GasztroHírek  » 

Csípős magokkal harcolnak a rágcsálók ellen

Csípős magokkal harcolnak a rágcsálók ellen

2018.08.28.  | Orbán Szilvia

Sok kertben és gazdaságban okoznak gondot a rágcsálók, azonban a tudósok most új fegyvert vetnek be ellenük: a csípős paprikát.

A legújabb kutatások szerint a paprika csípősségéért felelős kapszaicin rendkívül hatékonyan képes elrettenteni a magevő rágcsálókat.

Restoration Ecology nevű lapban megjelent részletek szerint az ökológusok a természeti katasztrófák, például az erdőtüzek utáni helyreállítás lehetőségeit vizsgálták. Először laboratóriumi keretek között végeztek kísérleteket, ahol az egereknek kétféle magot ajánlottak fel. Az egyik fajta egy teljesen szokványos napraforgómag, a másik viszont kapszaicin bevonattal ellátott mag volt.

A tudósok azt találták, hogy a rágcsálók 86 százalékkal kevesebbet ettek a csípős köpennyel borított magból, mint a hagyományosból. A kísérletet aztán megismételték a montanai Missoula Valley-ben is, ahol ugyanez az eredmény született. Ez pedig egyet jelent: a kapszaicinnel kezelt magokból később jóval nagyobb eséllyel fejlődhetnek növények, írja az Atlas Obscura.Bár maga a felfedezés eléggé egyértelműnek tűnik (ha mi, emberek nem bírjuk a brutális csípősséget, miért bírnák az egerek?), a kísérlet sikeres megvalósítása korántsem volt annyira egyszerű. A kutatók nem akármilyen növényből nyerték ki a kísérlethez használt kapszaicint: az alany az indiai „szellempaprika”, a bhut jolokia volt, amely egykor még a híres-hírhedt Scoville-skála ranglistáját is vezette egymillió egység feletti értékével.

A pokoli csípősség tehát adott volt, azonban a csapat évekig küszködött egy olyan borítás kidolgozásával, amely elég gyengéd ahhoz, hogy ne ártson a magoknak, azonban kellőképpen erős, hogy ellenálljon a környezeti hatásoknak – ez utóbbi a valódi kihívás: a jelenlegi, legfrissebb fejlesztésű köpeny sem képes még túlélni a teljes telet; egy fagytűrőbb, ellenállóbb verzió kidolgozásához további kísérletekre van szükség.


„Az agresszív gyomok túlélőképessége és terjedése, és az egyre gyakoribb tüzek megnehezítik az őshonos növények életfeltételeit. Szükségük van egy kis segítségre” – magyarázza az innováció fontosságát Matthew D. Madsen, a kutatócsoport tagja. „Ezek egyike lehet, ha megvédjük magjaikat a rágcsálóktól.”

A stratégia mindenesetre kecsegtető – csak nehogy tudomást szerezzenek róla a kínai mókuscickányok, akik odavannak a csípős ízekért.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.