alkalmazottak sem figyelnek oda eléggé a higiéniai előírások betartására, például a kézmosásra. Az éttermek eltérően reagáltak a laboratórium eredményeire. A Burger King „vizsgálja a helyzetet”, a KFC továbbképzést tart a dolgozóknak, a Café Rouge felülvizsgálja az eljárásait, a Starbucks úgy véli, szennyeződött a minta, míg a Nando’s visszautasította az eredményeket.

Legutóbb – idén áprilisban – egy amerikai általános iskolás végzett el hasonló tesztet Floridában. A 12 éves Jasmine Roberts egy iskolai tudományos versenyen a University of South Florida mikrobiológia tanszékével karöltve ugyancsak a vécé vizével hasonlította össze öt gyorsétterem jégkockáit, és mind az ötnél utóbbiban talált több baktériumot. 2011 őszén az amerikai egészségvédelmi ügynökség (HPA) 88 vendéglátóipari egységet vizsgált, s úgy találta, hogy harmadukban a jégkockák, a jégadagolók és jégtároló gépek felületén számtalan kórokozó baktérium tenyészett, köztük a többféle fertőzést is terjesztő E. coli.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.